Nupirkęs vieną tokių vaikui, vyras netrukus pasigailėjo: suvalgęs nežinia kaip ir kur gamintą saldumyną norėtas pradžiuginti vaikas pasijuto blogai, pradėjo vemti.

„Kodėl nežiūrite, ką pardavinėja? Kodėl netikrinate produktų kokybės?“ – maisto produktų inspektorius kaltino skambinusysis.

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja valstybinė maisto produktų inspektorė Jūratė Vaitiekūnienė teigia, jog iš tikrųjų nelegalių prekeivių produkcijos inspektoriai netikrina ir netikrins. Jų užduotis – stebėti ir kontroliuoti, ar legaliai dirbančiose, registruotose įmonėse laikomasi higienos reikalavimų, ar siūlomi maisto produktai yra saugūs vartotojams. Radus pažeidimų, įmonių savininkai baudžiami, įmonės net uždaromos. Nelegalus turėtų paneigti patys pirkėjai – tiesiog nepirkti iš jų.

„Visų pirma noriu priminti, kad žmonės patys turėtų žinoti, ką perka. Net ir labai geidžiant įtartino produkto, reikia pasiteirauti, ar turi leidimą prekiauti. Nelegaliai patvoriuose, kiemuose, iš automobilių maisto produktais prekiaujantieji nejaučia jokios atsakomybės, niekas jų netikrina, – jie dirba neteisėtai. Apie tokius pažeidimus reikia pranešti policijai, pareigūnai turi teisę uždrausti nelegalią prekybą, bausti už tai“, – sako viršininko pavaduotoja.

Niekas nesiskundė

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Rasa Černauskaitė sako, kad pastaraisiais metais policija negavo nė vieno gyventojo pranešimo dėl nelegalios prekybos maisto produktais. Gavę pranešimą, pareigūnai važiuotų į vietą, aiškintųsi, pažeidėjus baustų.
Vis dėlto, pasak atstovės, ir be gyventojų skundų vykdomi reidai – pavyzdžiui, į turgaus prieigas ar kitas susibūrimo vietas, – tikrinama, ar ten nėra nelegalių prekiautojų.

Anksčiau buvo bandyta sudrausminti į kiemus su dviračiais ar automobiliais atvežtais pieno produktais prekiaujančius asmenis, bet sunku juos užtikti, numatyti, kada kas į kokį kiemą atvažiuos, o ir gyventojai jais niekada nesiskundė, atvirkščiai – mūru stojo ginti pardavėjų.
Išaiškinti nelegalūs prekiautojai baudžiami už prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimą, jiems gali būti skiriama bauda nuo 5 iki 28 eurų.

Tokių nubaustųjų, išaiškinus juos reidų metu, jau ne viena dešimtis. Kai kurie jų susipranta ir daugiau nebeprekiauja, kitus tenka bausti ne po vieną kartą. Prie turgų, bažnyčių, prekybos centrų, į kiemus jie grįžta ir siūlo pirkti kas ką turi: pieno, mėsos, žuvies produktų, vaisių, daržovių, saldumynų.

Sąmoningas vartotojas niekada tokiais produktais nesusigundys, prieš pirkdamas gerai pagalvos. Nors, pasak Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų korpuso vadovo Eugenijaus Preidžio, apsinuodijusių maistu antplūdžio šiuo metu nėra, kreipiasi vos vienas kitas sunegalavęs, atsipalaiduoti, valgyti nesaugius, nepatikimus produktus, o ypač karštomis vasaros dienomis, nereikėtų. Protrūkiai gali kilti bet kada.

„Vartotojai turėtų tapti reiklesni, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius. – Reikėtų iš tolo aplenkti tuos, kurie karštą vasaros dieną tiesiog saulėkaitoje ar iš automobilio bagažinės prekiauja greitai gendančiais pieno, žuvies ar mėsos produktais. Reikliau reikia rinktis ir viešojo maitinimo įstaigas.“

Per karščius – stipresnė kontrolė

Jeigu neatsakingai elgiasi legaliai dirbančių įmonių darbuotojai, neužtikrinančius maisto saugumo verslininkus baudžia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Šiemet, įvertinusi riziką, jog karštuoju metų laiku didėja tikimybė apsinuodyti maisto produktais, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sustiprino kontrolę viešojo maitinimo įmonėse, o ypač pakelės kavinėse, turgavietėse, kioskuose, maistą vežančio transporto priemonėse.

