Matulas: čia yra antikonstitucinė, represinė priemonė

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas „Delfi TV“ laidoje „Faktai ir nuomonės“ sakė nepalaikantis siūlymo dėl ligos išmokos neskyrimo.

„Manau, čia yra antikonstitucinė, represinė priemonė“, – teigė jis.

„Konstitucinis Teismas dar 2013 metais išsamiai analizavo PSDF biudžetą, įmokas ir paslaugas ir vienareikšmiškai pasakė, kad absoliučiai visi turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas arba lygiagrečiai į „Sodrą“. Įmoka gali skirtis, priklausyti nuo pajamų, bet visi turi gauti absoliučiai vienodas paslaugas. Tai dabar sakyti, kad jeigu žmogus bus nepasiskiepijęs, jam nebus mokama ligos išmoka, manau, akivaizdžiai prieštarautų Konstitucijai“, – aiškino jis.

Antanas Matulas

Panašios pozicijos laikosi ir Seimo Socialinių reikalų komiteto narys Algirdas Sysas: „Pirma mintis buvo, kad gal idėja ir nebloga, bet ji kertasi su 52-uoju Konstitucijos straipsniu, kur aiškiai pasakyta, kada valstybė laiduoja piliečiams pajamas, kai jie tampa suserga, nedarbas, senatvė ir kiti dalykai. Kuo toliau, tuo labiau supranti, kad taip paprastai negali tokių sprendimų priimti.“

Jo nuomone, diskusijos apie ketinimus imtis tokių priemonių yra daugiau prevencinio pobūdžio.

„Kai prašneko apie tai, tikrai skiepijimo skaičius padidėjo. Manau, kad tai prevencinė priemonė ir įstatymas iki Seimo taip ir neateis“, – kalbėjo A. Sysas.

Tuo metu Darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas teigia, kad palaikytų sprendimus tiek dėl ligos išmokos, tiek atsakomybės dėl testavimo perkėlimo patiems darbuotojams.

„Valdžia priėmė labai gerą sprendimą ir galiu pasakyti, kad absoliučiai visos darbdavių organizacijos palaiko visą šitą. Aišku, šitas klausimas pakankamai komplikuotas, mes nežinome, kiek tai kainuos žmogui, ar tai jam bus apskritai pakeliama“, – sakė D. Arlauskas.

Nesupranta, ar galės eiti į darbą

Maistininkų profsąjungos pirmininkas Raimondas Tamošauskas kalbėdamas apie nuo rugsėjo 13-osios planuojamus pakeitimus, akcentavo, kad keičiasi tai, jog turėtų testuotis ir gamyboje dirbantys darbuotojai. Tiesa, anot jo, kol kas neaišku, kokie būtent darbuotojai turėtų būti tokiems priskiriami.

„Tai lies visus, kurie užsiima praktiškai bet kokia gamyba. Tai yra kas prie staklių dirba, apdirbimas, visa kita. Čia dabar labai didelių traktuočių yra, netgi vagonų remontas lauke irgi prie gamybos priskiriama. Išaiškinimo nėra, ar turėtų ar neturėtų, bet yra pareiga darbdaviui nustatyti, kas yra gamyboje dirbantis darbuotojas, sudaryti sąrašą, patikrinti, kas turi testuotis, kas yra atleidžiamas nuo testavimo“, – pasakojo jis.

R. Tamošausko teigimu, kol kas neaišku, kokia tvarka galios nuo rugsėjo 13-osios.

„Tai niekas to nežino, mes su darbdaviais taip pat šnekamės, sakome tai ką daryti. Niekas mums nei išaiškina, nei pasako“, – teigė Maistininkų profsąjungos pirmininkas.

„Parašyta, kad jei neturi testo, tu negali pakliūti. <...> Šiandien darbdaviai jau sudarinėja sąrašus, informuoja darbuotojus, skambiname 1808, jie sako nieko nežinome, jūs tik nuo rugsėjo 13-osios galėsite registruotis“, – pabrėžė jis.

Raimondas Tamošauskas

Pasak R. Tamošausko, jei didžiulis srautas gamybos įmonių darbuotojų suplūs registruotis testavimuisi tą pačią dieną, sistema tiesiog neatlaikys.

Anot jo, šiuo metu dėl testavimo dar nėra aiškių pakeitimų: „Yra Užkrečiamųjų ligų kontrolės įstatymas, kur yra parašyta, kad tokie periodiniai patikrinimai atliekami valstybės biudžeto lėšomis, taip pat ir Vyriausybės nutarime, kur pridėti šitie gamybos darbuotojai, parašyta, kad šitie visi testavimai taip pat atliekami biudžeto lėšomis. Kol kas darbdaviai gali nebijoti, nes nei tame, nei tame nėra pakeista.“

Su sveikatos apsaugos ministerijos atstovais kalbėjęs D. Arlauskas laidoje teigė, kad reikalavimas testuotis gamybos įmonių darbuotojams dar gali būti išbrauktos.

„Mes apie tai kalbėjome susitikime su SAM atsakingais pareigūnais. Iš tikrųjų tai, apie ką mes kalbame, gali būti daugiau prevencinio pobūdžio. Kaip mums išaiškino, galbūt neprireiks šitų visų numatytų apribojimų, galbūt palies tik socialinę ir švietimo sritį ir gamybos įmonės bus išbrauktos“, – kalbėjo jis.

D. Arlauskas ir R. Tamošauskas teigė, kad dar nėra aiškaus atsakymo, ar dirbantys gamyboje ir nepasiskiepiję galės po rugsėjo 13 dienos ateiti į darbą be testo. A. Syso nuomone, tokia galimybė bus.

„Aš atsakau, kad galės ateiti, tik toliau neaišku, kas jį kontroliuos, kas baus, jeigu baus“, – svarstė Seimo narys.

Tuo metu A. Matulas tikino, kad chaoso tikrai nebus. „Be abejo, kad galės ateiti ir galės dirbti. Kalbama apie tai, ar gamybos įmonėms galioti. Praeitą savaitę man teko kalbėti su vienos stambios Vilniaus įmonės, kurioje dirba gal 600 darbuotojų, savininku, jis labai gražiai pasakė: yra gal 20 proc. žmonių, kurie ką nori daryk nesiskiepija, bet jūs daugiau pasitikėkite mumis, suformuluokit mums uždavinius, ką mes galime daryti, galbūt įteisinti greituosius testus ir pan., kad pigiau kainuotų. Tai matomai reikės eiti tuo keliu, bet negaliu nepritarti kolegoms, kad vargu ar gamybinės įmonės turėtų būti tokiu būdu įtrauktos“, – „Delfi TV“ laidoje „Faktai ir nuomonės“ kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (775)