Delfi gautame pareiškime teisėsaugai rašoma, kad vos į įkalinimo įstaigą patekęs Mindaugas sulaukė trijų nuteistųjų dėmesio.

Žemaičiu, Lenku ir Sigiu pravardžiuojami vyrai iš pradžių esą gražiuoju paprašė paskolinti 1000 eurų bei nurodė sąskaitą, kur pinigus pervesti. Nors ir nenoriai, pinigus pervesti jis sutiko.

Reketas nesibaigė

Po kelių dienų, kai paprašė grąžinti paskolintus pinigus, Mindaugas esą sulaukė smūgių, grasinimų bei reikalavimo pervesti skriaudikams dar 500 eurų. Be to, trijulė jį informavo, kad skola ne tik anuliuojama, bet dabar jis pats jiems skolingas.

Nuolat terorą patiriantis vyras vis skambindavo savo sutuoktinei ir prašydavo pervesti tūkstančius eurų į nurodytą sąskaitą, meluodavo, kad to reikia siekiant įsidarbinti pataisos namuose geresnėmis sąlygomis. Iš viso į nurodytą sąskaitą pervesta 5100 eurų.

Eurai

Jis tikėjosi, kad viskas greit pasibaigs, tačiau menama skola tik augo, o grasinimai ir smurtas nesustojo.

Paskutinis lašas buvo reikalavimas sumokėti 4 tūkst. eurų bei papildomus procentus, antraip kentės ne tik jis pats, bet ir jo sutuoktinė.

Norėdami įrodyti, kad nusiteikę rimtai, Mindaugui jie pasakė net šio sutuoktinės adresą, kurio pats niekam niekada nebuvo atskleidęs.

Pagalbos esą nesulaukė

Supratęs, kad reketas niekada nesibaigs, nuteistasis pagalbos kreipėsi į prižiūrėtojus. Tačiau šie esą ne tik nepriėmė jo pareiškimo, tačiau jį perkėlė į izoliatorių.

Kalėjimų departamentas, paprašytas pakomentuoti šią situaciją, nurodė, kad šiuo metu Kriminalinės žvalgybos skyriuje tikslinamos aplinkybės.

„Kol atliekami procesiniai veiksmai, nuteistasis laikomas atskirai nuo kitų nuteistųjų paprastosios grupės laikymo sąlygomis. Jokios nuobaudos minėtam nuteistajam nėra paskirtos“, – perduotame komentare nurodė KD atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Delfi žiniomis, įvertinus visas aplinkybes, visgi nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo.

Mindaugui atstovaujantis teisininkas Erikas Pavločius įsitikinęs, kad ši situacija – dar vienas įrodymas, jog subkultūrą sunaikinti įkalinimo įstaigose Lietuvoje praktiškai neįmanoma, nors tą Kalėjimų departamentas jau kurį laiką užsibrėžęs padaryti.

„Nemanau, kad įmanoma sunaikinti subkultūrą. Viskas toliau vyksta. Niekas nepasikeitė. Narkotikai, kaip buvo, taip ir liko Pravieniškėse. Mano klientas sakė, kad narkotikų galima gauti, kokių tik nori,“ – sakė jis.

Keičiasi vadovai, bet ne tvarka

Pravieniškių pataisos namus pastaruoju metu nuolat krečia skandalai. Šiemet gegužę išpjovę grotas į laisvę paspruko du pavojingi recidyvistai.

Iškart po to ne vienus metus įkalinimo įstaigai vadovavęs Dainius Sušinskas ir dar keli vadovai buvo nušalinti nuo pareigų, į jo vietą laikinai paskirtas Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojas Gintautas Šarakauskas.

Nuolatinio vadovo Pravieniškėse nėra iki šiol. Po tarnybinio patikrinimo D. Sušinskui vasarą leista grįžti į tarnybą, tačiau ne į vadovo kėdę, todėl jis pasiprašė atleidžiamas. G. Šarakauską šiuo metu yra pakeitęs Mindaugas Žirlys, iki tol dirbęs Kriminalinės žvalgybos valdybos vyriausiuoju tyrėju.

Tačiau bausmę pataisos namuose atliekantys nuteistieji tvirtina, kad priešingai, nei kalbama, situacija nesikeičia, o realiai subkultūros net nebandoma išnaikinti, iki šiol nuteistieji suskirstyti į kastas.

Be to, pasak E. Pavlovičiaus, įkalinimo įstaigoje iki šiol tebevyksta narkotikų prekyba. Visgi su šia situacija bandoma kovoti, štai gruodžio pradžioje paskelbta apie stambią operaciją, kai sulaikyta 10 žmonių, kurie, kaip įtariama, organizavo narkotinių medžiagų platinimą už grotų. Pareigūnai šį tyrimą vadina beprecedenčiu.

Jo metu išaiškėjo ir neįtikėtinas kalinių išradingumas – įkalinimo įstaigoje nuteistieji ne tik svaiginasi įprastais narkotikais, tačiau atranda ir netikėtų būdų, kad jų nesusektų.

Pavyzdžiui, rasta procesinių teismų dokumentų ar sąsiuvinių lapų, supurkštų cheminėmis medžiagomis, kurias rūkant apsvaigstama.

„Vienas populiariausių kanalų – gauti siuntą, gauti dokumentų, jie gali būti ir procesiniai. Dokumentai gali būti supurkšti stipriai veikiančia psichotropine medžiaga. Kalbama apie didelį pavojų sveikatai.
Noriu pabrėžti: užtenka kelių sąsiuvinio langelių, kad surūkius medžiagą su tabaku ar kuo kitu būtų toks poveikis. Tą langelį, kalbant apie dydį, sukontroliuoti labai sudėtinga“, – pasakojo Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Tąkart per kratas rasta narkotikų už 220 tūkst. eurų, tačiau pareigūnai pabrėžė, kad už grotų jų kaina beveik 10 kartų didesnė nei gatvėje, todėl nusikaltėlių uždarbis galėjo būti milijoninis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)