Vilniaus bendrovei „Family gym“ vadovaujančiam J. Chardikovui iškeltą baudžiamąją bylą trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos valdybos pareigūnai nustatė, kad J. Chardikovas per savo įsteigtas įmones Lietuvoje legalizavo Rusijoje nusikalstamu būdu įgytas lėšas. Dėl to jam Rusijoje buvo iškelta baudžiamoji byla dėl apgaule įgytų 824 mln. Rusijos rublių.

Lietuvos pareigūnai nustatė, kad ekonomikos mokslų daktaras J. Chardikovas 2009-2010 m. į Lietuvoje veikiančiuose bankuose turimas asmenines bei jo įsteigtų įmonių sąskaitas pervedė 10 mln. 398 tūkst. 333 eurų (35 mln. 874 tūkst. 248 Lt).

J. Chardikovas ir jį ginantys du advokatai Algimantas Kliunka ir Aivaras Raišutis teigia, kad Maskvos pareigūnai jau nutraukė baudžiamąją bylą dėl lėšų įgijimo nusikalstamu būdu ir bylą nagrinėjančiam teismui pateikė šio nutarimo kopiją. Kadangi ji nėra patvirtinta, teismas prokuratūrą dar vasarį buvo įpareigojęs iš Rusijos teisėsaugos organų gauti oficialią informaciją.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Rasa Miltinytė teisme aiškino, kad toks užklausimas iki šiol nėra išsiųstas – esą dėl prokuratūros vertėjų užimtumo prašymas pateikti informaciją Maskvos prokurorams galėtų būti išsiųstas ne anksčiau kaip birželio mėnesį.

Tokia prokurorės pozicija papiktino baudžiamąją bylą nagrinėjantį teisėją Stasį Lemežį.

„Kiek žinau iš žiniasklaidos, italai per kelias dienas sugebėjo gauti dokumentus ir jį paleido į laisvę, o mes per tiek laiko negalime sulaukti jokios informacijos“, – sakė teisėjas. (J. Chardikovas sausį buvo sulaikytas Italijoje, nes Interpolo duomenų bazėje nebuvo atnaujinta informacija, kad Rusija 2012 m. gruodį jam atšaukė anksčiau pateiktus kaltinimus.)

Kaltinamojo gynėjas A. Kliunka teismui pateikė įvairius dokumentus, susijusius su J. Chardikovo baudžiamuoju persekiojimu Rusijoje. Advokatas taip pat pažymėjo, kad pagal Lietuvos ir Rusijos susitarimą Vilniaus prokurorai J. Chardikovą galėjo tik apklausti, o ne pareikšti kaltinimus.

„Tuo metu FNTT pareigūnai J. Chardikovui du kartus pareiškė kaltinimus“, – sakė advokatas.

„Galiu Lietuvos teisme atsakyti tik už veiksmus, kuriuos atlikau Lietuvoje – iš Rusijos banko pervedžiau savo pinigus į SEB sąskaitą, ją užregistravau, pinigai Lietuvoje deklaruoti“, – teisme atsakomybės kratėsi J. Chardikovas.

Jis pabrėžė, kad po mėnesio jau bus treji metai, kai Lietuvoje vykdomas baudžiamasis persekiojimas. „Jeigu bus įrodyta, kad pinigai buvo pervesti neteisėtu būdu, tik tada bus galima mane kaltinti“, – sakė buvęs Maskvos prefektas.

„Mes siekiame, kad byla būtų kuo greičiau išnagrinėta ir nutraukta – iš karto buvo matyti, kad nusikalstamos veikos nėra“, – A. Kliunka pažymėjo, kad J. Chardikovui Migracijos departamentas skyrė apsaugą nuo baudžiamojo persekiojimo Rusijoje, be to, jis buvo terorizuojamas sumokėti pinigus, kad byla būtų nutraukta.

Pasak jo, Rusijos federacijos J. Chardikovą pareigūnai šantažuodavo, reikalaudami sumokėti didelius pinigus už bylos nutraukimą. „Tas pats ir Lietuvoje – prokuratūra ir FNTT nereagavo“, –sakė gynėjas.

„Kadangi J. Chardikovui buvo pareikšti kaltinimai Rusijoje, jis buvo laikomas įgijęs pinigus sukčiavimo būdu ir dėl to juos legalizavęs Lietuvoje, – sakė advokatas A. Raišutis. – Pirmosios sąlygos jau nėra – J. Chardikovui neegzistuoja kaltinimai nei Rusijoje, nei jokioje kitoje valstybėje. Jau nėra nusikaltimo sudėties – turime nutraukti tyrimą. Prokuratūra nepadarė nieko, kad savo kaltinimą laikytų pagrįstu. Prašome tęsti bylos nagrinėjimą, iš bylos pašalinant tikrovės neatitinkančius duomenis ir kaltinime liks tik kaltinimai, kad J. Chardikovas į Lietuvą pervedė savo pinigus ir paskirstė savo įmonėms. Ar tai nusikaltimas? Gynybos nuomone, ne“.

Pasak advokato, šioje byloje baudžiamasis procesas jau yra neįmanomas. „Niekam nevalia piktnaudžiauti procesu – aplinkybės yra aiškios, kaltinimų mūsų klientui nėra, jeigu prokuratūra neįstengė tai paneigt, teismas turi imtis ryžtingų veiksmų“, – sakė jis.

A. Raišutis taip pat pabrėžė, kad tiriant galimus nusikaltimus į pagalbą esą buvo pasitelkti ir SEB banko darbuotojai, atidarę J. Chardikovui priklausantį seifą.

„Esu dėkingas Lietuvai, kad man davė apsaugą, dėl to likau gyvas, – teisme kalbėjo buvęs Maskvos prefektas. – Prokurorui tris kartus sakiau, kad bylos klastojimas vyksta ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje – jis to negirdėjo ir nereagavo. Per tuos keturis Maskvoje vykusio tyrimo metus neaišku už ką du kartus atsėdėjau kalėjime, keturis metus neturėjau savo šeimos. Manau, kad Lietuvos prokuratūra nuėjo lengviausiu keliu – pareiškė kaltinimus, kai kas norėjo iš to uždirbti.

Man apmaudu, kad Lietuvai davus apsaugą man skambina juristai iš Rusijos ir sako: „Tave ir Lietuvoje neteisėtai teisia, vadinasi ir Europos Sąjungoje žmogaus teisės pažeidžiamos“. Sakau, Lietuvoje mane teisia, nes jūs apgavote Lietuvos prokurorus, jiems pateikėte melagingą medžiagą“.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė R. Miltinytė nesutiko, kad teismas nutrauktų bylą – esą dar nėra žinoma, ar tikrai J. Chardikovui Maskvoje bu nutrauktas baudžiamasis persekiojimas.

„Mes tokių duomenų neturime“, – prokurorė siūlė su teisinės pagalbos prašymu kreiptis į Rusiją.

Kaip pasielgs teismas, teisėjas S. Lemežis paskelbs balandžio 18-ąją.