„Jaučiuosi, kaip pabuvojusi Stalino lageryje. Mane į izoliatorių atvežė penktadienį, patalpino į palatą, kaip aš sakau, į kamerą be langų, kabojo tik išdužusio lango dalelė. Pririšo šunį, kuris kaukė, nebuvo vandens, ventiliacija buvo įjungta ant viso pajėgumo ir garso“,- pasakojo D.Štraupaitė.

Po šio patyrimo merei sustreikavo sveikata. Moteris susirgo plaučių uždegimu, dar izoliatoriuje kankino aukšta temperatūra.

„Mane gydė paracetamoliu, išgėriau 15 tablečių, o paracetamolis juk šildo iš vidaus. Aš rengdavausi kelnes ant galvos ir apsisukdavau kaklą. Per visas tas dienas dar nuo mano advokato slėpė, kur aš esu, ir sakė, kad mane išvežė į Kauną“,- karčia patirtimi dalinosi D.Štraupaitė.

Tai Visagino merę paskatino parašyti laišką apie Šiaulių izoliatoriaus sąlygas.

„Rašiau apie tai, kad kaliniai 3 valandą pradeda rėkti nuo šalčio, nes nėra nė vieno stiklo, ten yra žiaurios sąlygos. Ir kada prižiūrėtojas atidarė duris ir iškrito paskutinis lango gabalėlis, tik tada paklausė, ar aš nesusižeidžiau. Manau, kad Lietuvos valstybės vizitinė kortelė yra tai, kaip gyvena socialiai pažeidžiami žmonės, kurie ten patenka pirmą kartą, kurie dar yra nenuteisti, bet ten žmonės laukia teismo po 8 mėnesius“,- teigė D.Štraupaitė.

Tuo metu maistu moteris liko patenkinta. Tiek pusryčiams, tiek pietums ir vakarienei ji gaudavo košę, nors pati teigė, jog galbūt vyrams tai būtų per mažai, tačiau pati neturėjo kuo pasiskųsti.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje šiandien apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo teisėsaugos dažnai sankcionuojamus įtariamųjų suėmimus ir sąlygas įkalinimo įstaigose.

Buvęs Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sako, kad Šiaulių tardymo izoliatorių reikia nedelsiant uždaryti ir statyti kitą.

„Patalpos yra apgailėtinos būklės. Prieš šimtą metų statytas pastatas yra nugyventas, todėl jį reikia kuo greičiau uždaryti ir statyti naują. Jis ne tik atitiktų žmogaus teises, bet ir mokesčių mokėtojams turėtų kainuoti pigiau. Bent jau Šiauliuose, kai aš buvau ministras, buvo sudėlioti visi planai kaip tą labai konkrečiai išspręsti. Kodėl dabar Vyriausybė 2 metus tempia su šituo dalyku atsakyti negaliu“,- komentavo R.Šimašius.

Laida „Žvilgsnis“ transliuojama darbo dienomis 11.10 val.