„Be galo talentingas ir plačių akiračių žmogus“


„Netekome be galo talentingo ir plačių akiračių žmogaus, kuris Lietuvos politiniame gyvenime dalyvavo nuo pat Atgimimo epochos, nuo pat 1988 metų. Juo labiau sukrečia tai, kad ta mirtis yra staigi, o jis buvo dar pilnas intelektualinio potencialo ir dar galėjo daug prisidėti prie politinės kultūros ir politinės minties sklaidos“, – Delfi komentavo Lietuvos socialdemokratų partijos garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis.

G. Kirkilas, pasak V. Andriukaičio, išėjo ne tik kad per anksti:

„Čia – neišpasakytai skaudi žinia. Mes esame iš esmės vienmečiai. Neįtikėtinai man skaudi žinia.“

Šiaulienė: prisiminsiu kaip subtiliai ironišką, nuolat skaitantį


Buvusi Seimo narė, buvusi socialdemokratė Irena Šiaulienė sakė, kad G. Kirkilas niekada nesiguodė dėl savo sveikatos.

„Galbūt buvau paskutiniu metu pastebėjusi, kad jis toks sausėjantis. Bet bičiuliai sakė, kad dar prieš savaitę buvo Prudnikovo jubiliejiniame koncerte. Mes susirašinėdavome žinutėmis, vakar aš pati mačiau feisbuke, kad Kuprevičiaus jubiliejaus proga buvo „palaikinęs“ žinutę. Nesitiki“, – kalbėjo I. Šiaulienė.

Politikė tai vertino kaip netektį visai Lietuvai.

„Truks jo, truks jo įžvalgų, politikos lauko matymo, ir to, kad jis gebėjo komunikuoti su visais, kurie dalyvavo tame politikos lauke <…>. Mes paskutinius ketverius metus (Seime) sėdėjome greta su Gediminu. Visada jį prisiminsiu kaip subtiliai ironišką, dar jo nematai, bet jau dūmo kvapą jauti, nuolat skaitantį, rašantį, plataus akiračio, komunikabilų, neagresyvų, subtiliai komentuojantį, gerai jaučiantį politikos lauką bičiulį“, – pasakojo I. Šiaulienė.

Kubilius: buvome ir aršūs oponentai, ir bendraminčiai


Pakankamai aršūs politiniai oponentai, bet kartu ir bendraminčiai kai kuriais klausimais, taip savo santykį su amžiną atilsį Gediminu Kirkilu prisiminė buvęs premjeras, konservatorius Andrius Kubilius.

Judviejų duetas net buvo įgijęs populiarų sutrumpinimą 2K. Dabar iš jų liko vienas. „Čia taip skaudžiai pagaunate“, – pripažino A. Kubilius.

Politikas dalinosi, kad žinia apie G. Kirkilo netektį jam buvo netikėta ir sukrečianti.

„Iš tikrųjų Gediminas buvo tam tikras prasme unikalus politikas. Su juo galėjome būti ir tikri politiniai oponentai, pakankamai aršūs, Seimo salėje arba kokiuose nors viešuose debatuose. Bet kartu buvome ir tikri bendraminčiai, ir nereta proga ir bendražygiai įvairiuose svarbiuose ar tai būtų valstybės ar geopolitikos reikaluose.

Tokia jo savybė ir įsiklausyti, ir girdėti, ir pačiam formuluoti svarbius dalykus, ir įtikinti savo bendražygius kairėje pusėje, buvo labai svarbus dalykas per visus Nepriklausomybės metus“, – kalbėjo A. Kubilius.

Visą jo komentarą rasite čia.

Išskiria kaip išmintingą, garbingą politiką


Prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė užuojautą dėl G. Kirkilo mirties. Šalies vadovas teigė, jog G. Kirkilas buvo Lietuvai atsidavęs politikas, per savo ilgametę karjerą prisidėjęs prie svarbių valstybės raidos etapų.

Gediminas Kirkilas buvo išmintingas, garbingas, vakarietiškų pažiūrų politikas, nenuilstamai dirbęs vardan Lietuvos. Jo laikotarpis būnant premjeru pirmaisiais narystės ES ir NATO metais buvo svarbus vakarietiškos krypties egzaminas, kurį išlaikėme“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Šalies vadovas išreiškė užuojautą G. Kirkilo šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir bendražygiams.

Šimonytė: netekome labai daug Lietuvai padariusio politiko

Žinia apie G. Kirkilo mirtį premjerę Ingridą Šimonytę pasiekė pakeliui į miškasodį.

„Ir apkartino miškasodį, be jokios abejonės. Aš labai užjaučiu šeimą ir artimuosius, ir manau, kad Lietuvos politika neteko labai intelektualaus, labai gilaus ir labai daug Lietuvai padariusio politiko“, – žurnalistams šeštadienį komentavo ministrė pirmininkė.

„Mes su Gediminu Kirkilu tikrai turėjome ne vieną progą, ir kai jis buvo aktyvioj politikoj kartu, dirbti ir diskutuoti, kartais nesutarti, ir dabar, kai jis buvo pasitraukęs iš aktyvios politikos. Mes neretai susitikdavom tiesiog pasikalbėti. Aš labai vertinau jo intelektą, labai vertinau jo valstybiškumą, jo valstybinį požiūrį į Lietuvos saugumą, į geopolitiką, į, manau, pamatinius dabar klausimus“, – sakė I. Šimonytė.


„Gediminas Kirkilas buvo išmintingas, tolerantiškas politikas, su kuriuo buvo malonumas ir garbė ne tik dirbti, bet ir diskutuoti įvairiausiomis temomis. Tiesiog buvo gera pabendrauti susėdus prie kavos puodelio.

