„Signalų yra iš tiesų labai daug. Reikia pripažinti, kad labai aktyvūs yra nevyriausybinių organizacijų atstovai, savanoriaujantys žmonės, kurie teikia savo įžvalgas ir pastebėjimus. Stengiasi padėti iškelti į aikštę tuos atvejus, jei kažkas būtų įvykę.

Tačiau nesiremiame vien tik tuo, kas ateina iš išorės, policija aktyviai stebi tiek viešąją erdvę, tiek ir mūsų policijos saugos koordinatoriai užsieniečių registracijos centruose yra instruktuoti, ką turėtų daryti ir į ką turėtų atkreipti dėmesį“, – LNK sakė Viešosios policijos valdybos viršininkas M. Akelaitis.

Jo teigimu, yra vykdoma ir daug tikslinių priemonių, orientuotų į neviešus dalykus, kas yra „policijos kasdieninė duona“.

„Be abejo, yra nuolatinė analizė ir stebėsena visų įvykių, kurie gali būti susiję, arba turėti indikacijų apie kažkokias galimas grėsmes“, – kalbėjo jis.

M. Akelaitis teigė, jog svarbu yra kuo anksčiau ir kuo išsamesnę informaciją gauti apie realybe virstančias grėsmes.

„Noriu pabrėžti, kad šiuo metu dėl su prekybos žmonėmis susijęs tyrimas Lietuvoje vyksta tik vienas. Tą pačią informaciją girdime ir iš kitų valstybių, kad tų tyrimų nėra labai daug. Bet suprasdami grėsmes budrumas yra padidintas.

Tuo pačiu raginame ir prašome visų žmonių, nesvarbu, kokiame jie statuse būtų – ar savanoriautų, ar būtų priėmę ukrainiečius, ar kur greta jų tie žmonės gyvena. Pastebėję bet kokius įtarimą keliančius ženklus, pasidalintų tais įtarimais su policija“, – teigė LNK pašnekovas.

Paklaustas, nebijoma, kad policija sulauks emocingų ir nebūtinai teisingų pranešimų apie galimas tokias veikas, M. Akelaitis tikino, jog yra „stipriai aktyvuoti policijoje dirbantys analitikai“, kurie įvertina esamą situaciją.

„Ir dabar yra stebimi visi įvykiai, kuriuose yra požymiai, rodantis, kad tai susiję su Ukrainos piliečiais. Jeigu yra pastebima kažkokių indikacijų, kurios galėtų rodyti, kad gresia kažkokia rizika tiems žmonės, tada atitinkamai yra priimami sprendimai.

Yra tam tikri algoritmai, pagal kuriuos analitikai dirba. Ir tikrai į kiekvieną įvykį nėra reaguojama maksimaliai. Pirmiausia yra įvertinama ir tik tada pereinama prie realių veiksmų“, – tikino Viešosios policijos valdybos viršininkas.

Jis teigė, jog su kai kuriais iš Ukrainos atvykusiais žmonėmis yra susitinkama ir atskirai, jiems suteikiama papildoma informacija apie galimas rizikas.

LNK pašnekovas M. Akelaitis teigė, jog informacija ES šalių institucijos nuolat keičiasi.

„Tiek apie tyrimus, tiek apie grėsmes. Tas procesas iki šiol vyko, dabar nesustoja. Bet nėra informacijos apie didelį kiekį tyrimų dėl realių faktų“, – tikino LNK pašnekovas M. Akelaitis.

Visą LNK pokalbį su M. Akelaičiu žiūrėkite čia: