Usonis: taip, mes turime problemą

V. Usonio teigimu, Šiauliai kol kas gerai tvarkosi su dabartine situacija, tačiau nereikia užsidėti rožinių akinių ir manyti, kad viskas yra tik gerai.

„Manau, kad Šiaulių atvejis turėtų numalšinti paniką: tikrai kilo didelis susijaudinimas. Akivaizdūs keli dalykai: jeigu reiktų pasakyti vienu sakiniu, – sistema veikia. Veikia informacinė sistema – atvykę iš svečių šalių, žmonės žino, ką reikia daryti, veikia pirminės grandies sistema. Moteris sunegalavo jau namuose ir žinojo, ką reikia daryti: ji kreipėsi į greitąją pagalbą, buvo pristatyta į ligoninę, veikia tai, apie ką diskutuota, – kaip čia bus mažuose miestuose, ne Vilniuje ir ne Kaune. Pavyzdys parodė, kad puikiai, – Šiaulių kolegos susitvarkė. Kitas dalykas yra tas, kad nereikėtų užsidėti rožinių akinių ir sakyti, kad viskas yra gerai. Taip, iš tiesų turime problemą, visa visuomenė turi problemą dėl koronaviruso, tačiau mes visi turime prisidėti prie problemos sprendimo“, – tikino jis.

Ragina susitelkti

Profesoriaus teigimu, Lietuva turi daug pavyzdžių, iš kurių gali mokytis, – tiek Azija, įvairios Europos šalys jau susidūrė su koronaviruso atvejais. O mums, anot V. Usonio, svarbu susitelkti ir visiems kartu suvaldyti problemą.

„Pirmiausia, reikia sulaukti papildomų tyrimų, kurie buvo paimti, išaiškinti, kokie kontaktavę asmenys, kiti įtariamieji, apsikrėtusieji. Ta prasme, kad būtų galima įvertinti, kiek tas protrūkis yra intensyvus, ar tai – tik viena pacientė, ar yra daugiau. Priklausomai nuo to galimi labai įvairūs sprendimai.

Tiesiog noriu pasakyti, kad tie sprendimai yra žinomi, pagaliau mes matome kitų šalių patirtį. Jeigu Azija mums netinka, matome, kaip Europa tvarkosi, mes nesame pirmi – matome kitas patirtis. Ketvirtadienį ministras visuose žiniasklaidos kanaluose sakė, kad nėra pagrindo nieko slėpti. Taigi susitelkę mes turime šią problemą suvaldyti“, – tikino V. Usonis.

Rekomendacijos šiauliečiams

Pasiteiravus, ar turėtų sunerimti patys šiauliečiai, gydytojas tikino, kad pirmiausia reikia saugoti save, – rūpintis rankų higiena ir vengti masinio susibūrimo vietų.

„Dar kartą galima grįžti prie to, kad neaišku, kokio intensyvumo tas protrūkis, ar bus daugiau išaiškintų atvejų. Dabar tai, ką mes kalbame visais kanalais, yra svarbu. Mes visi turime dalyvauti valdant šį protrūkį, ir tai galime daryti labai paprastais dalykais – kaip galima mažiau kontaktų, o čia jau mūsų atsakomybė, ar eiti į masinį renginį, kada eiti į parduotuves.

Vytautas Usonis

Pažiūrėkime į italus – jie į didžiuosius prekybos centrus leidžia po penkis žmones vien tam, kad nebūtų didelės spūsties, kad būtų mažesnis kontaktas tarp žmonių. Taigi labai svarbu vengti kontaktų, svarbu rūpintis rankų higiena. Kol kas daugiau, manau, nėra pagrindo imtis kitokių priemonių, nors specialistai jas svarsto“, – laidoje sakė V. Usonis.

Usonis: neturime 2 pagrindinių ginklų

Anot V. Usonio, kol kas turime itin svarbius kelis uždavinius, vienas jų – užkardyti infekcijos plitimo kelius.

„Šiandien mes neturime 2 pagrindinių ginklų. Neturime ginklo imliai visuomenei apsaugoti – vakcinų, neturime ginklo veiksmingai gydyti tų žmonių, kurie suserga. Tuomet lieka trečias kelias – paveikti plitimo kelius, kitaip sakant, mes turime užkardyti tuos plitimo kelius, kad kaip galima mažiau virusas turėtų šansų išplisti. Dar kartą kartoju, kad tai yra mūsų visų reikalas“, – pabrėžė profesorius.

„Dėl vaistų šiuo metu nepaprastai intensyviai dirbama pasaulyje“, – pridūrė jis.

Gydytojas akcentavo, kad itin pavojingi žmonės yra tie, kurie visai nejaučia simptomų.

„Mes matome, kad gali būti ir visiškai besimptomių formų. Akivaizdu, kad tokie asmenys yra pavojingiausi epidemiologijos prasme. Jie patys neįtaria, kad gali būti užsikrėtę“, – tikino profesorius.

„Mes negalime būti ramūs, todėl valstybėje paskelbta ekstremali situacija. Labai įvairiomis aplinkybėmis galime susidurti su koronavirusu“, – laidoje sakė profesorius.

„Mes negalime jaustis saugūs“, – darkart akcentavo jis.

Laidos pabaigoje profesorius rekomendavo žmonėms neiti į rungtynes. „Mes turime įvertinti rizikas.“

Infekuotieji koronavirusu bus telkiami 5 ligoninėse

Infekuotieji koronavirusu bus telkiami penkiose Lietuvos ligoninėse, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį jis sakė, kad sergantieji bus guldomi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ligoninėse.

Šių gydymo įstaigų atstovai tvirtino, kad ligoninės pasirengusios priimti užsikrėtusius pacientus, tik Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis siūlė paimtų mėginių tyrimus daryti ne vienoje laboratorijoje, o visose penkiose ligoninėse, kad būtų galima greičiau reaguoti į situaciją.

Ieško apsaugos priemonių gamintojų

A. Šešelgio teigimu, vienu metu Lietuvoje būtų galima ligoninėse gydyti per 700 infekuotų žmonių.

„Turime 782 lovas, kur vienu metu jau šiandien galėtume hospitalizuoti, jeigu būtų tokia būtinybė“, – sakė jis.

Viceministras tvirtino, kad dėl koronaviruso grėsmės kol kas nesiūloma ligoninėms atsisakyti planinių operacijų.

„Kaip matote, lovų šiandien yra pakankamai“, – teigė jis.

Anot A. Šešelgio, apsaugos priemonių medikams, gydymo įstaigų darbuotojams rezervas kol kas yra, jis bus pildomas.

„Kol kas tų priemonių yra, bet jau šiandien matome, kad tas intensyvumas ir pacientų srautai reikalauja papildomų resursų. Kadangi Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija dėl koronaviruso, dabar staigiai vertinama, kiek, kokioms įstaigoms, ko reikėtų, ir jau Vyriausybė imsis tų priemonių atnaujinimo ar aprūpinimo, o rezervai dar kol kas nebuvo naudojami“, – penktadienį sakė viceministras.

Jo teigimu, šiuo metu aiškinamasi, kokios apsaugos priemonės gaminamos Lietuvoje, mat anksčiau jų tiekimas buvo orientuotas į Kinijos gamintojus.

Pasak A. Šešelgio, apsaugos priemonės bus perkamos iš Europos, JAV gamintojų.