Pirmiausia ji pasidžiaugė, kad vaikų, lankančių darželius, pastaraisiais metais daugėja.

„Kiekvienam tėčiui ar mamai, kai reikia pasirinkti darželį, yra turbūt didelis nerimas. Jeigu negaunama vieta norimame darželyje ar šalia namų esančiame darželyje, kiekvienas gali pasakyti – susidūriau su problema. Bet, jeigu kalbėti apskritai, kiek ikimokyklinio amžiaus vaikų yra ugdomi šiuo metu darželiuose, ir kiek neugdomi, galime pasidžiaugti, kad pastaraisiais keletą metų tikrai daugėja vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose, tai yra tėvai vis labiau patiki ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą švietimo įstaigoms, auklėtojams darželiuose, ir jau turime per 90 proc. tiek keturmečių, tiek trimečių, kurie dalyvauja ikimokyklinio ugdymo įstaigose“, – pasakojo J. Navickaitė.

Dvimečių, lankančių darželius, pasak jos, yra kiek mažiau, virš 80 proc., bet esą skaičiai vis tiek džiuginantys.

„Akivaizdu, kad dar yra dalis šeimų, kurios apsisprendžia vaikučius iki 3 metų ugdyti namuose, nes mama ar tėtis gali nedirbti, arba vaikutį patiki senelių priežiūrai“, – pažymėjo ministerijos atstovė.

Ji pasakojo, kad kiekviena ikimokyklinio ugdymo įstaiga yra pasitvirtinusi savo ugdymo programą, informaciją apie apie vaiko dienos darbotvarkę, planuojamas veiklas skelbia ir savo svetainėse.

„Tikrai reikėtų pasižiūrėti ir pasiskaityti“, – ragino J. Navickaitė.

Jolanta Navickaitė

Ar verta apklausti tėvus, kurių vaikai jau lanko kažkurį darželį, pasiskaityti kokius nors forumus?

„Turbūt tą daro tėvai ir ne vienas dėl to, kad mes gyvename tokiame socialinės medijos pasaulyje, kai atrodo, kad visą laiką gali pasiklausti. Tuomet reikėtų turėti minty, kad kiekvienas tėtis ar mama gali pateikti tik savo nuomonę ir tai gali būti vis tiek subjektyvu. Aš galbūt pasitikėčiau informacija, kuri yra darželyje savęs pristatymui pateikiama apie veiklas, apie renginius, apie ugdymą. Geriausia, turbūt, būtų iš tiesų pasikalbėti su darželio vadovu, jeigu ypatingai priėmimas vyksta, fiziškai nuvykti į darželį, pasiskambinti, pasidomėti tam tikra informacija“, – kalbėjo ministerijos atstovė.

Jos įsitikinimu, verta ir pasiskambinti darželio administracijai bei pasidomėti, ar yra galimybė apsilankyti darželyje ir iš arti pamatyti, kaip jame vyksta ugdymas.

Kiekvienas darželis, pasak J. Navickaitės, turi laisvę kurti savo ugdymo turinį, papildyti ją savitais elementais ir taip atliepti tėvų poreikius – esą kai kurios įstaigos pasirenka įtraukti, pavyzdžiui, daugiau fizinių veiklų, kitos – meninių.

„Tikrai kai kurie darželiai organizuoja atvirąsias veiklas, atvirąsias dienas, kai priima vaikus su tėveliais apsilankyti, apsižiūrėti. Pažintis tokia yra labai prasminga vaikams net ir vasaros pradžioje tam, kad šeima galėtų tinkamai paruošti vaiką į darželį, kalbėtis apie būsimą besikeičiančią dienotvarkę, būsimas besikeičiančias veiklas. Jeigu vaikutis žinos, į kurį darželį eis, jeigu bus pozityviai apie jį kalbama ir vaikas bus ruošiamas, galbūt net bus apsilankęs, tikrai ta adaptacija bus lengvesnė, tėveliai rudenį patirs mažiau streso išleidę vaiką į ugdymo įstaigą“, – komentavo pašnekovė.

Visą pokalbį su ja galite rasti čia: