Pagal ypatingus konstrukcijos saugumo reikalavimus įrengtame pastate netinkama naudoti amunicija bus naikinama specialia įranga, kurią Lietuvos kariuomenei padovanojo Švedija.

Amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastatas Linkaičiuose atnaujintas tarpininkaujant JAV ambasadai. Amunicijai naikinti reikalingiems pajėgumams sukurti - įrangai įsigyti, infrastruktūrai ir personalui paruošti - JAV skyrė 500 tūkst. JAV dolerių. Lėšos buvo skiriamos per Tarptautinį kredito fondą, skirtą stiprinti žmonių saugumą.

"Turime nemažai nenaudojamos amunicijos. Jos dalis - sovietmečio paveldas, taip pat yra amunicijos, kuri kadaise buvo gauta kaip kitų šalių labdara ir atnaujinus ginkluotę tapo nebenaudojama. Lietuvos kariuomenė yra suinteresuota partnerių pagalba sukurti pajėgumus, kurie leis mums dabar ir ateityje patiems tvarkyti nenaudojamos amunicijos atsargas, o arsenalo Linkaičiuose atnaujinimas - šiame procese žingsnis į priekį," - sakė krašto apsaugos viceministras Antanas Valys.

Kaip teigė Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos, atsakingos už pasenusios ir netinkamos naudoti amunicijos naikinimo projekto įgyvendinimą, vadas pulkininkas Sigitas Mundris, pagal tai, kiek dabar Logistikos valdybos arsenaluose turima netinkamos amunicijos ją sunaikinti pavyks per dvejus trejus metus. Tai ilgas, kruopštus ir pavojingas darbas, dėl to skubėti negalima.

Dėl netinkamos naudoti amunicijos naikinimo techninį susitarimą Lietuva ir JAV pasirašė 2011 metais. 2012 m. vykdant šį projektą dalis nenaudojamos amunicijos buvo išvežta ir sunaikinta Čekijoje.