„Jūs rasistai, jums nepatinka juodaodžiai“, – ne kartą 26 metų užsieniečio pasakytus žodžius citavo policijos pareigūnai.

Nors ir atsisakė pasitikrinti blaivumą, pareigūnai neabejojo – vyras neblaivus, nes nuo jo ne tik sklido alkoholio kvapas, jis buvo neramus, ramstėsi į automobilį. Pasitikrinti alkotesteriu R. S. Bahanagas sutiko tik pristatytas į policijos komisariatą – nuo jo sulaikymo buvo praėjusi valanda, tuo metu alkotesteris parodė 1,98 prom. alkoholio.

Už tai, kad vairavo automobilį „Fiat Punto“ būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kamerūnietis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismas vyrą išteisino dėl jam pareikštų kaltinimų – teismas nurodė, kad vairuotojas buvo sulaikytas tuomet, kai jau nevairavo automobilio, o į alkotesterį jis pūtė tik vieną kartą, nors pagal įstatymus privaloma atlikti pakartotinį patikrinimą.

Su išteisinamuoju nuosprendžiu nesutikę Vilniaus prokurorai surašė apeliacinį skundą ir jį įteikė Vilniaus apygardos teismui. Skundą apeliacine tvarka išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad R. S. Bahanagui atlikti neblaivumo laipsnio nustatymo alkotesteriu rezultatai negali būti vertinami kaip patikimi duomenys, kurie be jokių abejonių patvirtina užsieniečio neblaivumo lygį.

„Šioje baudžiamojoje byloje negalima daryti neabejotinos išvados, jog R. S. Bahanagas vairavo transporto priemonę, kai jo iškvėptame ore buvo 1,98 promilės etilo alkoholio, – nurodė teismas. – Tuo pačiu apeliacinės instancijos teismas konstatuoja, kad byloje užfiksuoti duomenys patvirtina, jog R. S. Bahanagas po to, kai vairavo automobilį „Fiat Punto“ ir jam buvo nustatyti neblaivumo požymiai, atsisakė tikrintis iškvėptame ore etilo alkoholio koncentraciją, tokiu būdu vengė neblaivumo patikrinimo.“

Teisėjo Ugniaus Trumpulio pirmininkaujama kolegija konstatavo, kad byloje surinkta pakankamai įrodymų, jog vairuotojas vengė neblaivumo patikrinimo, o už tai taip pat yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, todėl R. S. Bahanagui buvo skirta 70 MGL (3 500 eurų) bauda. Teismas taip pat nutarė iš nuteistojo išieškoti konfiskuotino automobilio vertę atitinkančią pinigų sumą – 1 215 Eur.

Už Kelių teismo taisyklių (KET) pažeidimus administracine tvarka baustam futbolininkui teismas taip pat skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – dvejiems metams uždraudė naudotis teise vairuoti transporto priemones.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar praėjusių metų gegužės 26 d., apie 5.40 val., policijos pareigūnai gavo pranešimą, jog iš naktinio klubo sostinės Vokiečių g. išėjęs užsienietis sėdo prie automobilio vairo ir išvažiavo, nors yra neblaivus.

Apie tai pareigūnams pranešė tame pačiame naktiniame klube buvęs lankytojas – paskui R. S. Bahanagą ir jo draugę išėjęs vyras susistabdė pro šalį važiavusį taksi ir paprašė sekti paskui „Fiat Punto“. Tada ir paskambino policijos pareigūnams.

Į gautą pranešimą pareigūnai reagavo nedelsiant ir vairuotoją sulaikė. Pareigūnai savo tarnybiniuose pranešimuose, o vėliau ir teisme pasakojo, kad vairuotojas buvo įsodintas į policijos tarnybinį automobilį, kur buvo paprašyta pasitikrinti neblaivumą.

Tačiau futbolininko karjerą Lietuvoje tęsiantis kamerūnietis nesutiko pūsti į alkotesterį ir reikalavo, kad pirmiau juo būtų patikrintas asmuo, kuris ir iškvietė policiją; vyras teigė, kad su juo naktiniame klube įsivėlė į konfliktą, dėl to šis kerštaudamas jam bando pakenkti.

