LSDP įsitvirtina pirmoje vietoje

Delfi šeštadienį jau skelbė, jog, anot „Vilmorus“ apklausos, rugsėjį populiariausia partija tebėra LSDP, ją palaikė 17,7 proc. apklausos dalyvių, prieš mėnesį jų buvo 15,9 procento.

Į antrą vietą iš trečios pakilo valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), nors jų reitingas praktiškai nekito. Jiems paramą išsakė 12,9 proc. respondentų, rugpjūtį ji buvo 13,1 procento.

LVŽS reitingų lentelėje nusileido į trečią poziciją. Už ją dabar balsuotų 10,4 proc. rinkėjų, rugpjūtį tokių buvo 15,6 procento.

Ketvirtoje partijų lentelės vietoje yra Liberalų sąjūdis su 6 proc. rinkėjų palaikymu (rugpjūtį buvo 5,5 proc.), penktoje – Darbo partija su 5,6 proc. reitingu (rugpjūtį – 5,9 proc).

Už šiuo metu valdančiajai koalicijai priklausančią Laisvės partiją balsuotų 1,8 proc. rinkėjų. Prieš mėnesį jos reitingas siekė 3 procentus.

Stebuklingos Blinkevičiūtės galios?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis Delfi teigė, jog negali LSDP reitingo vadinti proveržiu.

„Mano galva, socialdemokratų pergalę lėmė ne tiek jų aktyvumas, inovatyvumas, bet nesikišimas į visas partines rietenas, kurios vyksta dabar tarp valstiečių ir konservatorių arba konservatorių viduje. Taigi stovėjimas nuošalyje daro juos šiltesnius lyginant su kitais“, – įžvalgomis dalijosi L. Bielinis.

„Paaiškinimas tik vienas – V. Blinkevičiūtės stebuklinga jėga“.

Jis taip pat kalbėjo, jog šios partijos atstovai turi teikti pasiūlymus, o ne tik kritikuoti.

„Ir antra, V. Blinkevičiūtės vaidmuo, – ji geba laviruoti tarp įvairių srovių. Ir taip demonstruoja minimumą agresijos, kas rinkėjui, ko gero, irgi patinka. Čia tokie du veiksniai, kurie daro juos ryškius. Tai yra korektiško buvimo terpė, bet jei jie nori būti realūs politiniai lyderiai, turi konstruktyviai siūlyti ir veikti. Ne tik kritikuoti“, – tikino VDU profesorius.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas paklaustas, ar tokie LSDP reitingai jau yra pasiektos „lubos“, teigė, jog viskas priklauso nuo „stebuklingų V. Blinkevičiūtės galių ribos“.

„O kaip kitaip paaiškinti? Praėjusį mėnesį „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys teigė, jog socialdemokratų reitingas yra tuščias. Čia labai gerai pasakyta. <…> Vadinasi, nėra už ką jam kilti. Tada paaiškinimas tik vienas – V. Blinkevičiūtės stebuklinga jėga“, – tikino V. Dumbliauskas.

Vilija Blinkevičiūtė

Politologas teigė, jog LSDP šiuo metu yra „nesusitepę“.

„Jie stovi nuošalyje, mandagiai ir korektiškai kritikuoja. <…>. Jie nei Tėvynės sąjunga, nei valstiečiai. Ir tai jiems irgi duoda pliusų“, – sakė MRU politologas.

V. Dumbliauskas priminė LSDP atstovams, kad greitai užaugę reitingai greitai ir krenta. Ir dabartinį populiarumą būtina papildyti turiniu – konkrečiais pasiūlymais.

MRU lektorė, politologė Rima Urbonaitė, kalbėdama apie LSDP rezultatą, pirmiausia pirštu bedė į didelį neapsisprendusių rinkėjų skaičių.

„Reikia galvoti, kiek iš tų neapsisprendusių žmonių dar „nudreifuos“ į LSDP pusę. Nežinančių yra 23 procentai, tai gana nemažai. Aš galvočiau, kad LSDP prie savęs dar gali traukti, nes kas LSDP yra labai paranku – valstiečiai nebetraukia“, – kalbėjo politologė.

