Tai įvyko apie 21 valandą, kai diplomatai kartu su juos lydinčiais žurnalistais ketino pravažiuoti pro Ukrainos laivyno kontrolės punktą, norėdami susitikti su Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų Karinių jūrų pajėgų laikinuoju vadu kontradmirolu Sergejumi Gaiduku ir susipažinti su pastaraisiais įvykiais Kryme bei Sevastopolyje.

Ambasadorius DELFI papasakojo apie susidūrimą su priešiškai nusiteikusia minia prie ukrainiečių bazės. Esą diplomatams buvo pasakyta, kad iš bazės išeiti galima, o įeiti – ne. Be to, P. Vaitiekūnas šiuo metu keliauja į Bakčisarajaus vietovę, kur pranešama apie vietos totorių bauginimą.

Prie vartų neprileido

Diplomato teigimu, į Ukrainos pajėgų štabą jis su Latvijos ambasadore A. Daudze keliavo kontradmirolo S. Gaiduko kvietimu. Tačiau bazę apgulusiai miniai tai buvo nė motais.

„Įvažiavimas į štabo teritoriją užblokuotas, stovi Rusijos kariai. Gerai ginkluoti. Ir stovi protestuotojai – ar kaip juos pavadintum. Ir jie pasakė: „Mes priėmėme sprendimą nieko į vidų neįleisti: neįleisime ir jūsų – galima iš štabo tik išeiti, o įeiti negalima“, - trečiadienio vakaro įvykius prisiminė P. Vaitiekūnas.

Pasak jo, minia ginklais nemojavo, o rusų kariai nesikišo. Vis dėlto vadinamųjų protestuotojų minioje esą buvo ir ne itin civiliai atrodančių asmenų. „Tikrai ten buvo miestiečių. Bet buvo ir aiškiai turinčių karinį pasirengimą žmonių, apsirengusių civiliai“,- sakė P. Vaitiekūnas.

Totorių namai žymimi kryžiais

Ketvirtadienį P. Vaitiekūnas išvyksta į Bakčisarajų. Iš šios vietovės ambasadorių pasiekė nerimą keliančios žinios.

„Ten totorių namai yra žymimi kryžiais. Ir tai daroma specialiai taip, kaip buvo prieš deportaciją, kada Krymo totoriai buvo išvežami. Ten yra didžiulis nerimas. Dar yra žmonių, kurie prisimena, kaip juos trėmė iš Krymo. Mes norime nuraminti tuos žmones. Nuvažiuoti ir pasakyti: „Mes su jumis“. Kad jie negalvotų apie kerštą ar kokius kitus veiksmus“, - sakė P. Vaitiekūnas.

Nuo kovo 2 dienos Ukrainos Karinių jūrų pajėgų štabą Sevastopolyje blokuoja prorusiškai nusiteikę aktyvistai, „liaudies savigynos“ būrių atstovai ir kariškiai be atpažinimo ženklų. Jie neleidžia kariškiams ir Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų darbuotojams patekti į darbo vietas, įvežti maisto produktus ir panašiai. Kadangi į darbo vietą neįleidžiami ir medikai, priešais Karinių jūrų pajėgų štabą jau trečią dieną stovi reanimobilis, kuriame įrengtas mobilus medicinos punktas.