N. Pelosi vizitas į Taivaną sukėlė tikrą diplomatinę audrą. Toks pirmas per 25 metus aukšto rango JAV pareigūno vizitas įvyko nepaisant vis griežtesnių Kinijos perspėjimų.

Pekinas Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, kurią ketina susigrąžinti, prireikus – ir jėga.

Todėl Kinijos lyderiai griežtai pasmerkė N. Pelosi vizitą į Taivaną ir pavadino jį rimtų vienos Kinijos politikos pažeidimu, kuris turės smarkų poveikį Kinijos ir JAV santykiams.

„Tokie veiksmai nepakeis tarptautinio sutarimo, kad pasaulyje yra tik viena Kinija ir negali pakeisti istorinės žemyno dalies ir Taivano susivienijimo tendencijos. Tiems, kurie žaidžia su ugnimi nebus gera pabaiga. O tie, kurie įžeidžia Kiniją turi būti nubausti“, – teigė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Kinija demonstruodama savo galią ir siekdama įbauginti dar antradienį pagrasino tiksliniais kariniais veiksmais. Ir net kelis kartus siuntė naikintuvus prie Taivano teritorijos. O nuo trečiadienio Kinijos Liaudies išlaisvinimo armija pradėjo trijų dienų gyvos ugnies pratybas. Kai kuriose vietose Kinijos operacijų zona bus nutolusi nuo Taivano krantų tik per 20 kilometrų.

N. Pelosi apsilankė ir Taivano parlamente, susitiko ir su Taivano prezidente. Pasak N. Pelosi, Taivanas yra viena laisviausių visuomenių pasaulyje. O toks vizitas yra svarbesnis nei bet kada. Nes pasaulis turi rinktis tarp demokratijos ir autokratijos.

„Tikiuosi, kad labai aišku, jog kol Kinija trukdė Taivanui vykti ir dalyvauti tam tikruose susitikimuose, jie supras, kad negali sutrukdyti žmonėms į jį atvykti. Tai ne tik draugystės palaikymo, bet ir mokymosi šaltinis apie tai, kaip galime geriau bendradarbiauti“, – Taivane kalbėjo JAV Atstovų Rūmų pirmininkė.

N. Pelosi vizitu ne visi patenkinti ir Taivane. Politikei neleido ramiai išsimiegoti ir prie viešbučio susirinko prokiniška protestuotojų grupė, kuri iškėlė plakatus su užrašu „važiuok namo, karo kurstytoja“.

Smūgis ir Taivano ekonomikai – reaguodama į vizitą, Kinija, prisidengdama tariamais pažeidimais dėl pesticidų pertekliaus ir ant pakuočių neva aptikto koronaviruso, paskelbė nedelsiant uždraudžianti citrusinių vaisių ir žuvies importą iš Taivano.

Taip pat sustabdė smėlio eksportą į salą.

Kinija yra didžiausia Taivano prekybos partnerė. Apskaičiuota, kad įsigaliojus sankcijoms, daugiau nei šimtas Taivano įmonių bus priverstos nutraukti verslą su Kinija.

Savo politinės karjeros metu N. Pelosi buvo griežta Kinijos vadovybės kritikė, smerkdama jos padėtį žmogaus teisių srityje.

1991 metais Pekine pagerbdama kruvino susidorojimo su protestuotojais aukas, ji iškėlė plakatą su užrašu „tiems, kurie žuvo už demokratiją Kinijoje“.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: