„Visiškai akivaizdu, kuo jie užsiima“

Buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė, jog jam šią temą komentuoti jau kiek pabodo.

„Aš matau ją pakankamai vienareikšmiškai, su įstatymais Lietuvoje yra viskas tvarkoje. Kaip mes matome, tam tikros procedūros net jau yra dabar taikomos. Tik aš manau, kad nepakankamos. Ir todėl, kad stokoja ir tinkamo šitų egzistuojančių įstatymų interpretavimo ir ryžto juos taikyti.

Nes manau, kad visiškai yra akivaizdu, kad tuo, kuo užsiima šitie asmenys, tai vienareikšmiškai galima vadinti kitos valstybės organizuota dezinformacija ir karo propaganda. Taip pat – tarptautinių nusikaltimų neigimas, teisinimas ir šiurkštus menkinimas. Visa tai viena ar kita apimtimi patenka į net trijų BK straipsnių apimtį“, – sakė D. Žalimas.

Jis laidoje šiuos straipsnius ir išvardijo: padėjimas užsienio valstybei vykdyti veiklą, priešingą Lietuvos Respublikos nepriklausomybei ir konstitucinei santvarkai, antikonstitucinių organizacijų ir grupių kūrimas ir aktyvus dalyvavimas jose, ir tarptautinių ir Sovietų sąjungos nusikaltimų neigimas, teisinimas ir šiurkštus menkinimas.

Buvęs KT pirmininkas teigė, jog šiuo metu „kamuolys yra visiškai teisėsaugos pusėje“.

„Jeigu teisėsaugos pareigūnai neturi pakankamai valstybinio mąstymo ir nuovokos, tai čia jau nieko nebegali praktiškai ir padaryti“, – svarstė D. Žalimas.

Algirdas Paleckis

Randa nišą ir bando manipuliuoti

Vilniaus universiteto (VU) politologas Vytis Jurkonis laidoje komentavo asociacijos įžūlumo klausimą. Jis kalbėjo, jog nors prisidengiama nuomonės išsakymu, pasisakymai tiesiogiai prieštarauja Lietuvos įstatymams.

„Jie naudojasi atvira visuomene, neva bandydami tai pateikti kaip tam tikrą nuomonę. Nors nemažai dalykų, ką jie bando skleisti, tai nėra tiesiog nuomonė, o tiesiogiai prieštarauja Lietuvos įstatymams. (…) Manau, kad esminė problema yra išteklių klausimas, tą irgi labai aiškiai reikia pabrėžti. Kremlius kariauja ne tik ginklais Ukrainoje, ne tik energetikos srityje, bet ir dezinformacijos srityje.

Ir klaidinimo, kibernetinio saugumo srityse. Man atrodo, kad mūsų pareigūnai labai dažnai susiduria su problema, jog nepakanka išteklių“, – svarstė politologas V. Jurkonis.

Jo teigimu, kartais stebimas ir iniciatyvos trūkumas.

„Dėl to, kad atrodo, jog lyginant su krentančiomis bombomis Charkive, Mariupolyje, ar panašiai, vienas ar kitas propagandistas neatrodo kaip pati rimčiausia problema. Bet kai tai tęsiasi metų metus, kai matome, kad tie žmonės vyksta į Donbasą...“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė politologas V. Jurkonis.

Švenčionienė ir Lukašenka

Laidos pašnekovo teigimu, nepaisant to, kiek visuomenės pasiekia šios asociacijos atstovų pranešimai, tai vis tiek pasėja abejones.

„Jis vis tiek skleidžia nepasitikėjimą pareigūnais, politikais, valdžios institucijomis, neva, čia visur taip pat – korupcija, melas, panašūs dalykai neva dominuoja. Ir manau, kad tai iškreipia realybę. Buvo ypač paveiku tai pandemijos laikotarpiu“, – teigė politologas V. Jurkonis.

Laidos pašnekovas, VU politologas V. Jurkonis teigė, jog šios organizacijos atstovai ir panašių nariai stengiasi taikyti į nepasitenkinimo nišas. Kartais tai tradicinės vertybės, kitą dieną – COVID–19 ar etninių mažumų teisės.

