Nuspręsta, kad švietimo procesas kelsis į nuotolinę erdvę. Tiesiogiai vyks tik ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas, tačiau ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas patariama lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

Neformalusis švietimas keliasi į nuotolį arba yra stabdomas. Ankstinamos pradinių klasių moksleivių žiemos atostogos – jos prasidės gruodžio 14 d.

Priėmus šį sprendimą, nemažai daliai pradinukų tėvų kilo klausimas, kas paankstintų atostogų metu prižiūrės vaikus. Kilo neaiškumų, ar pradinukų tėvai gali imti biuletenį, jei neturi sąlygų kitaip prižiūrėti vaiko per paankstintas atostogas.

Žinių radijo laidoje Aktualusis interviu laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veyga tikino, kad šis klausimas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sritis.

Atostogos – ne liga

Tvarką dėl biuletenių paankstintų pradinukų žiemos atostogų metu paaiškino Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė. Jos teigimu, dabartinė situacija skiriasi nuo tos, kuri buvo pavasarį, todėl galimybė imti biuletenį ir gauti ligos išmoką paankstintų pradinukų žiemos atostogų metu nėra sudaroma.

„Ne, negali (imti biuletenio dėl paankstintų atostogų – aut.past.), nebent jų vaikai serga. Priminsiu, kad jeigu vaikas yra sveikas, jeigu jam yra atostogos, tai ligos išmoka nėra mokama. Ligos išmoka yra mokama tik tais atvejais, kai vaikas yra sergantis, kai jis yra izoliuotas dėl kontakto, kai savivaldybėse ar konkrečioje mokymo įstaigoje yra paskelbtas plitimą ribojantis režimas.

Mes turėjome tą kai kuriose savivaldybėse ir šį režimą savivaldybė paskelbė suderinusi su Visuomenės sveikatos centru. Ir kai yra paskelbiamas karantinas ir Vyriausybė nerekomenduoja, bet nurodo vaikus ugdyti nuotoliniu būdu.

Šiuo atveju yra paankstinamos žiemos atostogos. Tai reiškia, kad vaikų atostogų metu ligos išmoka nėra mokama“, – tikino viceministrė.

Pavasario karantino metu, pasak E. Radišauskienės, buvo privalomas ugdymas nuotoliniu būdu. Tokiu atveju ligos išmokos galėjo būti mokamos, nes situacija buvo kitokia.

„Būtent dėl COVID-19 yra paanstinamos vaikų atostogos. Jie nėra mokomi, jeigu būtų mokomi, tai reiškia ir mokytojai turėtų eiti į mokyklą. Šiuo atveju priimtas sprendimas, kad tiesiog paankstinamos savaite laiko atostogos. Na, ir tikimasi, kad tai padės stabdyti tą infekcijos plitimą“, – sakė ji.