„Tokių indikacijų šiandien mes neturime, bet buvimas netolimoje kaimynystėje „Wagner“ grupuotės (reiškia tai – ELTA), jog galimai tos provokacijos gali būti organizuojamos tiek prieš Lenkiją, tiek prieš Lietuvą ir Latviją“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Todėl stebėsime jų veiksmus, esame sustiprinę ir savo žvalgybos pajėgumus, dedikuotus šiai problemai, seksime situaciją ir būsime pasirengę reaguoti, jeigu to reikės“, – pabrėžė prezidentas.

Tačiau, kaip pažymėjo G. Nausėda, provokacijų grėsmė Lietuvai dėl „Wagner“ buvimo Baltarusijoje yra rimta.

„Net jei pagrindiniai scenarijai, galbūt, yra kiti arba mums norima įteigti, kad tie scenarijai yra kiti ir kad, galbūt, „Wagner“ grupuotės bus nukreiptos į Afriką ar į dar kažkokias kitas vietas. Tai – pernelyg didelė pagunda, būnant čia, netoli mūsų sienos, nepanaudoti savo buvimo įvairioms provokacijoms. Todėl manau, kad grėsmė yra rimta“, – sakė šalies vadovas.

Lenkijos politikų pranešimų apie galimus „Wagner“ samdinių ketinimus Lietuvos-Lenkijos pasienyje rengti kokias nors provokacijas, G. Nausėda vertinti nesiima. Vis dėlto, prezidentas patikino, kad į bet kokius pasienyje inicijuojamus veiksmus, prireikus, yra pasiruošusi sureaguoti ir kariuomenė.

„Nesiimu vertinti Lenkijos valdžios retorikos ir institucijų veiksmų. Man svarbu, kad mūsų veiksmai jau senokai yra sustyguoti, dar po 2014 metų. Po pranešimo apie „Wagner“ grupuotės dislokavimą Baltarusijoje, mes ėmėmės papildomų veiksmų, patvirtinome naują sienos priedangos planą“, – teigė šalies vadovas.

„Lietuvos kariuomenei nėra jokių kliūčių ateiti sienos pareigūnams į pagalbą ir tai tikrai bus padaryta“, – pabrėžė G. Nausėda.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę, šeštadien, Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis per spaudos konferenciją pareiškė, kad Lenkija turinti informacijos, kad daugiau kaip 100 „Wagner“ grupės samdinių pajudėjo link Suvalkų koridoriaus netoli Gardino. Dėl to, kaip teigė M. Morawieckis, situacija darosi pavojingesnė.

Pasak Vyriausybės vadovo, „tai neabejotinai yra žingsnis tolesnės hibridinės atakos prieš Lenkijos teritoriją kryptimi“. Lenkijos premjeras spėliojo, jog grupuotės samdiniai gali būti persirengę Baltarusijos pasieniečiais ir padėti nelegaliems imigrantams brautis į Lenkijos teritoriją ir taip mėginti destabilizuoti padėtį.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją.

Kaip teigia kai kurie Lietuvos politikai, tai neigiamai keičia saugumo situaciją regione.

Šiuo metu į Baltarusiją atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su šalies armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų.

Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)