Nors pareigūnai R. S. Bahanagą ir jo draugę įspėjo, kad jeigu vairuotojas nepasitikrins alkotesteriu, jam grės baudžiamoji atsakomybė, tačiau šis vis tiek atsisakė įrodyti, jog yra blaivus. Tiesa, jis prisipažino, kad klube išgėrė keturis „shotus“ viskio po 40 gramų, tačiau tikino, jog nesijaučia, jog būtų apsvaigęs.

Po ilgų įkalbinėjimų vairuotojas sutiko vykti į policijos komisariatą, kur žadėjo pasitikrinti alkotesteriu, tačiau ir čia ne iš karto sutiko į jį pūsti. O kai alkotesteris parodė 1,98 prom. alkoholio, vyras net atsisakė pasirašyti dokumentus – esą tai išgalvoti skaičiai, taip negali būti.

Policijos pareigūnė prisiminė, kad komisariate kamerūnietis ją ir kitus pareigūnus kaltino rasizmu, sakė, jog šie esą nemėgsta juodaodžių, todėl jį ir persekioja. Tokių nepagrįstų kaltinimų pareigūnai išgirdo ir tuomet, kai tik gavo pranešimą ir atvyko prie R. S. Bahanago automobilio.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas užsienietis teisme aiškino, kad atvykus policijos pareigūnams atsisakė pasitikrinti neblaivumą, nes šie nematė jo vairuojančio automobilį.

Baudžiamąją bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad pažeidėjo pozicija „leidžia daryti išvadą, jog tikrasis atsisakymo tikrintis neblaivumą motyvas buvo tai, kad R. S. Bahanagas nenorėjo, jog būtų nustatytas jo apsvaigimo nuo alkoholio lygis, kuris lemia nepageidaujamų neigiamų teisinių padarinių atsiradimą asmeniui, kuris vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus.“

Teismas taip pat pabrėžė, kad aplinkybė, jog vairuotojas sutiko, kad jo neblaivumas būtų patikrintas policijos komisariate, nepaneigia fakto, jog jis vengė pasitikrinti neblaivumą.

„Konstatuotina, kad visi R. S. Bahanago veiksmai po to, kai jam pirmą kartą buvo išsakytas reikalavimas pasitikrinti neblaivumą, iš esmės buvo nukreipti į vengimą vykdyti teisės aktuose numatytą pareigą“, – pažymėjo teismas.

Delfi lapkričio 23 d. atsiųstame komentare R. S. Bahanagas pateikė ir savo poziciją dėl šio įvykio: „Ką tai reiškia, kai aš stoviu prie automobilio, o policininkai prieina prie manęs prašydami atlikti alkoholio patikrinimą ir nurodydami, kad kažkas jiems paskambino sakydamas, jog vairuoju neblaivus? Prieš atvykstant pareigūnams du vaikinai iš Lietuvos norėjo jėga išsivežti mano merginą, jie sakė, kad jeigu su jais nevažiuos mergina, jie paskambins policininkams ir pasakys, jog vairuoju girtas. Kadangi esu juodaodis ir nesu savo šalyje, jie paskambino policininkams ir iškart be jokių klausimų policininkai atėjo ir sutelkė dėmesį tik į mane. Ir šie vaikinai net policininkų akivaizdoje bandė išsivežti mano merginą, policininkai jiems nieko nesakė, nors šie laikė ją už rankos ir jai ant kūno liko mėlynės.“

R. S. Bahanagas taip pat pažymėjo, kad vaikinai nebuvo iš to paties naktinio klubo, esą jie pamatė, kaip šis su drauge diskutavo automobilyje. O tada, anot jo, lietuviai esą ėmė jį įžeidinėti, klausinėjo, kiek šis uždirba, taip liepė merginai eiti kartu su jais..

„Policija turėtų visus vienodai saugoti“, – aiškino jis.