„Lietuvos ryto“ televizija praneša, kad tokio aukšto politinio kalibro svečiai, kaip ES vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai ir Europos Komisijos vicepirmininkė Catherine Ashton, NATO generalinis sekretorius, Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį susės Valdovų rūmuose prie vakarienės stalų, skambant renesanso muzikai.

Iš krištolinių indų žadama patiekti ne tik prabangius elnienos ir veršienos kepsnius, bet ir lietuviškai tradicinei virtuvei pripaišomus cepelinus. Tiesa, svečiai nebus kankinami standartinio dydžio sunkiai virškinamais bulvių ir mėsos didžkukuliais. Cepelinai bus perpus mažesni.

„Užsieniečiai labai su įdomumu jį suvalgo, su pasigardžiavimu. Darome iš veršienos, avienos įdarus, grybų padažą. Iš tikrųjų, būna skanus patiekalas“, - televizijai pasakojo maistą šiems renginiams ruošiančios įmonės „Taurakalnis“ vadovė Irena Čeriškienė.

Visas maistas bus lietuviškas, tik iš gėrimų meniu bus patiekiamas užsienietiškas vynas, kadangi Lietuva negali pasigirti aukštos kokybės šiuo alkoholiniu gėrimu. Tačiau lietuviškos trauktinės bus, o ją, pasak I. Čeriškienės, užsieniečiai mielai skanauja.

Iškilmingi pietūs ir vakarienės vyks ne tik Valdovų rūmuose, bet ir Užutrakio dvare. Svečiams patarnaus atrinkti patyrė ir angliškai kalbantys padavėjai.

Svečiams koncertuos atlikėja Jazzu, pianistas Petras Geniušas, renesanso muzikos ir šokių ansamblis.

Iš 28 šalių atvykę svečiai apsistos viešbučiuose „Kempinski“ ir „Le Meridien Villon“.

Aukščiausio lygio apsaugą Lietuvos Vadovybės apsaugos departamentas derino net su 20 šalių tarnybomis. VAD gelbsti ir kitos tarnybos - policija, ugniagesiai ir medikai.

Pasak, VAD vadovo pavaduotojo Pauliaus Nemiros, įtampą didina neaiškumas dėl Sirijos, ypač žinant, kad lankosi NATO vadovas A. F. Rasmussenas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Dėl 73 delegacijų ir 16 atskirai saugomų asmenų gali eismo nepatogumų pajusti ir vilniečiai, nors eismo specialiai uždaryti neketinama, bus tik trumpų ribojimų.

DELFI primena, kad Vilniuje ketvirtadienį prasidėjo dvi dienas truksiantis ES gynybos ministrų susitikimas, kuriame ketinama tartis dėl bendros saugumo ir gynybos politikos. Ministrai Vilniuje taip pat gali aptarti padėtį Sirijoje. Susitikime aptariamas pasirengimas gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybai (EVT), kuriame planuojama ES šalių narių vadovų diskusija apie Europos saugumo ir gynybos politiką. Prie daugiau nei 20 ES ministrų prisidės ir NATO generalinis sekretorius A. F. Rasmussenas, C. Ashton, penktadienį prisijungs ir JAV valstybės sekretorius J. Kerry. Kartu su jais per šias dienas diskutuos dar pusketvirto šimto diplomatų. Tai bus gausiausias nuo Lietuvos pirmininkavimo ES pradžios mūsų šalyje vykęs renginys.
Dalia Grybauskaitė susitinka su Catherine Ashton

Vydas Gedvilas susitinka su Andersu Foghu Rasmussenu

Tarpparlamentinė ES bendros užsienio saugumo politikos ir gynybos konferencija