Kaip teigiama tarnybos pranešime, per pastarąsias tris savaites šalyje atlikti 1 396 patikrinimai, iš jų 613 – viešojo maitinimo įmonėse.

Patikrinimų metu nustatyta, kad daug kur vis dar trūksta tvarkos, nevaloma šaldymo įranga, gamybos inventorius ir patalpos, nėra plovimo, dezinfekavimo priemonių, netinkamai tvarkomos maisto atliekos.

Aptikta ir neženklintų pusgaminių, maisto produktų, netinkamai laikomos žaliavos, produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, pasitaikė ir patiekalų ruošimo technologijų nesilaikymo atvejų.

Iš 42 pakelės kavinių ir užeigų, veikiančių šalia pagrindinių magistralinių kelių Vilnius–Kaunas–Klaipėda ir Vilnius–Panevėžys, patikrintos 35. Labai gerai įvertintos daugiau kaip pusė šių maitinimo įmonių, bet kitose pasitaikė ir nesilaikančių savikontrolės ar higienos reikalavimų.
Pavyzdžiui, kavinės „Laukinė plukė“, įsikūrusios šalia automagistralės Vilnius–Panevėžys, Ukmergės rajono teritorijoje, veikla laikinai sustabdyta dėl patikrinimo metu nustatytų šiurkščių pažeidimų. Šioje kavinėje rasta patiekalų ir pusgaminių su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, maisto gaminimo patalpose skraidė spiečiai musių, virtuvės grindys ir indai buvo nešvarūs, trūko plovimo priemonių, valymo inventoriaus.

Kavinės administracijai nurodyta nesaugius patiekalus sunaikinti ir pasirūpinti, kad būtų išvalytos patalpos.

Uždarė piceriją

Sprendimą laikinai sustabdyti viešojo maitinimo įmonės veiklą teko priimti ir Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams.

J. Vaitiekūnienė teigia, kad patikrinus bendrovės „Geras variantas“ kavinę „Superpica“, esančią Klaipėdos gatvėje, rasta įvairių pažeidimų.

„Uždrausta prekiauti daugiau kaip vienuolika kilogramų maisto produktų – vieni jų buvo su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, kiti neženklinti, neaišku iš kur gauti. Taip pat nustatyta higienos, savikontrolės pažeidimų, šaldymo įrenginiuose buvo palaikoma nepakankamai žema temperatūra. Jau gavome bendrovės pranešimą, kad trūkumai pašalinti. Patikrinsime, jeigu pažeidimų nebus, vėl leisime dirbti“, – sako valstybinė maisto produktų inspektorė. Ji apgailestauja, kad gerai užsirekomendavusi, aukštą įvertinimą, net keturis balus, per praėjusį patikrinimą pelniusi įmonė pradėjo prasčiau dirbti, bet tikisi, kad klaidos bus ištaisytos.

Be minėtų kavinių, per šį laikotarpį laikinai nutraukti veiklą buvo priverstos dar septynios šalies viešojo maitinimo įmonės Kaune, Palangoje, Klaipėdoje, Radviliškyje ir kitur.
Iš viso per pastarąsias tris savaites viešojo maitinimo įmonėms skirtos 64 baudos, įspėjimas, taikytos kitos poveikio priemonės.

Dėl nustatytų pažeidimų per tris savaites laikinai buvo sustabdyta 2 turgaus prekiautojų, prekybos kiosko, vieno paviljono ir 3 parduotuvių veikla. Vienam verslininkui buvo uždrausta užsiimti transportavimo veikla dėl antisanitarinėmis sąlygomis gabentų maisto produktų.

Vasarą maistą tvarkančių įmonių personalas turėtų dar griežčiau laikytis asmens higienos taisyklių, ypatingą dėmesį skirti produktų laikymo sąlygoms ir temperatūros režimų kontrolei, nes net menkiausias reikalavimų nepaisymas gali sutrikdyti žmonių sveikatą, sukelti apsinuodijimo maistu protrūkių, perspėja tarnybos specialistai.