„Tai bet kaip gi? Aš negaliu. Mes pažeisime rengimo tvarką“, - esą atsako ministras K. Trečiokas merui.

„Nieko nepažeisit, aš su kancleriu šnekėjau“, - vėl kalba R. Malinauskas.

„(...) mums šį penktadienį yra teismas, kur savivaldybė dalyvauja ir kuriame išsispręstų vienas iš klausimų, jeigu būtų tas nutarimas priimtas“, - telefonu ūkio ministrui Evaldui Gustui rugsėjo 21 dieną sakė R.Malinauskas.

„Ūkio ministerijos reikalingas pritarimas ir norim, kad įtrauktų vieną iš to nutarimo punktų svarstyti šiam Vyriausybės posėdį. Reikia tik sutikti, neprieštarauti, kad jis būtų įtrauktas“, - kalbėjo Druskininkų meras.

Į tai E.Gustas atsakė, kad jis „niekada neprieštarauja tokiems dalykams“, bet pabrėžė, kad projektą turi teikti aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Šis pokalbis yra Seimo Antikorupcijos komisijai pateiktose išklotinėse, kurias matė BNS.

Antradienį į posėdį susirinkusi parlamentinį tyrimą atliekanti Antikorupcijos komisija citavo iš nutraukto prokuratūros ikiteisminio tyrimo bylos dėl galimo poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo gautą tyrimo medžiagą – telefoninių pokalbių išklotines tarp Druskininkų mero R. Malinausko, aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, ūkio ministro Evaldo Gusto, Vyriausybės kanclerio Almino Mačiulio ir paties premjero Algirdo Butkevičiaus.

Tokių pokalbių tarp mero ir Vyriausybės narių buvę aštuoni.

Pats R. Malinauskas, antradienį dar kartą liudijęs Antikorupcijos komisijoje, neneigė, kad buvę skambučių, tačiau neigė, kad rūpinosi vadinamuoju Vijūnėlės dvaru.

Esą jis rūpinosi 24 000 gyvenamųjų namų, kurie galimai yra kurortinėse apsaugos zonose visoje Lietuvoje, interesais.

Druskininkų meras teigė neprisimenantis pokalbių su Vyriausybės nariais turinio.

Iš viešai pateiktų dokumentų matyti, jog R. Malinauskui kuo skubesnis kurortinių zonų panaikinimas buvo ypatingai aktualus. Viename pokalbių jis sako, esą „mums gi teismas artėja“.

Posėdžio metu paaiškėjo, kaip privačių asmenų (vadinamojo Vijūnėlės dvaro savininkų) interesams atstovavęs advokatas Pranas Makauskas tik teismo dieną įkeltą Vyriausybės nutarimo tekstą galėjo gauti ne be R. Malinausko pagalbos.

Telefoninio pokalbio su advokatu metu meras R. Malinauskas advokatui nurodo aplinkos viceministrės „tvarkietės“ Daivos Matonienės pavardę.

Advokato P. Makausko kontora turi sudariusi teisinių paslaugų sutartį su Druskininkų savivaldybės administracija. Pats advokatas P. Makauskas praeityje yra atstovavęs Druskininkų merui R. Malinauskui privataus kaltinimo byloje su fiziniu asmeniu.

Antikorupcijos komisija antradienį svarsto parlamentinio tyrimo išvadų projektą. Dėl kiekvienos teksto formuluotės verda itin audringos diskusijos tarp valdančiajai Seimo daugumai priklausančių Seimo narių ir opozicijos atstovų Antikorupcijos komisijoje.