Suskaičiavus moksleivius, kasmet paaiškėja, kad mokyklos dėl įvairių priežasčių nelanko keli šimtai miesto ir rajono vaikų.

Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Bagdanskienė sako, kad šiais mokslo metais mokyklos nelanko 494 septynių–šešiolikos metų vaikai. Aiškinantis, kur jie dingę, nustatyta, kad 493 išvykę į užsienį. Tokių kasmet daugėja. Vienas vaikas mokyklos nelanko dėl sveikatos būklės.

Šiais mokslo metais atvejų, kai visai nežinoma, kur yra vaikas, ar tėvai piktybiškai neleidžia mokytis, nėra. Manoma, kad išvykę į užsienį moksleiviai mokosi, nes ten griežta tvarka ir, nelankant mokyklos, galima sulaukti didelių nemalonumų.

Į užsienį ketinantis išsivežti mokyklinio amžiaus vaikus tėvai elgiasi įvairiai – vieni deklaruoja savo išvykimą, kiti to daryti nesivargina. A. Bagdanskienės teigimu, suaugusieji neretai pyksta ir stebisi, kodėl jų ieškoma. Švietimo skyrius iš užsienio yra gavęs laiškų, kuriuose tėvai praneša sužinoję apie paiešką, tad nurodo, kad vaikas yra su jais. Su tais, kurie Lietuvoje jau lankė mokyklą, didelių sunkumų nekyla. Pasak A. Bagdanskienės, prieš išvykdami jie paprastai atsiskaito su mokykla, apie juos turima žinių. Daugiausia problemų su pirmokais, nelankančiųjų mokyklos sąraše jų daugiausia.

„Yra tokių, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Panevėžyje, bet visą laiką gyveno užsienyje. Vaikas sulaukia mokyklinio amžiaus ir mes nežinome, kur jis yra“, – aiškina A. Bagdanskienė.
Tokiais atvejais galėtų informuoti ir seneliai ar kiti giminaičiai – nereikėtų nei ieškoti, nei trukdyti artimųjų. Tuo labiau kad netrukus prasidės priėmimas į pirmąsias klases.

Tėvai nori, vaikai – ne

Nors sulaukus atitinkamo amžiaus mokytis nebeprivaloma, registruojami ir vyresni vaikai. Mieste 17–18 metų jaunuolių, nelankančių mokyklos, yra 104. Iš jų tik 22 gyvena Lietuvoje, kiti išvykę į užsienį ir neatmetama galimybė, kad ten mokosi.

Pasak A. Bagdanskienės, kuo užsiima likę Lietuvoje, bet nesimokantys jaunuoliai, sunku pasakyti. Jiems lankyti mokyklos nebeprivaloma, tad priversti negalima. Manoma, kad vieni jau dirba, kiti nieko neveikia, treti – registruoti darbo biržoje.

Švietimo skyriaus specialistai jiems rekomenduoja įvairių jaunimui skirtų programų, siūlo grįžti mokytis bent į Suaugusių mokymo centrą ir tokių, beje, atsiranda. Vyriausioji specialistė pažymi, kad tokių jaunuolių tėvai labai nerimauja, ateina į Švietimo skyrių, nori, kad jų atžalos mokytųsi. Pastebima, kad pradėjusieji dirbti gana greitai suvokia mokslo svarbą ir ne vienas vėl sugrįžta į mokyklos suolą.

Kelių neranda

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Diana Žukauskienė sako, kad šiemet rajone nesimokančiųjų yra 250. Iš jų taip pat dauguma – 191 – yra užsienyje. 54 jaunuoliams mokslas jau nebeprivalomas – jie vyresni nei 16 metų. Keli vaikai neįgalūs, tad nelanko mokyklos.

Apie daugelį kitose valstybėse su tėvais gyvenančiųjų žinoma jau ne pirmus metus. Socialinės darbuotojos gali nurodyti net šalį, kurioje vaikas yra, pasidomi, kaip ir kur mokosi – paklausinėja artimųjų ar jų pačių, kai grįžta.

Keletą metų nerandama kelių rajone registruotų vaikų. Spėjama, kad jie užsienyje. Pasak D. Žukauskienės, žinoma jų deklaruota gyvenamoji vieta, tačiau nurodytu adresu negyvena.

D. Žukauskienė teigimu, anksčiau pasitaikydavo, kad nerasdavo tokio adreso, koks nurodytas gyvenamosios vietos deklaracijoje. Šis atvejis kitoks – name niekas negyvena. Manoma, kad jie nesimokančiųjų sąraše bus, kol jiems sueis šešiolika. Rajone taip pat jau keletą metų neturima problemų dėl piktybiškai nelankančių mokyklos vaikų.