„Abejočiau, ar mes čia galime pamatyti ir 20 procentų. Bet sakau, rezervo dar yra“.

MRU lektorė R. Urbonaitė teigė, jog būtų nustebusi, jei LSDP dar kiltų į viršų.

„Abejočiau, ar mes čia galime pamatyti ir 20 procentų. Bet sakau, rezervo dar yra“, – teigė MRU politologė.

Ji kalbėjo, jog LSDP dabar turi galvoti, kaip prie savęs privilioti neapsisprendusius rinkėjus.

„<...>. Gali būti, kad tarp nežinančių yra ir tų, kurie praėjusiuose rinkimuose balsavo už TS-LKD. O kad jie lengvai pereitų pas LSDP, tai taip nebus“, – aiškino ji.

Politologė R. Urbonaitė sutiko, kad LSDP pareiškimai dažnai tušti – daug kritikos, bet mažai pasiūlymų.

Svarsto, gal LVŽS apsiskaičiavo

LVŽS reitingas nežiba – trečioji reitingų lentelės pozicija ir žymiai kritęs šios partijos reitingas. „Vilmorus“ vadovas V. Gaidys šį reitingo pasikeitimą sieja su valstiečių frakciją palikusiais politikais, kartu su buvusiu premjeru Sauliumi Skverneliu priešaky.

„Rinkėjui nebeaišku, kas čia vyksta. Žmonėms prieš vakcinas degama žalia šviesa, jie ginami, bet Tomas Tomilinas su kita nuomone turi eiti iš partijos? Rinkėjas pasimetęs“.

Politologė R. Urbonaitė kalbėjo, jog LVŽS reitingo pokyčio, kaip nereikšmingo, nurašyti negalime. Delfi pašnekovė pastebėjo, jog LVŽS reitingai paskutinius kelis mėnesius jau buvo stabilūs, lyg įšalę, nepaisant labai aštrios kritikos Vyriausybei, kuri šiuo metu kovoja su 2 didžiulėmis krizėmis.

„Tokioje situacijoje būnant opozicijoje yra labai neblogas būdas rinktis tuos politinės karmos taškus. Ką daro ir pati V. Blinkevičiūtė. Ji irgi kritikuoja Vyriausybę, nebūtinai ką nors siūlo pati. Man atrodo, kad čia valstiečiai truputėlį apsiskaičiavo. Ir labai stipriai apsiskaičiavo Ramūnas Karbauskis. Negalima su rinkėjais žaisti dvigubų žaidimų, o tai buvo daroma“, – teigė politologė.

Ji priminė, jog LVŽS vadovas R. Karbauskis patekęs į Seimą iš jo pasitraukė dar nepraėjus nė mėnesiui. Politologė R. Urbonaitė teigė, jog rinkėjai sunkiai supranta partijos poziciją dėl skiepų nuo koronaviruso. Ir jų aršių priešininkų LVŽS gretose.

„Rinkėjui nebeaišku, kas čia vyksta. Žmonėms prieš vakcinas degama žalia šviesa, jie ginami, bet Tomas Tomilinas su kita nuomone turi eiti iš partijos? Rinkėjas sutrikęs. Aš dabar neturiu tokių duomenų, kuriais galėčiau operuoti, bet mano hipotezė tokia – valstiečiai apsišovė, orientuodamiesi labiau į Darbo partijos rinkėją. Man atrodo, kad jie susisiaurino savo rinkėjų ratą, pradėjo orientuotis tik į dalį jų. O tai rinkėją privertė sutrikti“, – įžvalgomis dalijosi politologė R. Urbonaitė.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

VDU politologas L. Bielinis teigė, jog S. Skvernelio pasitraukimas yra skausmingas, bet LVŽS laidoti dar nereikia.

„Tikrai LVŽS nelaidočiau. Ir nesakyčiau, kad istorija tęsis tokia kryptimi“, – sakė L. Bielinis.

