„Dabar jau turėtų ir NATO valstybės įvertinti, ką reikia daryti, nes tai jau yra tiesioginė grėsmė NATO valstybėms dėl to, kas vyksta Ukrainoje. Jeigu tai yra tiesa, yra 48 valandos atstatyti elektros grandinę, kad galima būtų vėl vėsinti reaktorių. Čia turės būti priimti greiti sprendimai. Gal net [bus prieita] iki to, kad ir oro erdvės uždarymas turės būti daromas tam, kad būtų užtikrintas saugumas atominėje elektrinėje. Dabar pretekstas NATO įsikišti į tai jau yra“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo V. Malinionis.

„Čia jau yra rimtas signalas, kad visa šita situacija gali tapti labai pavojinga ir nekontroliuojama“, – pabrėžė jis.

V. Malinionis laidoje taip pat pakomentavo Lenkijos sprendimą perduoti JAV naikintuvus MiG-29, kurių prašo ukrainiečiai. Jungtinės Valstijos antradienį atmetė Lenkijos pasiūlymą siųsti juos į Ukrainą per amerikiečių bazę Vokietijoje.

„Čia yra ganėtinai sudėtinga. Lenkiją galima suprasti – ji nori tą daryti po NATO skėčiu, ne savo vardu. Nenori tapti vieninteliu taikiniu, nori, kad būtų prisiimta kolektyvinė atsakomybė“, – aiškino atsargos pulkininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad karas yra ir klaidinimo menas.

„Nė viena pusė nenori atskleisti savo tikrųjų žingsnių ir ketinimų. Jeigu tektų NATO štabo karininkams daryti tokią operaciją, perduoti strateginio pobūdžio ginkluotę kaip šiuo atveju naikintuvai, tai šalia to plano visada yra daromas klaidinimo planas.

Aš dabar negaliu nei paneigti, nei patvirtinti, kad tas planas čia veikia, bet jeigu man reikėtų tai daryti, aš lygiai taip pat ir daryčiau – [reikia] sutrikdyti priešininko sprendimų priėmėjus, kad jie nežinotų kas vyksta. Tie lėktuvai gal, pavyzdžiui, jau seniai skraido, o mes dar čia diskutuojame“, – svarstė V. Malinionis.

Jo teigimu, tai būtų normalus kariškių ėjimas: „Bet aš nežinau, kaip viskas iš tikrųjų yra. Jeigu taip dar nėra, tai politikai, ypač NATO valstybių politikai, turėtų jau dabar kreiptis į kariškius, kad jie įgyvendintų jų sprendimus. Kariškiai turi labai puikias procedūras, įskaitant ir klaidinimo elementą.“

Vertindamas paskutinius įvykius Ukrainoje, V. Malinionis teigė, jog kol kas sėkmės vektorius laikosi Ukrainos pusėje, tačiau nereikia nuvertinti priešininko.

„Dabar situacija tokia, kad Rusija, Putinas pamažu bando vėl intensyvinti puolimą sausuma. Sunku pasakyti, kaip jam tai pavyks. Atrodo, kad ir rezervus kažkokius jau bando susirankioti Rusijoje, ima ir šauktinius, rezervistus.

Tos pajėgos, kurios dabar yra Ukrainoje, yra labai nustekentos, jos patyrė milžiniškus nuostolius, atrodo, kad ir logistika yra sutrikusi. Gali būti, kad iš desperacijos jie bandys vystyti kažkokias puolimo ašis toliau. Kaip jiems tai pavyks, sunku pasakyti. Tai be galo sudėtinga užduotis patyrus šitiek nuostolių. O Ukrainos kariuomenė iš esmės laikosi labai gerai ir neatrodo, kad jie patyrė kažkokių kritinių nuostolių“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo V. Malinionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją