Nevertina darbuotojų

Naujienų portalui JP buvusi Panevėžio socialinio paslaugų centro darbuotoja Viktorija (tikroji vardas ir pavardė redakcijai žinoma) teigė, kad šią įstaigą paliko dėl blogo mikroklimato bei, kaip pati sako, nevertinamų darbuotojų.

„Įstaigoje išdirbau lygiai 11 mėnesių. Išėjimo priežastis gal ir nesusijusi su įstaigos vadove, nes nelabai daug su ja bendravau. Gal daugiau nepatiko darbovietėje tvyrantis mikroklimatas. Juk nebe tie laikai, kad darbovietėje darbuotojams daromas spaudimas, supriešinama tarpusavyje. Be to, specialistai nevertinami ir pabrėžiama, kad jiems trūksta kompetencijos. Kita vertus, socialinėje įstaigoje, kur dirbama su tam tikra kategorija žmonių, darbas nėra lengvas. Kai iš valdžios nėra palaikymo, tuomet smukdo žmogų morališkai“, – teigė buvusi įstaigos socialinė darbuotoja.

Panevėžietė Viktorija sako, kad esant įstaigoje tokiai negatyviai aplinkai, suvokė, jog iniciatyvių žmonių nereikia.

„Jeigu ėmeisi iniciatyvos, tiesiog esi sustabdomas ir pasakoma, kad to nereikia. Suprantu, kad tai biudžetinė įstaiga, kurioje galioja tvarka, nuostatai ir įstatymai. Mano galva, šitai įstaigai reikia stiprios reabilitacijos. Turėtų keistis administracija ir ateiti dirbti žmonės su nauju požiūriu. Svarbu, kad būtų dirbama žmonėms, o ne popieriui“, – teigė moteris.

Į darbą nepriėmė

Kad įstaigoje yra nemaža darbuotojų kaita, galima pamatyti ir įvairiuose darbo skelbimų portaluose. Čia nuolat skelbiama, jog Panevėžio socialinių paslaugų centras ieško darbuotojų.

Socialinėje įstaigoje įsidarbinti bandžiusi Monika (tikra pavardė redakcijai žinoma) pasakojo, kad jos nepriėmė į darbą, nors konkurse dalyvavo ji viena.

„Nesupratau, kodėl nebuvau priimta, nors išsilavinimas atitiko visus konkurso reikalavimus. Kitą dieną sužinojau, kad konkurse dalyvavęs kitas asmuo, turintis tokį patį išsilavinimą kaip ir mano, buvo priimtas į darbą. Kai sužinojau, jog kitas asmuo buvo priimtas į darbą Socialiniame paslaugų centre, parašiau skundą Darbo inspekcijai. Sulaukiau atsakymo su paaiškinimu, kad privalėjau kreiptis į Darbo ginčų komisiją. Tačiau į šią komisiją turėjau kreiptis iškart po nesėkmingo įsidarbinimo. Kadangi terminas jau praėjęs, likau nieko nepešusi“, – pasakojo moteris ir pagalvojusi tarstelėjo:

„Gal ir gerai, kad taip baigėsi – neįsidarbinau. Teko girdėti, kad Socialinių paslaugų centre darbo klimatas ne koks. Be to, labai daug darbuotojų išeina iš darbo, o gal jiems pasiūloma išeiti“.

Sutartys terminuotos

Tuo tarpu Panevėžio socialinių paslaugų centro direktorė Lina Kazokienė aiškino, kad įstaigoje šiuo metu dirba 192 darbuotojai.

„Jų darbo tikslas – užtikrinti kokybiškas ir savalaikes socialines paslaugas miesto bendruomenei. Per šiuos metus, iki liepos 27 dienos, iš įstaigos išėjo 17 darbuotojų. Dalies jų darbo sutartys buvo terminuotos. Šių metų birželio mėnesį buvo paskelbti du konkursai ir priimtas vienas socialinis darbuotojas. Įstaigoje vis dar trūksta 4 socialinių darbuotojų darbui su globojamais vaikas“, – aiškino L. Kazokienė ir pasakojo, kaip vyksta Socialinių paslaugų centro darbuotojų atranka konkurse.

Vertina komisija

„Konkurso metu vertinama pretendento profesinė ar darbo patirtis, dalykinės savybės. Jeigu pareigybei užimti būtini specialieji įgūdžiai, konkurso metu jie taip pat vertinami. Komisijos pirmininkas ir komisijos nariai vertina atrankoje dalyvaujančius pretendentus balais nuo 1 iki 10 už kiekvieną testo žodžiu, pokalbio, klausimą. Pretendentui paskirti balai sudedami ir padalijami iš dalyvavusių komisijos narių skaičiaus. Kiekvienas priimamas darbuotojas vertinamas individualiai“, – kalbėjo Socialinių paslaugų centro vadovė.

Pasiteiravus, kas sudaro konkurso vertinimo komisiją, L. Kazokienė tarstelėjo, kad ją sudaro ji pati, savo įsakymu.

„Komisija sudaroma Panevėžio socialinių paslaugų centro direktoriaus įsakymu. Komisijos narių negali būti mažiau kaip trys. Konkurse stebėtojų teisėmis dalyvauja ir darbuotojų atstovai, kurie Lietuvos darbo kodekso nustatytais pagrindais ir tvarka atstovauja darbuotojus“, – teigė L. Kazokienė.