Darbo dieną atvykus prie Vilniaus Rokantiškių kapinių, kurios yra vienos didžiausių sostinėje paaiškėja, kad darbo dienomis lankytojams įvažiuoti draudžiama – įleidžiamas tik aptarnaujantis transportas arba asmenys, turintys neįgaliojo pažymėjimą.

„Pravažiavau, pirmiausia vežiau labai sunkų krovinį – granitinę skaldą. Kadangi esu senjoras, sveikata jau ne kokia tokius svorius tampyti, teko nueiti pasiprašyti. Geranoriškai, žmogiškai praleido“, – pasakojo kapinėse sutiktas vyras.

Jo teigimu, neleisti įvažiuoti darbo dienomis – neprotingas, neadekvatus, nežmoniškas ir nelogiškas sprendimas.

Rokantiškių kapinėse sutikta moteris LNK sakė į kapines galėjusi patekti, nes jos teta turi neįgalumą. „Kapas labai toli, ant kalno, mes norėjome pasodinti gėlytes. Mus praleido, atidarė šlagbaumą. Sąmoningai važiavome šiokią dieną, nes savaitgalį žmonių labai daug būna“, – kalbėjo ji.

Pašnekovės teigimu, jei kapas aukštai ant kalno, be automobilio jį pasiekti – problema.

„Neužlipa tiesiog vyresnio amžiaus žmonės“, – patikino moteris.

Dar viena LNK pašnekovė svarstė, kad jei lankytojai atvyksta tiesiog aplankyti kapo, atnešti gėlių – viena, tačiau jei lankytojas vežasi žemių, jį reikėtų praleisti.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius LNK Žinioms sakė, kad į kapines vykstama ne tik aplankyt kapų.

„Vyksta teritorijų priežiūra, šiukšlių išvežimas, aptarnavimas tų visų kapinių. Būna ir medžių išverstų, būna žolės šienavimas. Ta prasme, kasdieniai kapinių priežiūros darbai. Ir jeigu jos visos bus užstatytos automobiliais, tai ir pačių pėsčiųjų judėjimas bus trikdomas ir aptarnaujantis transportas negalės pravažiuoti“, – kodėl buvo priimta tokia tvarka, aiškino jis.

G. Runovičius pridūrė, jog visi, kam reikia patekti su automobiliu, įleidžiami. Jo teigimu, įleidžiamos laidotuvių procesijos arba kai žmonės atvyksta įrengti paminklo.

„Neįgalieji, senyvo amžiaus žmonės – tiesiog reikia ateiti paprašyti“, – aiškino jis.

Sostinės savivaldybės atstovas tikino, kad jeigu bus įleidžiami absoliučiai visi, tada bus neįmanoma kapinių prižiūrėti: „Neatsakysime už sugadintus antkapius, automobilių išvažinėtas pievas, tų pačių senų kapaviečių išmindžiojimas – visko būdavo anksčiau“.

Anot G. Runovičiaus, naujos tvarkos teigiamas poveikis jau pasijuto.

Visą LNK Žinių reportažą apie kapų lankymą žiūrėkite čia: