Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė LNK žinioms atskleidė, kaip skaičiuoti atostoginius.

Atostogos pas mus yra skaičiuojamos iš vidurkio – vidutinio dydžio. Vidurkis skaičiuojasi iš trijų prieš atostogos buvusių mėnesių darbo užmokesčio ir kiek darbo dienų žmogus dirbo per tą mėnesį. Tai pavyzdžiui, jeigu einame atostogauti sausio mėnesį, tai mūsų atostoginiai bus skaičiuojami iš gruodžio, lapkričio ir spalio mėnesio.

Jeigu pas mus gruodžio mėnesį alga buvo 1000 eurų, lapkritį irgi 1000, spalį taip pat. Bet gruodį buvo 20 darbo dienų, lapkritį – 21 diena, spalį – 22 dienos. Rezultate mes turime, kad žmogus per tuos tris mėnesius uždirbo 3 tūkst. eurų, per dirbo 63 dienas.

Taigi, darbo užmokestį daliname iš išdirbtų dienų ir gauname, kad viena darbo diena kainuoja apie 48 eurus“, – LNK aiškino Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

„Ir jeigu žmogus atostogauja sausį, tai mes žinome, kad jis atostogų metų būna 10 metų darbo dienų. Jeigu papuola šventės, mes jų nevertiname, tik darbo dienas. Tai tas 10 dienų mes dauginame iš 48 – gauname 480 eurų. Tiek bus atostoginių“, – sakė LNK pašnekovė.

Ji siūlė įsivaizduoti kitą situaciją – tas pats žmogus, kuris pastoviai gauna 1000 eurų, atostogauti nusprendžia eiti ne sausį, o vasarį.

„Tai jo atostoginių skaičiavimas jau atrodys taip. Tarkime, viskas lieka taip pat, tik vietoje spalio atsiranda sausis – atlyginimas toks pats – 1000 eurų, bet darbo dienų buvo 19. ir tie skaičiai keičiasi – vietoje 63 išdirbtų darbo dienų, atsiranda 60 dienų.

Ir mūsų vidurkis pavirsta į 50 eurų. Vadinasi, diena kainuos daugiau ir atostoginiai bus didesni“, – kalbėjo D. Čibrienė.

LNK pašnekovė taip pat atskleidė, kurį mėnesį atostogauti naudingiausia ir kurį – mažiausiai naudinga.

„Jeigu kalbėtume apie 2023 metus, jeigu atlyginimas stabilaus yra 1500 eurų, tai skirtumas būtų 44 eurai daugiau sausį, 74 eurai daugiau, jeigu atostogaus žmonės kovą, 56 eurai – gegužę. Birželį 21 euras. (…) Jeigu darytume prielaidą, kad alga visada buvo vienoda, geriausias mėnuo yra kovas. Nes tada 74 eurais nuo 1500 algos gausime daugiau.

O blogiausias yra balandis – 87 eurais gausite mažiau“, – tikino Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė.

Ji taip pat teigė, jog vasarą geriausia atostogauti yra birželį ir rugpjūtį. Pats blogiausias yra liepa, sakė D. Čibrienė. LNK pašnekovė taip pat atkreipė dėmesį, kad kalba apie sumas iki mokesčių.

Visą LNK pokalbį apie atostogas žiūrėkite čia: