Tokią Statuto pataisą įregistravęs Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius siekia nustatyti tokį reglamentavimą, kuriam esant Seimo nario nebūtų įmanoma išrinkti į Seimo Pirmininko pareigas paprasta balsavusių Seimo narių balsų dauguma.

Parlamentaras taip pat siūlo atskirti Seimo Pirmininko rinkimų tvarką nuo jo pavaduotojų rinkimų.

„Toks reglamentavimas paskatintų nepalyginamai didesnį reiklumą keliant kandidatus į Seimo Pirmininkus, kadangi išrinkimas į pareigas jau nebebūtų įmanomas be Seimo mažumos palaikymo. Savo ruožtu, Seimo Pirmininkas, išrinktas ne tik daugumos, bet ir mažumos balsais, turėtų žymiai tvirtesnį parlamento palaikymą, taigi, ir efektyviau vykdytų jam patikėtas pareigas bei sėkmingiau konsoliduotų Seimo narius bendram darbui valstybės ir piliečių labui. Tačiau ne mažiau svarbu tai, kad esant tokiam reglamentavimui būtų maksimaliai apribota galimybė tam nepasirengusiems asmenims užimti antrąją konstitucinę pareigybę valstybėje“,- sako parlamentaras V. A. Matulevičius.

Jis apgailestauja, kad tapo įprasta antrąją pareigybę valstybėje patikėti remiantis principu „tas dar nieko negavo“ ir neatsižvelgiant į tai, ar pretendentui bus pakeliama jo prisiimama našta. „Tokio požiūrio pasekmė - nepateisinamai žemas Seimo vadovybės autoritetas visuomenės akyse, nuolat jos veiklą lydintys skandalai ir nesusipratimai, paverčiantys ir visą Seimą pajuokos objektu. Šią padėtį būtų įmanoma bent iš dalies ištaisyti keičiant Seimo Pirmininko skyrimo tvarką“,- mano projektą inicijavęs Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius.

Pagal šiuo metu galiojantį Seimo statutą kandidatas į Seimo Pirmininkus laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių Seimo narių, išskyrus numatytus pakartotinius balsavimus, kai išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiausiai balsų.