Politologas teigė, jog iš LVŽS paskutiniu metu mato „perdėtą agresyvumą“ visų politinių partijų atžvilgiu.

MRU politologas V. Dumbliauskas prognozavo, kad LVŽS reitingas ir toliau kris.

„2016 metais jų reitingas buvo sukeltas tų vilčių, kurias jie teikė. Dar ir S. Skvernelis pridėjo, tos viltys žlugo, neliko balto žirgo, ant kurio valstiečiai buvo atjoję. To žirgo jau nėra, manau, kad jie toliau eis žemyn“, – sakė MRU politologas V. Dumbliauskas.

Valdžios vertinimas žemyn kristi jau neturėtų

Valdančioji TS-LKD partija, remiantis „Vilmorus“ apklausos duomenimis, laikosi antroje pozicijoje. Anot V. Gaidžio, stabilizuojasi ir šios valdančiosios daugumos ministrų kabineto vertinimai, kaip ir premjerės Ingridos Šimonytės.

„Tad aš kažkokio staigaus prisikėlimo reitingų prasme nesitikiu. Bet kad važiuotų dar labai mažai, daug tam prielaidų irgi nematau“.

MRU politologė R. Urbonaitė teigė, jog valdančiųjų reitingai artimiausiu metu neturėtų kisti nė į vieną pusę.

„Šioks toks Molotovo kokteilis dėliojasi. Nes kovido situacija nesisprendžia, dar tos kainos ateina. Nepaisant to, kad, kaip pati I. Šimonytė sako, kainos grįžta į tam tikrą buvusį lygmenį, o per tą laiką ir atlyginimai paaugo. Bet tai vis tiek iš blogos žinios nepadaro geros. Ir šioje vietoje natūralu, kad labai ko nors pozityvaus sunku tikėtis. Bet jeigu šiek tiek apsitvarkys ta situacija su koronavirusu, daug vilčių nededant, žmonių nuotaikos nepakeisi, jos jau gana niūrios.

Ir dar švietimas – amerikietiški kalneliai ten. To erzelio, natūralu, yra nemažai. Tad aš kokio nors staigaus prisikėlimo reitingų prasme nesitikiu. Bet kad važiuotų dar labai mažai, daug tam prielaidų irgi nematau. Taigi gali būti, kad reitingai dar pasilaikys tokiame lygmenyje.

Bet paskui, jei bus įmanoma išvažiuoti iš to, jei dar didesnių dramų jau nebekils, bus galima po truputį pabandyti atsigauti reitingų prasme. Nes dar labiau žemyn – sunku įsivaizduoti. Juk visi realiai jau ir apsiprato su ta bloga situacija“, – sakė MRU politologė R. Urbonaitė.

VDU politologas L. Bielinis kalbėjo, jog žmonės įpratę visas bėdas priskirti valdžiai.

„Visi tie reitingų svyravimai valdančiųjų atžvilgiu susieti su konkrečiais gyvenimiškais dalykais. Šiandien mūsų gyvenimą reguliuoja pandemija, suvaržymai, susieti su ja. Tai gana skausminga, psichologiškai labai jautru. Ir visuomenė visas šias bėdas priskiria valdantiesiems. Todėl manau, kad reitingų smukimas yra savotiška reakcija į pandemiją“, – sakė L. Bielinis.

O MRU atstovas V. Dumbliauskas valdžios reitingų stabilumą aiškina kaip veiksmingus valdžios darbus.

„Krizė nesibaigė, bet mes vis tiek matome, kad Vyriausybė tvarkosi. Ta migrantų banga lyg suvaldyta, nes rugpjūčio mėnesį buvo jaučiamas akivaizdus sutrikimas. <…>. Man atrodo, kad ir pasitikėjimas valdžia atsirado. <…>. Vyriausybė kažkaip išlaikė ramybę. Manau, kad Tėvynės sąjunga nepasiduos, neatleis ministrų. Gal žmonės pamatė, kad valdžia veikia, todėl reitingai nustojo kristi“, – savo poziciją Delfi dėstė politologas V. Dumbliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (589)