Penktadienio rytą ant G. Žagunio kapo sostinės Antakalnio kapinėse bus padėta gėlių. Dalyvaus valstybės institucijų atstovai, Gintaro sesuo Ramunė Grudzinskienė ir jo artimieji, VSAT vadovybė, kiti svečiai, Lietuvos policijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras.

Vėliau Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios.

Po pietų G. Žagunio žūties vietoje, pasienyje su Baltarusija esančiame Šalčininkų rajono Krakūnų kaime, prie paminklo Gintarui, vyks iškilmingas minėjimas. Bus dedamos gėlės, prisimintas pasieniečio žygdarbis, bus apdovanoti pasižymėję VSAT pareigūnai. Renginyje taip pat dalyvaus Lietuvos policijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras.

VSAT primena, kad lemtingą 1991 m. gegužės 19 d. rytą iš Baltarusijos įvažiavusios ginkluotos grupės agresyvūs veiksmai buvo nukreipti prieš Lietuvos pasieniečius. Tarnybą Krakūnų kaime vykdžiusio ir ten nušauto uniformuoto pasieniečio G. Žagunio žūties priežastis – posto užpuolimas iš pasalų, mėginant įvykdyti teroristinį aktą. Po mėnesio Gintarui būtų sukakę 34-eri.

Įamžinant pirmojo po Nepriklausomybės atkūrimo žuvusio pasieniečio atminimą VSAT savo užkardai Šalčininkų rajono Poškonių kaime suteikė G. Žagunio vardą. Užkardoje taip pat buvo atidengta paminklinė lenta G. Žaguniui. Pernai minint pasieniečio žūties 31-ąsias metines G. Žagunio užkarda persikėlė į netoliese esantį Dieveniškių miestelį – čia buvo atidarytas rekonstruotas modernus tam skirtas VSAT pastatas. Ant jo nuo senojo užkardos pastato buvo perkelta ir paminklinė lenta žuvusiam pasieniečiui.

2004 m. G. Žagunio žūties vietoje Krakūnuose buvo atidengtas granitinis paminklas. Tai ant pjedestalo iškilusi beveik penkių metrų granitinė skulptūra, simbolizuojanti Lietuvos pasienį ir išėjusį žmogų.

2008 m. VSAT išleido buvusio pasieniečio Vytauto Voverio knygą „Pasienietis Gintaras Žagunis – laisvės gynėjo kelias“.

Minint G. Žagunio žūties 20-ąsias metines VSAT Pasieniečių mokykloje Medininkuose vienai iš auditorijų suteiktas Gintaro Žagunio vardas, pažymima pranešime.

2021 m. minint tarnyboje nužudyto pasieniečio 30-ąsias mirties metines VSAT iniciatyva buvo sukurtas ir pagamintas proginis atminimo medalis „Gintaras Žagunis 1957–1991“.

G. Žagunis po mirties apdovanotas Pirmojo laipsnio Vyčio Kryžiaus ordinu, taip pat Šaulių Žvaigždės ordinu, Sausio 13-osios atminimo ir Kariuomenės savanorių kūrėjų medaliais, VSAT atminimo ženklais „Valstybės sienos apsaugai 85“, „Valstybės sienos apsaugai 90“, „Valstybės sienos apsaugai 95“ ir „Valstybės sienos apsaugai 100“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją