Kauno meteorologijos stoties duomenimis, bendrasis ozono kiekis gruodžio 23-26 dienomis virš Lietuvos sumažėjo iki 236-259 Dobsono vienetų (DU), tai yra beveik trečdaliu mažiau nei tų dienų vidutinis daugiametis ozono kiekis

„Žiemą ozono sluoksnio suplonėjimas nėra pavojingas, nes ultravioletiniai saulės spinduliai – ne tokie intensyvūs, Saulė ne taip aukštai kyla. Tai dėsningas suplonėjimas – ozono sluoksnis kasmet suplonėja rudenį, vėl sustorėja pavasarį – su šventėmis, automobiliais tai niekaip nesusiję, pastarieji veiksniai neturi didelės įtakos, - dėstė Kauno meteorologijos stoties meteorologė Tatjana Borčevskaja. - Iš tiesų suspaudus tą ozono sluoksnelį, tuos 236 Dobsono vienetus, kaip buvo išmatuota paskutinėmis dienomis, išeitų ne daugiau nei 3 milimetrų storio sluoksnis. Tokio storio jis būtų prie tam tikrų sąlygų, pavyzdžiui, 0 º temperatūros ir tam tikro slėgio. Mes privalome skelbti apie ozono suplonėjimą, tačiau žmonių sveikatai tai aktualu tik vasarą. Jei vasarą ozono sluoksnis yra mažesnis nei 300 Dobsono vienetai, žmonėms jau reikia naudoti apsaugines priemones nuo ultravioletinių spindulių. Ozonas juk saugo visą gyvybę pasaulyje.“

Kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, per visą stebėjimų laikotarpį nuo 1993 metų mažiausias ozono kiekis Kaune buvo išmatuotas 2007-ųjų gruodžio 21 dieną, jis siekė 202 DU ir buvo 33 proc. mažesnis nei tos dienos vidutinis daugiametis kiekis.

Šių metų gruodžio 21-24 dienomis ozono sluoksnis net iki 199–225 DU sumažėjo virš Skandinavijos pusiasalio ir Baltijos jūros šiaurinės bei Rusijos šiaurės vakarų dalies, 25–26 dienomis tas pats nutiko ir Lenkijos, Čekijos, Vokietijos regionuose. Numatoma, kad artimiausiomis dienomis ozono sluoksnis virš Lietuvos ir aplinkinių regionų pradės storėti. Tačiau T. Borčevskaja teigia, jog sudėtinga prognozuoti, kada tiksliau tai įvyks.

„Jis yra toks... tarsi nešiojamas. Vieną dieną gali būt plonas, kitą – jau storesnis nei norma. Internete galima rasti informacijos, šio sluoksnio storį prognozuoja palydovas. Būna, kad nusistovi ir laikosi vienodas savaitę ar ilgiau, tačiau būna, kad kinta. Rudenį ir žiemą, kadangi Saulė nepakyla aukštai, matuojame šio sluoksnio storį rečiau, tuomet išvedame dienos vidurkį. O jau ar jis per plonas, ar normalus įvertina metodininkai meteorologai“, - aiškino Kauno meteorologė.

Meteorologai dar kartą primena, jog šiuo metų laiku, Saulei nepakylant aukštai, ozono sluoksnio suplonėjimas nėra pavojingas žmonių sveikatai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)