„Jie žongliruoja. Jie nėra nuoširdūs, bet jie žongliruoja ten, kur trūksta kažkokio dialogo, kalbėjimosi. Ir jie bando tą nišą užimti ir manipuliuoti“, – kalbėjo politologas.

V. Jurkonis laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė tikintis, jog tokias veiklas sustabdyti yra įmanoma.

„Tai yra pilietinės visuomenės tvirtumas ir politinės valios klausimas. Mes matėme tai, kuomet ryžtingai, be politikavimo buvo priimti tam tikri veiksmai, parodyta iniciatyva, kad čia yra tam tikra riba, kurios negalima peržengti. Net neabejoju, kad būtą įspėjimų šiems žmonėms. Bet jei po įspėjimo žmonės vis tiek nekreipia dėmesio ir iš to atvirai tyčiojasi, turi būti ir kažkokie veiksmai“, – kalbėjo politologas V. Jurkonis.

Teisingumo ministrė įvardijo didžiausią grėsmę

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ kalbėjo, jog šios asociacijos atstovų elgesyje matomas pačios Rusijos naudojamas naratyvas – tikrinamos raudonosios linijos.

Rusija, pradėjusi karą Ukrainoje, kvestionuoja – ar egzistuoja teisės viršenybės principas, ar konvencijos, tarptautinės sutartys, kurios yra ratifikuotos veikia. Ir ar tarptautinė baudžiamoji teisė yra efektyvi tam sustabdyti, atnešti tam tikras pasekmes. Tai tą patį daro ir šie minimi veikėjai – jie kvestionuoja mūsų reguliavimą, mūsų institucijų darbą. Ir dažnai pasitelkia propagandą“, – kalbėjo teisingumo ministrė E. Dobrowolska.

Erika Švenčionienė Maskvoje

Paklausta, kodėl asociacija „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ dar gali veikti, ministrė prakalbo apie atsakomybių pasidalijimą.

„Iš Teisingumo ministerijos, Vyriausybės lygmens tam, kad galėtume efektyviai ir greitai reaguoti, tai patys pirmieji inicijavome kreipimąsi į tarptautinį baudžiamąjį tribunolą ir prokurorą. Mūsų pareiškimo dėka buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Analogiškai – kreipėmės į Tarptautinį teisingumo teismą, lygiai taip pat – Europos žmogaus teisių bylą. Yra dalis, kur atsakinga yra teisėsauga – ikiteisminis tyrimas pagal valdžių padalijimo principą, politikai ir ministerijos negali to daryti“, – aiškino laidos pašnekovė, teisingumo ministrė E. Dobrowolska.

Antradienį buvo pranešta, kad kitą savaitę Kalėjimų departamento ekspertai pateiks galimus siūlymus reglamentuoti nuteistųjų skambučius iš bausmės vykdymo vietos, Eltai pranešė Teisingumo ministrės atstovas spaudai Paulius Žeimys. Ši iniciatyva kilo po to, kai paaiškėjo, kad už šnipinėjimą nuteistas A. Paleckis, būdamas už grotų, skambučiais toliau skleidė Kremliaus propagandą.

„Akivaizdu, kad asmuo mėgina prisidengti saviraiškos laisve. Tai nėra saviraiškos laisvė. Ir tai nėra nuteistojo laisvė skambinti“, – kalbėjo ministrė.

Laidoje teisingumo ministrė E. Dobrowolska įvardijo ir didžiausią šios situacijos grėsmę.

„Jeigu kalbame ir apie tų pačių veikėjų kreipimąsi į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetą, kai kalbame apie stelos išmontavimą Antakalnio kapinėse – šie žmonės mėgina suplakti viską į vieną. Ir sakyti, kad mes kalbame saviraiškos laisvę, kultūrines teises. Tai yra labai pavojinga riba. Turbūt daug kam rezonuoja saviraiškos laisvės gerbimas ir jos apsauga“, – kalbėjo teisingumo ministrė E. Dobrowolska .

Visą laidą „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ žiūrėkite čia: