„Visos pusės žengė žingsnius konstruktyvaus sprendimo link, už tai esu dėkingas.

Vienintelei iš derybų pasitraukusiai ir streiką pradedančiai profsąjungai sudarysime visas galimybes lygiavertiškai konstruktyviai išspręsti susidariusią situaciją: oficialiai pateiksime ministerijos pasiūlymą, pakviesime jį įvertinti, pasirašyti atnaujintą sutartį ir tokiu būdu užtikrinti tai, ko ir streikuoti nusprendę mokytojai, ir mes siekiame – kad vaikai galėtų nepertraukiamai mokytis, nes tai visų mūsų prioritetas ir vaikų konstitucinė teisė“, – po derybų sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Kaip skelbiama pranešime pateiktoje informacijoje, esminis pakeitimas susijęs su ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo ir profesinio mokymo mokytojų darbo užmokesčio didinimu: atnaujintos sutarties projekte užfiksuota, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. skiriama papildomų lėšų darbo užmokesčiui didinti 10 proc., nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – ne mažiau kaip 10 proc. Be to, bendrojo ugdymo mokytojų, dirbančių pagal atnaujintas programas, darbo užmokesčiui ir toliau bus skiriama 3 proc. ugdymo lėšų, kaip ir dabar nuo mokslo metų pradžios.

Siekiama įgyvendinti politinių partijų susitarimo tikslą, kad 2024 m. mokytojų vidutinis darbo užmokestis sudarytų 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Iki kitų metų gegužės bus numatyta pedagogų atlyginimo didinimo perspektyva iki 2028 m.

Taip pat suplanuota atlikti analizę, kaip taikoma nuostata pradinio ugdymo mokytojams formuoti etatą, kai jie dirba 700 ir daugiau kontaktinių valandų ir pateikti pasiūlymus dėl mokytojų darbo krūvio sandaros ar susijusių teisės aktų tobulinimo.

Bus griežtinamas reguliavimas, kad savivaldybės iš ministerijos nebegautų valstybės dotacijų per didelėms klasėms. Bus parengtas Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos pakeitimas, pagal kurį tais atvejais, kai nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. suformuojamos klasės, kuriose mokinių skaičius viršija nustatytą didžiausią leistiną mokinių skaičių klasėje, būtų įtvirtinta galimybė mažinti savivaldybei skirtas mokymo lėšas.

Nuo kitų mokslo metų bus įtvirtinta teisė mokyklos savininkui (daugeliu atveju - savivaldybei) didžiausią leistiną mokinių skaičių 5-12 kl. mažinti nuo 30 iki 26 mokinių, o 1-4 kl. – nuo 24 iki 22 mokinių.

Bus skiriamos lėšos ir mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų, kitų tyrėjų ir dėstytojų, darbo užmokesčiui padidinti: nuo 2024 m. sausio 1 d. – 10 procentų, nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – ne mažiau kaip 18,7 procento. 2024 m. pabaigoje mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų, kitų

tyrėjų ir dėstytojų vidutinis darbo užmokestis sudarys ne mažiau kaip 150 procentų šalies vidutinio darbo užmokesčio, kaip kad numatyta politinių partijų susitarime dėl švietimo.

Atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis tarp ministerijos ir profesinių sąjungų bus pasirašyta artimiausiu metu.

Milešinas: profsąjungos taryba pirmadienį nuspręs, ar bus skelbiamas streikas

Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko Egidijaus Milešino teigimu, su švietimo ministerija priimtus susitarimus dėl mokytojų atlyginimo didinimo, klasių mažinimo ir tolimesnių planų gerinti darbo sąlygas pirmadienį dar turės įvertinti taryba. Ji taip pat nuspręs, ar bus skelbiamas streikas.

„Šiandien baigėme derybinį procesą, yra pasiekti susitarimai, ir, pagal visas procedūras, artimiausiu metu bus atiduoti susitarimai vertinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Finansų ministerijai“, – ketvirtadienį po susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu kalbėjo E. Milešinas.

„Taip pat mes pirmadienį organizuojame savo tarybą, kuri vertins pasiektus susitarimus ir vertins, ar jie yra priimtini ar nepriimtini“, – pridūrė profsąjungos pirmininkas.

E. Milešino nuomone, buvo rastas sutarimas dėl profsąjungos keltų reikalavimų, todėl, jei tarybą tenkins priimti sprendimai, streikas nebus skelbiamas.

„Mano asmenine nuomone, panašu, kad radome kompromisą, tad taryba, įvertins, jeigu tenkins sprendimas – streiko nebus“, – teigė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ketvirtadienį pasiekė susitarimą su keturiomis profesinėmis sąjungomis dėl jų keliamų reikalavimų.

Susitarimas pasiektas su Lietuvos švietimo ir mokslo profesine sąjunga, Švietimo ir mokslo profesine sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimu, Lietuvos profesine sąjunga „Sandrauga“ sutarta dėl Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo.

„Radome sutarimą. Pasiūlėme beprecedentį lėšų kiekį iš Vyriausybės, kuris bus skirtas darbo užmokesčio kėlimui. Kitiems metams 343 mln. Tai suteikia galimybę nuo metų pradžios tiek mokytojams, tiek dėstytojams kelti darbo užmokestį 10 procentų. Ir antrąjį kėlimą daryti dar tų pačių metų rugsėjo mėnesį“, – žurnalistams po susitikimo su profsąjungomis sakė ministras Gintautas Jakštas.

Esminis pakeitimas susijęs su ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo ir profesinio mokymo mokytojų darbo užmokesčio didinimu: atnaujintos sutarties projekte užfiksuota, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. skiriama papildomų lėšų darbo užmokesčiui didinti 10 proc., nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – ne mažiau kaip 10 proc. Be to, bendrojo ugdymo mokytojų, dirbančių pagal atnaujintas programas, darbo užmokesčiui ir toliau bus skiriama 3 proc. ugdymo lėšų, kaip ir dabar nuo mokslo metų pradžios.

Taip pat siekiama įgyvendinti politinių partijų susitarimo tikslą, kad 2024 m. mokytojų vidutinis darbo užmokestis sudarytų 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Suplanuota ir atlikti analizę, kaip taikoma nuostata pradinio ugdymo mokytojams formuoti etatą, kai jie dirba 700 ir daugiau kontaktinių valandų ir pateikti pasiūlymus dėl mokytojų darbo krūvio sandaros ar susijusių teisės aktų tobulinimo, skelbia ministerija.

Nuo kitų mokslo metų bus įtvirtinta teisė mokyklos savininkui (daugeliu atveju – savivaldybei) didžiausią leistiną mokinių skaičių 5–12 kl. mažinti nuo 30 iki 26 mokinių, o 1-4 kl. – nuo 24 iki 22 mokinių.

Vis dėlto, su švietimo darbuotojų profesine sąjunga, vadovaujama Andriaus Navicko, sutarimas nebuvo rastas. Profsąjunga pasitraukė iš kolektyvinės šakos derybų.

A. Navicko profesinei sąjungai priklausantys mokytojai penktadienį pradės mėnesį truksiantį streiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)