Pranešama, kad Vilniuje nustatyti 9 teigiami atvejai iš kurių 2 įvežtiniai iš Šveicarijos ir Portugalijos su persėdimais Belgijoje ir Vokietijoje, 1 asmuo dirbantis Ukmergės ligoninėje ir 6 – apie kuriuos informacija šiuo metu renkama ir bus patikslinta vėliau. Klaipėdoje nustatyti 4 įvežtiniai atvejai, tarp jų - vidutinio amžiaus pora, visi asmenys pasitikrinti atvyko į Klaipėdos mobilų punktą, tad apie juos informacija bus patikslinta vėliau. Šiauliuose 1 pacientui, grįžusiam iš Meksikos per Turkiją, nustatytas teigiamas koronaviruso atvejis, tačiau dėl geros sveikatos būklės jis izoliuotas namuose.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas Delfi patvirtina, kad medikas, kuriam šeštadienį patvirtintas koronavirusas, dirba Ukmergės ligoninėje.

"Kitose sveikatos priežiūros įstaigose šis medikas nedirba", - sakė meras.

Pasak jo, medikas nejaučia jokių ligos simptomų. Tačiau, ar jis yra gydomas ir kuriame stacionare - R. Janickas teigė nežinantis.

Pasak mero, savivaldybės vadovai neturi duomenų, kiek iš viso iš 127-ių Ukmergės medikų, kurie dabar yra saviizoliacijoje dėl turėto kontakto su ketvirtadienį susirgusia koronavirusu Ukmergės ligoninės gydytoja, yra ištirti.

Meras patvirtino, kad naujai susirgęs medikas turėjo kontaktų su anksčiau susirgusia kolege. Turimais duomenimis, jie yra to paties ligoninės skyriaus kolegos.

Ar gydytojas turėjo kontaktų ir su penktadienį mirusia Ukmergės ligoninės buvusia paciente - dar neaišku.

Taip pat neaišku, ar tyrimai atlikti ir šio mediko šeimos nariams.

Pirmosios medikės šeimos nariai ištirti, koronavirusas jiems nenustatytas.

Iš viso Ukmergėje izoliacijoje yra 150 asmenų, iš jų - 127 medikai, taip pat 4 savivaldybės darbuotojai, rajono Ekstremalių situacijų komisijos nariai. Tarp izoliuotųjų - ir Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, kuris yra ir rajono Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas.

Pasak mero R. Janicko, savivaldybės darbuotojų sveikatos būklė gera, ar jiems atlikti testai dėl koronaviruso - neaišku. Meras priduria, kad šiuo Ukmergės medikai turi patys vykti į tyrimų ėmimo vietas, nors yra izoliacijoje.

"Jiems paskambina, atrenka pagal tai, kaip artimą santykį turėjo su susirgusiais, ir asmenys turi patys pasirūpinti, kaip nuvykti iki tyrimų paėmimo vietos. Tai didina pavojų tike patiems izoliuotiesiems, tiek ir aplinkiniams", - komentuoja Ukmergės rajono savivaldybės vadovas.

SAM primena, kad užsakyti reagentai, reikalingi ėminiams dėl koronaviruso (COVID-19) ištirti, dėl nenumatytų aplinkybių šiuo metu dar nepasiekė Lietuvos. Todėl siekiant užtikrinti pacientų, kurių būklė sudėtinga, savalaikį ištyrimą, mobiliųjų punktų veikla yra perjungiama į racionalaus veikimo režimą.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) ir Vilniaus mobilieji punktai, kol užteks reagentų ir toliau dirbs pilnu pajėgumu. Mažesne apimtimi veiks Kauno ir Klaipėdos mobilieji punktai, kuriuose tyrimų apimtys bus sumažintos perpus, tai reiškia, kad punktuose bus priimami tik 20 žmonių per dieną. Šie mobilieji punktai, siekiant racionaliai naudoti medicinos priemones ir tausoti personalą, dirbs iki vidurdienio, o gavus naujus reagentus ir vėl dirbs pilnu pajėgumu.

SAM informuoja, kad abi reagentų siuntos jau yra pakeliui į Lietuvą. Viena jų – jau Europoje, kita Europą pasieks per keletą valandų. Tikimasi, kad reagentai Lietuvoje vėliausiai bus kitos savaitės pradžioje, tad tyrimai neturėtų sutrikti. Žiniasklaida apie tai bus informuota.