Lijundra susiformuoja tuomet, kai žemė dar įšalusi, o iš viršaus lyja, todėl greitai susiformuoja plikledis. Jei bus beriamas smėlis, jį užlis, užšals ir jis atsidurs po ledu. Drusko bėrimas – taip pat ne išeitis, nes lietus ją greitai nuplaus.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba ne kartą yra įspėjusi apie lijundrą ir apie tai,kaip jos reikėtų pasisaugoti. „Kadangi žemė šalta, o aukštai atmosferoje – teigiama oro temperatūra, todėl formuojasi lijundra. Interneto erdvėje jau tenka matyti pranešimų apie krašto kelius, kurie pavirto į čiuožyklas, dėl to į griovius įlekiančius automobilius ir slidinėjančius ant šaligatvių žmones, kurie priversti eiti žole. Jei keliausite automobiliu būtinai atsižvelkite į kelio dangos būklę ir meteorologines sąlygas. Rinkitės saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį. Atminkite, kelininkų pabarstymai niekuo jums nepadės, jeigu automobilio padangos yra nusidėvėję arba važiuojate per greitai“, - savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prieš kurį laiką rašė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Kelininkai ir trečiadienio vakare įspėjo, kad naktį šalyje eismo sąlygas sunkins lijundra ir plikledis. Trečiadienio vakarą sudėtingesnės eismo sąlygos dėl pustymo, lijundros ir rūko yra Vilkaviškio rajone. Šilalės rajone eismo sąlygas sunkina rūkas.

Lietuvoje pagrindinių valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia šlapios. Mažesnio eismo intensyvumo rajoninių kelių dangos daug kur šlapios, drėgnos, padengtos pažliugusio, prispausto arba puraus sniego sluoksniu, provėžotos.

Vairuotojų prašoma atsižvelgti į kelio dangos būklę ir rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis naktį vietomis iškris krituliai, daugiausia nedideli. Kai kur lijundra, plikledis. Naktį vietomis rūkas. Vėjas naktį vakarų, šiaurės vakarų, 7–12 m/s, dieną šiaurinių krypčių, 9–14 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Žemiausia temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, aukščiausia dieną 0–5 laipsniai šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją