Savivaldybė skėsčioja rankomis niekuo negalinti padėti moterims ir siūlo skambinti bendruoju pagalbos telefonu.

G. Okunevaitei su mažu vaiku ir jos artimiesiems vakar teko skubiai palikti namą. Pasak moters, pernai darytas remontas nuėjo šuniui ant uodegos.

Šeštą valandą atsibudusios seserys pamatė, kad jų dviejų kambarių butukas privačiame name Utenos gatvėje skendi vandenyje. Dar po poros valandų vanduo jau siekė kulkšnis. Moterys išvedė vaikus į darželį, negalią turinčią motiną išvežė pas senelę. Baldus sukrovė vieną ant kito.
Šiame sename name daug metų kartu su motina gyvenanti G. Okunevaitė potvynį namuose jau buvo išgyvenusi ir pernai. Tačiau šiemet ji to nesitikėjo. Pernai į bėdą patekusiai moteriai pagelbėjo viena televizijos laida – parėmė 1500 eurų.

Kaip tvirtino panevėžietė, už paaukotus pinigus ji paaukštino buto grindis, iš išorės izoliavo namo pamatus, kad esant polaidžiui į vidų nesiskverbtų vanduo. Ant grindų patiesė naują linoleumą.

Šią savaitę atšilus ir smarkiai palijus, vanduo apsėmė grindis – kaip ir pernai. G. Okunevaitei pamačius, kad visas darbas ir išleisti pinigai nuėjo perniek, pakirto kojas.

Moteris tvirtina, kad priežastis – ne į žemę susmigęs namas ar prastai atliktas remontas.

Kaltina kaimyną

G. Okunevaitė įsitikinusi, kad vanduo jos namus semia dėl kaimyno kaltės. Jos teigimu, šalia esančio namo savininkas maždaug prieš pustrečių metų paaukštino savo sklypą, nutiesė vamzdžius, esą jais vanduo bėga tiesiai į jų namą.

Viena namo pusė jau daug metų negyvenama, o gyvenamojoje yra du butai. Vienas priklauso G. Okunevaitės motinai, kitas – pensininkui Algirdui Šatkauskui.

Pastarasis šiomis dienomis į savo butą gali patekti tik apsiavęs guminius batus. Taip buvo ir pernai. Vyras pritaria kaimynei, kad dėl potvynio kaltas gretimo namo savininkas.

A. Šatkausko teigimu, anksčiau, kol šis nebuvo paaukštinęs savo sklypo, tokių bėdų nebuvo, nors būta sniegingų žiemų ir polaidžių. Vyras mėgino savo butą parduoti, tačiau neatsirado norinčiųjų pirkti.

G. Okunevaitė pernai, kai jos butą apsėmė vanduo, kreipėsi pagalbos į Panevėžio savivaldybę, bet veltui.

„Maždaug po savaitės, kai vanduo jau buvo atslūgęs, atvažiavo kažkokia valdininkė, kaip supratau, mero patarėja. Pasižiūrėjo, pakraipę galvą: esą kokia čia problema – namai neapsemti. Ir išvažiavo“, – „Sekundei“ pasakojo mažamečio vaiko motina.

Laukia socialinio būsto

G. Okunevaitė su dukrele ketina laikinai prisiglausti pas močiutę. Moteris guodėsi esanti neviltyje – kaip gyventi namuose, jei nežinai, ar kurią naktį neišplauksi su visais daiktais. Labiausiai jai neramu dėl dukrelės sveikatos.

G. Okunevaitė yra socialiai remtina. 2013 metais ji padavė prašymą socialiniam būstui gauti. Šiuo metu moteris eilėje yra 394-a. Tad valdiškos pastogės greitai nesulauks.

Panevėžio savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus specialistė Rasa Rimšienė sakė, kad suteikti šiai moteriai socialinį būstą be eilės nėra galimybių.

„Jeigu būstas, kuriame ji gyvena, būtų nuniokotas ugnies ar kitos stichijos, ji būtų daugiavaikė motina, neįgali ar neįgalus jos vaikas, tada būtų teikiamas prioritetas“, – paaiškino.
Tik neseniai įsidarbinusi G. Okunevaitė pinigų butui nuomotis neturi. Vakar turėjo būti jos pirmoji darbo diena ir moteris išgyveno, jog dėl potvynio namuose buvo priversta atsiprašyti darbdavių, kad negalės ateiti.

Savivaldybė negali lįsti į privačią valdą

Vakar „Sekundei“ nepavyko namuose rasti G. Okunevaitės kaimyno, kuris, anot jos, savuoju sklypu pasirūpino taip, kad dabar kenčia ji ir A. Šatkauskas.

Panevėžio savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius sakė įmonės „Panevėžio gatvės“ darbuotojams nurodė nuvykti į G. Okunevaitės namus ir išsiaiškinti, ar vanduo į jį nebėga iš gatvės. Paaiškėjo, kad ne.

Gatvių prižiūrėtojų nuomone, problema yra namo sklypas, tačiau jie negali pasakyti, ar gretimo namo kaimynas, paaukštindamas savo sklypą, ką nors ne taip padarė.

A. Karalevičiaus teigimu, Savivaldybei priklausančios įmonės darbuotojai neturi teisės ką nors daryti privačioje teritorijoje. Jo teigimu, G. Okunevaitė turėtų kreiptis į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Panevėžio skyrių.

Savivaldybės Civilinės saugos skyriaus specialistai moteriai pataria namuose pakilus vandeniui skambinti bendruoju pagalbos telefonu. Pasak jų, tokiais atvejais atvyksta ugniagesiai ir nemokamai išsiurbia vandenį.

Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Vilma Vaiginytė patvirtino, kad ugniagesiais padeda gyventojams tuo atveju, kai gresia pavojus jų ar vaikų sveikatai, namuose yra neįgalių asmenų, gali kilti gaisras ir panašiai. Taigi G. Okunevaitė galėtų tikėtis nemokamos pagalbos.