Kaip teigiama komiteto išplatintame pranešime, praėjusių metų liepos 15 d. pasirašytame parlamentinių partijų susitarime dėl nacionalinio saugumo ir gynybos politikos numatyta, kad trys šalies gynybos ramsčiai yra Lietuvos ginkluotosios pajėgos, kolektyvinė gynyba kartu su NATO sąjungininkais bei civilinės valstybės, savivaldybių institucijos kartu su privačiais subjektais, nevyriausybinėmis organizacijomis bei piliečiais.

„Valstybės gynybai užtikrinti reikalingi visi šie komponentai, kad visuotinės gynybos principas būtų realiai įgyvendintas. Susitarime siekiama išplėtoti ir praktiškai įgyvendinti visuotinės gynybos modelį, kuris leistų veiksmingai sutelkti civilinius ir karinius valstybės išteklius atgrasymui ir gynybai bei sujungtų valstybės institucijų, privataus sektoriaus ir piliečių pastangas“, – nurodoma pranešime.

ELTA primena, kad metų pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė – dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai.

Taip pat siūloma sudaryti galimybę privalomą karinę tarnybą atlikti savaitgaliais per trejus metus.

A. Anušauskas sako, kad šie pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją