Kad naujai išrinkta tarybos narė nenori prisiekinėti sinagogoje, Delfi patvirtino Joniškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Daina Armonavičienė.

„Taip, iš tikrųjų viena narė elektroniniu paštu informavo, kad jai netinka šita priesaikos vieta, kuri yra numatyta. Pasiderinus su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK), aš, kaip pirmininkė, kuri atsakinga už priesaikos priėmimą, [aiškinausi], kas atsitiks, jeigu ta tarybos narė atsisakys ir nuspręs neprisiekti Baltojoje sinagogoje pirmadienį“, – komentavo ji.

Jeigu tarybos narė neprisieks sinagogoje, tokiu atveju, pasak D. Armonavičienės, tai bus galima padaryti kito savivaldybės tarybos posėdžio metu savivaldybės pastate.

„Jeigu ji vis dėlto nutaria neprisiekti pirmadienį ir nedalyvauja priesaikoje, tada aš informuoju VRK, kad šita narė neprisiekė, ir VRK jau spręs.

Greičiausiai kito posėdžio metu, galbūt gegužės mėnesį ji prisieks įprasta tvarka, dalyvaujant VRK atstovui <...>, įprastoje posėdžių salėje – nelabai remontuotoje, kuri neturi reprezentacinės išvaizdos. Mes todėl ir darome iškilmingai Baltojoje sinagogoje, pasitelkdami gimnazijos moksleivius, su himno giedojimu, tinkamu apšvietimu, kad tai būtų iškilminga ceremonija“, – pasakojo rinkimų komisijos pirmininkė.

Savivaldybės tarybos narių, kurie neduos priesaikos balandžio 17-ąją sinagogoje, pasak jos, greičiausiai bus ir daugiau.

„Turiu dar trijų narių informaciją: du yra išvykę, vienas turi nedarbingumą, tai ji nebus vienintelė neprisiekianti tame posėdyje. Tiesiog tos priežastys skirtingos. Visi šitie nariai prisieks kitame posėdyje. Kažkokių čia didelių sunkumų nebus“, – teigė D. Armonavičienė.

Misiūnienė: man jau dabar visi variantai tiks

Delfi kalbintos, sinagogoje nenorinčios prisiekinėti, R. Misiūnienės nuomone, priesaiką derėtų duoti neutralioje vietoje.

„Gink Dieve, aš ne prieš sinagogą <...>. Tai gera vieta viskam kam, bet turbūt ne priesaikos priėmimui, – sakė ji. – Man taip atrodo, kad teologiškai neutralioje vietoje turėčiau priimti priesaiką.“

„Žinot, kaip priesaikoje yra „tepadeda man Dievas“. Kaip jūs elgtumėtės? Kaip jum tai atrodo?“ – klausė išrinkta tarybos narė.

„Kas yra sinagoga? Tai yra tikybos joje elementai buvo atliekami, tos tautos tikybos elementai. Kaip jums atrodo, taip buvo?“ – teiravosi R. Misiūnienė.

Patvirtinus, kad, taip, ir paklausus, ar turi ką nors prieš tą tautą, R. Misiūnienė sureagavo tokiais žodžiais:

„Va, matot, kaip jūs lenkiate. Kaip jūs lenkiate į kitą pusę... Ne. Aš iš tikrųjų priesaiką priimsiu, viskas bus tvarkoje. Tik pagalvojau, kad galima būtų ir teologiškai neutralioje vietoje tai padaryti.“

Išrinkta tarybos narė dar kartą patvirtino, jog visgi prisieks sinagogoje – esą dabar neturi kitos išeities.

„Man visi variantai jau dabar tiks“, – sakė R. Misiūnienė.

Joniškio rajono savivaldybės taryboje dirbs penkių partijų – valstiečių, socialdemokratų, liberalų, konservatorių ir darbiečių – atstovai. Mero pareigas antrą kadenciją eis liberalas Vitalijus Gailius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)