„Neturiu ko slėpti, esu linksmas, nusiteikęs karingai, žinau, kad neėmiau kyšio ir sakau, kad tai priešrinkiminė politinė provokacija“, - atvykęs į prokuratūrą kalbėjo P. Gražulis.

Atsisakė duoti parodymus

Tačiau paaiškėjo, kad apklausiamas politikas atsisakė duoti parodymus.

P. Gražulis po apklausos žurnalistams neužsiminė, kad su prokurorais jis nebendradarbiavo. Generalinės prokuratūros atstovė patvirtino, kad P. Gražulis atsisakė duoti parodymus, jis prokuroro kabinete užtruko daugiau nei valandą.

„Šiandien ponui Gražuliui buvo įteikti kratos protokolų nuorašai, taip pat buvo įteiktas prokuroro nutarimas apklausti jį specialiuoju liudytoju, tačiau ponas Gražulis atsisakė duoti parodymus“, - kalbėjo Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Pasak prokuratūros atstovės, kol kas neaišku, kokie bus tolesni procesiniai veiksmai: „Kol kas dar anksti kalbėti, kokių veiksmų imsis prokuroras. Šiuo metu negaliu atsakyti į klausimą, ar prokuroras prašys panaikinti teisinį imunitetą. Asmuo tik ką tik išėjo iš prokuroro kabineto, todėl dar anksti kalbėti, ką prokuroras darys toliau.“

Siūlėsi būti tikrinamas nors ir melo detektoriumi

Politikas prašė patikrinti jį melo detektoriumi: „Aš prašysiu, kad mane patikrintų melo detektoriumi, taip pat prašysiu, kad būtų išviešinti mano pokalbiai ir pono J. Miliaus ir dar „Judex“ administracijos. Bet mes sėdėjome visi pas poną Milių, taigi prašau, išviešinkite“, - kalbėjo P. Gražulis.

P. Gražulis pateikė neįtikėtiną versiją, kam buvo reikalingi „Judex“ koldūnai: „Girdžiu jau trečią versiją, pirmiausiai, kad aš daviau pinigus Miliui iš „Judexo“ paėmęs, antra versija, kad aš pridengiau „Judex“, kad galėtų tručinti tautą. O žinote, kokia iš tikrųjų yra versija, bet nenoriu garsiai sakyti – sužlugdyta tarptautinė operacija kartu su Amerikos žvalgyba ruošta, visais šitais koldūnais, užkrėstais listerija, norėjome ištručinti Rusijos kariuomenę visą, kad nebūtų problemų. Bet atskleidė Prezidentė su specialiosiomis tarnybomis ir sužlugdė.“

P. Gražulis apklausiamas specialiuoju liudytoju

„Tvarkietis“, pas kurį neseniai atliktos kratos, antradienį Generalinėje prokuratūroje apklausiamas specialiuoju liudytoju, BNS patvirtino prokuratūros atstovai.

„P.Gražulis apklausiamas specialiuoju liudytoju“, - BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Rita Stundienė.

Pagal Lietuvos įstatymus, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet jų nepakanka, kad būtų galima pareikšti įtarimus.

Nuo oficialių įtarimų pareiškimo P.Gražulį šiuo metu saugo parlamentaro teisinė neliečiamybė.

Mandato atsisakyti neketina

P. Gražulis kartu su savimi pakvietė į apklausą ir visus žurnalistus, teigė, kad reikalaus, kad žurnalistai būtų įleisti kartu, priešingu atveju, nieko prokurorams nesakys. Vis dėlto į apklausą teko eiti vienam.

„Puikiai miegojau, ramiai miegojau, tik prisimenu šiek tiek sovietmetį. Prisiminti jaunystę visada smagu. Vėliau pristatysiu savo planus, ką aš galvoju daryti visame šiame šou, kurį daro prokuratūra su prezidente“, - sakė P. Gražulis.

Paklaustas, ar po kratų jau spėjo susitvarkyti kambarį, politikas atsakė, kad tam reikia daug sveikatos: „Dar ne visiškai, lovą praskirsčiau, patalyne pakeičiau naują, kad galėčiau gulėti, bet dar tiek sveikatos neturėjau. Ten daug darbo. Dingę pinigai tik kabinete, o viešbutyje dingo tik šiukšlės išneštos ir buvo 8 pakeliai koldūnų, o liko tik vienas. Tikriausiai pasakys, kad jie paimti laboratoriniam tyrimui.“

P. Gražulis teigė tikrai neketinantis atsisakyti Seimo nario mandato: „Ne, aš tikrai neeisiu tokiu keliu, kaip ėjo V. Gapšys, kaip ėjo V. Uspaskichas. Sovietmečiu, prie Stalino, „troika“ priiminėjo teismų sprendimus, o dabar viena prezidentė priiminėja sprendimus. Aš tikrai nesitrauksiu, tegul Seimas sudarinėja komisiją, aš neturiu, ką slėpti.“

DELFI primena, kad P. Gražulio darbo kabinete Seime ir parlamento viešbutyje buvo atliktos kratos. Vėliau „tvarkietis“ parašė pareiškimą policijai, kad iš darbo kabineto dingo jo kompiuteris ir 9 tūkst. eurų, nors STT teigė pinigų nepaėmusi.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu įtarimai pateikti šešiems asmenims. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu, kiti asmenys – piktnaudžiavimu tarnyba, prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu.

Teisėsaugos turimais duomenimis įtariama, kad maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams, pareigūnams daryti poveikį.