Kaip jau buvo skelbta trečiadienį, Ignalinos rajone į Lietuvos teritoriją įžengė trys ginkluoti Baltarusijos pasieniečiai.

A. Montvydas teigė, jog VSAT tai vertina kaip tyčinį veiksmą.

„Kadangi pasieniečiai žino, kur yra valstybės siena. Ir, norėdami lengvinti savo patruliavimą, jie įėjo į mūsų valstybės teritoriją ir pakeliavę ja, grįžo atgal į Baltarusiją“, – teigė VSAT vado pavaduotojas A. Montvydas.

Jis LNK eteryje pasakojo, jog VSAT pareigūnai reagavo pagal nustatytus algoritmus.

„Jie adekvačiai vertino situaciją, kadangi asmenys yra ginkluoti, kokias priemones priimti“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo A. Montvydas.

Kol neprasidėjo migrantų krizė, valstybės sienos įgaliotinio paklausimai Baltarusijai būdavo vertinami ir atsakymai būdavo gaudami. Tačiau viskas pasikeitė.

„Šiai dienai ana pusė į mūsų pranešimus nelabai reaguoja“, – pabrėžė jis.

A. Montvydas sutiko, jog situacija nuo 2020 metų pasikeitė kardinaliai.

„Matyt, anai pusei yra uždraustas kažkoks bendravimas su mūsų tarnybos pareigūnais. O mes reaguojame pagal savo algoritmus“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė VSAT vado pavaduotojas A. Montvydas.

Jis teigė, jog šiais metais tai yra pirmas toks incidentas, priimtas sprendimas dėl to pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Ir daugiau dėl šio įvykio komentuoti daugiau negalime. Anksčiau irgi pasitaikydavo tokių atvejų, bet ne taip dažnai, kad tokie pažeidimai būtų“, – teigė A. Montvydas.

Pašnekovas teigė, jog galima daryti ir tokią prielaidą, kad šis incidentas buvo VSAT pareigūnų reagavimo patikrinimas.

Pasienis su Baltarusija

Delfi primena, kad pirmadienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnai per sienos stebėjimo sistemą fiksavo tris Baltarusijos pusėje patruliavusius ginkluotus šios šalies pasieniečius. Jie savo teritorijoje palei sieną per sniego pusnis ėjo ties Ignalinos rajono Vaitiškės kaimu, į Lietuvos teritoriją jie įžengė iki pustrečio metro. Anot VSAT, paėję prie Lietuvos pusėje įrengto fizinio barjero jie grįžo atgal.

„Lietuvos pasieniečių per kameras stebimi baltarusiai priėjo savo pusėje esantį užsnigtą aplūžusį patrulių tiltelį. Kiek padvejoję ir, panašu, vengdami juo eiti kaimyninės šalies pareigūnai maršrutą tęsė ne tilteliu, šalia kurio auga krūmynai, o pasuko kairiau ir perėjo sienos liniją“, – nurodoma VSAT pranešime spaudai.

Anot VSAT, užfiksavus valstybinės sienos kirtimą, buvo sutrauktos Puškų užkardos pasieniečių pajėgos, tačiau incidentui nesivystant, jų įsikišimo neprireikė.

„Visa situacija buvo kontroliuojama, o toliau į Lietuvą įžengti Baltarusijos pareigūnams nebuvo galimybių ir dėl Lietuvoje esančio fizinio barjero, ir dėl VSAT pajėgų pasirengimo reaguoti“, – teigia VSAT.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pokalbį su VSAT vado pavaduotoju A. Montvydu žiūrėkite čia: