Vilniaus rajone, pasienyje su Baltarusija vakare, darganos metu humanitarinės pagalbos savanorė telefonu kalba su kažkur netoliese miške Lietuvos teritorijoje pasislėpiusiais neteisėtais migrantais.

Tai – irakiečių šeima, vyras su žmona ir keturi vaikai. Vienas iš jų net 2 metų neturi.

„Jie tiesiog yra išsigandę, sako, kad juos deportuos atgal į Baltarusiją“, – pasakojo su neteisėtais migrantais bendravusi humanitarinės pagalbos savanorė Ugnė Raščiūtė.

Savanoriai prožektoriais šviečia į dangų, kad šviesą pamatytų besislapstanti irakiečių šeima. Jų prašoma išeiti iš miško, pasieniečiai jau vietoje. Netrukus tolumoje pasimato migrantų žiburėlis, jie šviečiasi kelią telefonu.

Pasieniečiai iš karto nuskuba žiburio link.

Paaiškėjo, jog ta pati irakiečių šeima į Lietuvą nelegaliai patekti bando jau 3 kartą. Pirmą sykį į Lietuvą paslapčia per neleistiną vietą atėjo ketvirtadienį Ignalinos rajone, ten jie buvo sulaikyti ir netrukus išprašyti atgal į Baltarusiją.

Penktadienį irakiečių šeima vėl buvo sulaikyta Lietuvos teritorijoje, netoli sienos su Baltarusija. Pasieniečiai netrukus juos dar kartą išprašė iš Lietuvos.

Šeštadienio popietę irakiečių šeima vėl buvo Lietuvoje. Šį kartą Vilniaus rajone.

„Gavę iš mūsų informacijos rado grupę, tiksliau ne grupę, o šeimą su vaikais, kurie jau kelintą dieną yra stumdomi iš vienos valstybės į kitą, ir atgal kaip stalo tenisas. Aš turiu prašymą iš Vaiko teisių tarnybos vadovės, kad važiuočiau į pasienį ir bendraučiau su tais vaikais, suprasti, kokių jų tikroji humanitarinė situacija“, – pasakojo pasienyje tada buvęs Seimo narys Tomas Tomilinas.

Pareigūnai irakiečių šeima nuveža į Padvarionių pasienio užkardą, įvertino visų sveikatos būklę. Pasak pareigūnų, sveikatos būklė gera. Vyras su žmona ir jų vaikai pamaitinti, o tuos, kurie buvo peršlapę, pasieniečiai perrengė sausais drabužiais.

Migrantams buvo leista sušilti, pailsėti ir išsimiegoti. Ryte irakiečių šeima pasieniečiai nuvežė arčiau Lenkijos pasienio, ten juos išsiuntė atgal į Baltarusiją, iš kur jie ir atėjo.

Primename, kad sekmadienį Delfi jau skelbė, kad prie užkardos atvykus parlamentarui bei žurnalistams, nei vieni iš jų nebuvo įleisti į užkardos teritoriją, taip pat neleista susisiekti ir su sulaikytais migrantais.

Seimo nariui T. Tomilinui telefonu susisiekus su VSAT vadovais, buvo paaiškinta, kad minėta šeima buvo perrengta sausais rūbais, pamaitinta ir esą sumigo. Seimo narys ir žurnalistai šeštadienio vakarą paliko Padvarionis, pažadėję grįžti sekmadienio rytą atgal.

„Dažnai tokiais atvejais yra žmonės, kurie nesusipažinę su ta specifika mūsų veiklos, vartoja terminą „išstumiami“. Tai tikrai jokios fizinės prievartos, jokios jėgos demonstravimo ar prievartinių veiksmų nei šiuo atveju, nei kitais nebūna, kad jie būtų jėga išstumiami. Jie tiesiog traktuojami kaip neteisėtai patekę į Lietuvą ir yra neįleidžiami“, – LNK kalbėjo VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Humanitarinės pagalbos savanorės sako, kad irakiečių šeima prašė prieglobsčio Lietuvoje. Pasak savanorės, migrantai mažai gauna informacijos apie galimybę prašytis prieglobsčio.

„Mes manome, kad tai vis tiek yra pažeidžiamos grupės ir nepilnamečiai vaikai, tai turėtų kitaip veikti ta visa politika. Ir turėtų būti atkreipiamas dėmesys į pažeidžiamų grupės interesus. Nes pagal dabartinę informaciją, jie yra kažkur miškuose, Baltarusijos pasienyje, su mažamečiais vaikais. Tai mes tikime, jog tai neužtikrina žmogaus teisių ir pažeidžiamų grupių teisių“, – LNK kalbėjo U. Raščiūtė.

„Jie į Baltarusiją atvyko legaliai, su dokumentais, jie turėjo vizas, net ir dabar galiojančias vizas. Tai jie šitą kelią pasirinko patys. O Lietuva dabar yra pasirinkusi tą neįleidimo politiką“, – kalbėjo VSAT atstovas G. Mišutis.

Pasieniečiai sako, kad nepilnamečių buvimas migrantų grupėje nereiškia, kad tokiu atveju vaikai ir visi su jais einantys suaugę žmonės bus įleisti. Tai sukurti Aliaksandro Lukašenkos režimui precendentą į Lietuvą permesti dar daugiau migrantų su vaikais priekyje.

„Jeigu būtų tokie precendentai, tai tikrai neabejotinai Baltarusijos režimas formuotų būtent tokias grupes. Tos grupės ir taip yra ten sudarinėjamos, atvežamos, parodoma, kur eiti. Tai visų tokių grupių priekyje atsirastų nepilnamečiais. Ir tada ta visa neįleidimo strategija netektų prasmės“, – sakė G. Mišutis.

Svetimšaliai prieglobsčio gali prašytis pasienio kontrolės punktuose, tačiau legalaus kelio nesirenka ir bando laimę kirsdami sieną. Tie, kurie į Lietuvą patenka nepastebėti ir nueina 5 kilometrus nuo jos į šalies gilumą, nėra apgręžiami, o yra sulaikomi.

Abejonių sukėlė suvestinė

Delfi jau rašė, jog sekmadienio rytą paskelbta VSAT suvestinė sukėlė abejonių, kad iš vakaro sulaikyta migrantų šeima su mažamečiais vaikais gali būti išstumta iš Lietuvos, nes pasieniečių skelbiamoje statistikoje teigiama, kad į Lietuvą nepateko nei vienas neteisėtas migrantas.

Pradėjus domėtis, kur dingo iš vakaro į Padvarionis atvežta šeima su mažamečiais vaikais ir kūdikiu, VSAT atstovas G. Mišutis paaiškino, kad „po suteiktos reikalingos humanitarinės pagalbos, neteisėtai į šalį patekę, tačiau teisiškai į Lietuvą neįleisti asmenys buvo grąžinti į šalį, iš kurios jie pateko į Lietuvos teritoriją. Teisiškai ši šeima yra laikoma nepatekusiais į Lietuvą, ir pasieniečiai elgėsi tokiais atvejais pagal numatytą procedūrą“.

Paklaustas, ar humanitariniu požiūriu išstumti mažamečius ir palikti juos pasienio miškuose tokiu oru nėra priežastis jų įleidimui, VSAT atstovas teigė, kad „tokiu atveju Baltarusijos režimas netruks suformuoti neteisėtų migrantų grupių, ir išstatys vaikus priekyje“.

„Jeigu tai būtų nelydimi nepilnamečiai, tuomet jie patenka į pažeidžiamų asmenų kategoriją, ir juos būtume turėję įleisti. Šiuo atveju, vaikai buvo su tėvais, jų priežiūroje, pasieniečiai įsitikino, kad jie saugūs, visai šeimai buvo suteikta nakvynė, jie pamaitinti, šiltai permiegojo, o po to pasieniečiai elgėsi pagal gautus nurodymus, t.y. taip, kaip elgiamės visais atvejais, kai asmenys yra grąžinami pagal operacijų vadovės sprendimą“, – sakė VSAT atstovas G. Mišutis.

Šis atvejis, pasak pasieniečio, „išskirtinis tik tuo, kad ten buvo Seimo narys“. Pasak G. Mišučio, kasdien pasienyje yra sulaikoma ir išstumiama iš Lietuvos teritorijos į Baltarusiją dešimtys neteisėtai bandančių patekti migrantų. Tiesa, paskutiniu metu vaikų, anot G. Mišučio, pasitaiko retai.