Apeliacine tvarka E. Kusaitės bylą išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad bylos faktinės aplinkybės patvirtina jai pareikštus kaltinimus ir dėl to nėra pagrindo keisti nuosprendžio – teismas buvo padaręs teisingas bei pagrįstas išvadas. Už tai E. Kusaitei buvo skirta 60 MGL (7 800 litų) bauda.

Teisėjų kolegijai pirmininkavusi teisėja Vitalija Norkūnaitė nutarties išklausyti atvykusiai E. Kusaitei ir jos artimiesiems išsamiai paaiškino priimto procesinio sprendimo motyvus, pažymėdama, jog tą dieną, kai J. Lauciui buvo išsiųsta grasinanti žinutė, būtent E. Kusaitė naudojosi mobiliuoju telefonu – ji Tamarai Magmadovai siuntė SMS žinutes apie planuojamą išvykimą į Maskvą, be to, kalbėjosi su savo teta.

„Duomenų, kad kažkas kitas būtų naudojęsis telefonu, byloje nenustatyta“, – pažymėjo teisėja. Ji taip pat sakė, kad E. Kusaitė žinojo, jog siunčia žinutę prokurorui J. Lauciui, kuris byloje dėl terorizmo atliko ikiteisminį tyrimą. Pasak teismo, bet kokioje situacijoje išsakyti įžeidžiantys žodžiai negali būti pateisinami.

Be to, teismo teigimu, nepagrįsti ir nuteistosios bei jos artimųjų teiginiai, kad SMS žinutę galėjo išsiųsti kas nors kitas, slapta patekęs į E. Kusaitės namus arba VSD pareigūnai, esą neteisėtai prisijungę prie jos telefono. „Bet kokia baudžiamojo poveikio priemonė yra griežtai reglamentuota įstatymų ir tam reikalinga daug sutikimų bei sankcijų“, – nurodė teisėja.

Teisėjos paklausta, ar aiški teismo nutartis, E. Kusaitė atsakė: „Aiški, tik nesutinku“.

Nuteistosios lūkesčių netenkinęs teismo verdiktas sukėlė jo išklausyti atvykusių artimųjų bei E. Kusaitę palaikančių asmenų pyktį – jie ėmė šaukti, kad teismas priėmė neteisingą verdiktą ir reikalavo, jog nuosprendis kuo skubiau būtų įteiktas nuteistajai į rankas.

„Šiandien pat skųsime Aukščiausiajam Teismui ir Strasbūrui – kaip galima nuteisti už neišsiųstą žinutę“, – šaukė E. Kusaitės teta Irena Jeleniauskaitė. Emocijų nevaldė ir kiti žiūrovai, teismą kaltinę nešališkumu ir nesąžiningumu.

Po posėdžio paklausta, kaip ketina mokėti baudą, E. Kusaitė nebuvo linkusi bendrauti. „Nemokėsiu! Gal atsiras koks nesupuvęs žmogus, kuris mane išteisins“, – sakė ji.

Tuo tarpu jos artimieji svarstė, kaip niekur nedirbančiai E. Kusaitei reikės sumokėti baudą – nuosprendžiui įsiteisėjus jį vykdyti pradės antstolis.

DELFI primena, kad E. Kusaitė buvo nuteista dėl žinutės, kurią išsiuntė praėjusių metų vasario 18-ąją, 17.23 val.

„Anksčiau ar vėliau tu dvėsi, aš atsakau. Tu dar painkši, pamatysi. Seni pažįstami tavęs nepaliks. Išgama tu, neturintis jokių dvasinių vertybių“, – buvo rašoma SMS žinutėje.

E. Kusaitė yra nuteista dar kitoje byloje dėl J. Lauciaus įžeidimo – teismas jai yra skyręs 10 MGL dydžio (1 300 Lt) baudą už tai, kad prokurorus J. Laucių ir Mindaugą Dūdą viešai išvadino nusikaltėliais.