Prof. dr. S. Čaplinskas sako, kad dėl Lietuvoje patvirtinto pirmojo koronaviruso atvejo nereikia panikuoti, tačiau būtina laikytis specialistų rekomendacijų. Pasak pašnekovo, virusas bet kokiu atveju po Lietuvą išplis.

„Jau aišku, kad bus dar ne vienas toks atvejis“, – tikina ekspertas.

S. Čaplinskas tęsia, kad ypač sąmoningi turi būti tie, kurie saviizoliacijos rekomendacijų sulaukė iš gydytojų ar specialistų. Kita vertus, jis akcentuoja, kad nereikia kelti panikos, o labiau save pasaugoti būtina žmonėms, kurie serga lėtinėmis ligomis.

„Jeigu sako, kad reikia pasilikti namie karantino sąlygomis, tai reikia labai rimtai ir vykdyti. Jeigu sako, kad viskas gerai, tai ir gerai. Jeigu nėra užsikrėtę, tai gerai. Ir toliau saugoti, kad neužsikrėstų. O jeigu ir užsikrėtė, tai teigiama, kad 86 proc. užsikrėtusių serga lengva forma, tai panikuoti nereikia. Kitose šalyse, ir toje pačioje Kinijoje, rizika didesnė nusilpusio imuniteto žmonėms ir tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis“, – komentuoja ULAC vadovas.

Saulius Čaplinskas

Paklaustas, kaip greitai virusas iš Šiaulių atkeliaus į kitus Lietuvos miestus, S. Čaplinskas akcentavo, kad išplitimo tikimybė iš vietos, kurioje jis patvirtintas, yra didesnė, tačiau niekas nėra garantuotas, kad vakar, šiandien ir pan. nė vienas žmogus, į Lietuvą atvykęs iš kitos valstybės, viruso su savimi neatsivežė.

„Gali būti besimptomė forma. Tik dar kartą parodo, kad sunkiai serga tik maža dalis žmonių, miršta dar mažesnė dalis, bet jeigu yra tokių, kurie serga itin lengvai, tai jie ir platina patys to nežinodami. Po kurio laiko mes suprasime, kad gyvename pasaulyje, kuriame, be gripo, yra dar vienas virusas pagal kliniką ir plitimo kelius, tik visai iš kitos grupės“, – aiškina pašnekovas ir priduria, kad jeigu žmonės nepanikuos ir solidariai laikysis rekomendacijų, jeigu vengs socialinių kontaktų, kai to reikia, yra tikimybė, kad mes virusą suvaldysime ir jis smarkiai po Lietuvą neišplis.

„Tačiau tie žmonės, kuriems pasiūlyta izoliuotis, bet jie to nedaro, elgiasi neatsakingai ir nesolidariai savo, savo vaikų, tėvų ir kitų atžvilgiu“, – pabrėžia prof. dr. S. Čaplinskas.