„Šiuo metu sustabdytas dokumentų priėmimas gauti vizas tiek atstovybėje, tiek vizų centruose“, – teigiama Lietuvos ambasados tinklapyje. Tokia bėganti žinutė ketvirtadienio popietę pasirodė rusų kalba. Analogišką informaciją jau pateikė ir mažiausiai vienas vizų centras.

Tokių veiksmų ambasada ėmėsi po to, kai Baltarusijos režimas įsakmiai pareikalavo sumažinti diplomatų skaičių. Lietuvos atstovų skaičius turi sumažėti nuo 25 iki 14. Iš Baltarusijos konsultacijoms formaliai jau atšauktas ir Lietuvos ambasadorius.

Lietuvos ambasados Baltarusijoje pranešimas

Kaip mat pasipylė spėlionių, kad lietuviškų vizų baltarusiams nepavyks gauti, tačiau Lietuvos Užsienio reikalų ministerija „Delfi“ patikino, kad su diplomatine krize tokie vizų išdavimo klausimai nėra susiję – šiuo metu ambasadoje Minske vykdomi techniniai sistemos atnaujinimo darbai, konsulate Gardine ir vizų išdavimo centruose vizas vis dar galima gauti. Pasibaigus sistemos atnaujinimo darbams, kurie tetruks dieną, vizų išdavimas bus atnaujintas ir ambasadoje.

Krizė tik gilėja

Diplomatinė krizė paaštrėjo praėjusią savaitę po to, kai Baltarusijos URM atstovas Anatolis Hlazas pažymėjo, kad esą dėl Lenkijos ir Lietuvos diplomatų „akivaizdžiai destruktyvios veiklos“ jiems buvo pasiūlyta iki 2020 metų spalio 9 keisti atstovybių sudėtį.

Baltarusijos režimo atstovai jau du mėnesius kaltina kelias valstybes, tarp jų ir Lietuvą dėl esą nedraugiškų veiksmų. Lietuva, kaip ir kitos ES šalys paskelbė sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui po to, kai šis suklastojo rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimus ir pasiskelbė jų nugalėtoju. Prieš masines demonstracijas Baltarusijoje režimas naudoja grubią jėgą – tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti, prieš juos naudota fizinis ir psichologinis smurtas.

Aliaksandras Lukašenka

Lietuva ne tik patvirtino sankcijų sąrašą, bet ir oficialiai vadina A. Lukašenką neteisėtu arba buvusiu šalies vadovu, kurio formalūs įgaliojimai baigiasi lapkritį. Atsakydamas į Lietuvos ir kitų ES šalių veiksmus Baltarusijos paskelbė apie savas sankcijas, o A. Lukašenka nesyk grūmojo Vilniui ir Varšuvai, netgi grasindamas panaudoti karinę jėgą prieš tariamas provokacijas iš Vakarų kaimynių.