Mums Jūsų labai trūks.

Reiškiu nuoširdžią užuojautą gerbiamo Gedimino šeimynai bei artimiesiems“, – feisbuke rašė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Į žinią sureagavo ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Lietuva neteko labai talentingo ir kūrybingo politiko, intelektualo, valstybės interesų architekto ir gynėjo, kuris savo politine ir visuomenine veikla prisidėjo prie kokybiškesnės Lietuvos politikos ir politinės minties vystymo. Dėl šios netekties reiškiu nuoširdžią užuojautą ir linkiu stiprybės šią sunkią valandą Gedimino Kirkilo artimiesiems“, – sakoma politiko komentare.

„Labai nedaug politikų Lietuvoje geba žvelgti taip giliai ir gerbti oponentus, kaip tai gebėjo Gediminas Kirkilas, ir tai ne vienintelis dalykas, ko verta pasimokyti iš šio išmintingo politiko.

Su kuriuo dar vakar bendravau konferencijoje Seime.

Ilsėkitės ramybėje, Gediminai. Užuojauta šeimai“, – feisbuke rašė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Blinkevičiūtė: Kirkilas visada suprasdavo, turėjo žmogišką atjautą

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė apie žinią išgirdo dalyvaudama renginyje kartu su bendrapartiečiais.

„Kai sužinojome tą žinią iš pat ryto, mes kaip tik esame bičiulių apsuptyje Pakruojy, viename renginyje, kur susirinks apie 150 bičiulių, ir tai yra taip netikėta, kad visi negalėjo patikėti“, - sakė V. Blinkevičiūtė.

Dabartinė LSDP pirmininkė prisimena G. Kirkilą kaip premjerą.

„Man teko garbė dirbti G. Kirkilo vadovaujamoje Vyriausybėje socialinės apsaugos ir darbo ministre. Ir, žinote, ten spręsdavome klausimus, atrodo labai jautrius, ar, kaip padidinti pensijas, ar atlyginimus, ar kitas išmokas, ar priiminėdavome sprendimus dėl neįgaliųjų, tai visą laiką premjeras G. Kirkilas suvokdavo ir suprasdavo, kad tai tikrai reikalinga, kad tai turi būti priimta.

Nors tų pinigėlių atrodytų viskam kaip ir neužtenka, bet ta žmogiška atjauta ir supratimas visą laiką būdavo. Jis sakydavo, kad „aš ir pats esu iš gausios daugiavaikės šeimos, ir suprantu, kaip žmonėms kartais būna sudėtinga, ir ta parama reikalinga“, pasakojo V. Blinkevičiūtė.

Prisimindama G. Kirkilą kaip premjerą ir buvusį LSDP pirmininką, ji pažymėjo, kad G. Kirkilas visą laiką turėjo išminties, proto, gudrumo politikoje, ir buvo pakankamai ramus.

„Jo duona buvo politika

„Aš jo nei karto nemačiau susinervinusio, kumščiu į stalą trankančio. Jis ramiai papsėdamas pypkutę visą laiką leisdavo sprendimus. Sakydavo: „ramiai, atsisėdam, aptariam, ir rasim sprendimus“. Taip ir būdavo, sakė V. Blinkevičiūtė.

„Jo duona buvo politika – jis buvo išmintingas politikas ir iki pat tokio netikėto išėjimo mes visada klausėmės jo įžvalgų apie nūdienos politinį gyvenimą“, kalbėjo politikė.

Ji atkreipė dėmesį, kad iki pat šių dienų G. Kirkilo mintys liko aktualios.

„Mes visi jį skaitėme, klausėme, žiūrėjome. Jis turėjo išmintingų politinių įžvalgų, kalbant apie dabartinio mūsų politinio gyvenimo vertinimą“, sakė V. Blinkevičiūtė.

Zuokas: netekome šalies valstybininko ir patrioto


„Netikėta ir skaudi žinia... Nutrūko Gedimino Kirkilo kuriamas gyvenimo filmas... O dar visai neseniai kalbėjome apie Gedimino aktyvesnį grįžimą į Europinę politiką, kur tikrai reikėjo jo žinių, patirties ir pagarbos tiek oponentui, tiek kitų idėjoms.

Teko daug dirbti su Gediminu kaip sostinės merui, kaip partijos pirmininkui bendroje koalicijoje, ir galiu drąsiai sakyti netekome šalies VALSTYBININKO. Netekome Lietuvos patrioto, kuris norėjo matyti Lietuvą pasaulyje, o pasaulį Lietuvoje. Užuojauta artimiesiems ir gili pagarba“, – feisbuke rašė buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Dar viena perspėjanti žinutė mūsų politikos kartai“

Buvom priešingose stovyklose, bet svarbiausiais klausimais mokėjome sutarti, išėjus G. Kirkilui rašė konservatorė Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė.

„Tokia labai ypatinga žinia.

Prasilenkėm kažkur visai neseniai skubėdami. Sakė, gerai viskas. Seniai buvom besimatę.

Buvom visiškai priešingų stovyklų. Tačiau mokėjom sutart svarbiausiais klausimais.

Jis buvo ir „valstybininkas“, bet ir valstybininkas. Daug metų praleidom kartu NATO Parlamentinės asamblėjos reikaluose. Ten visada buvom vienminčiai.

Labai netikėta. O ir tokia dar viena perspėjanti žinutė mūsų politikos kartai…

Liudai, Gedimino žmonai, užuojauta didžiulė“, – feisbuke komentavo R. Juknevičienė.

„Sugebėjo reikiamais momentais telkti“


„Šiandien mus paliko buvęs Premjeras ir krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

Nepaisant ideologinių skirtumų, mūsų santykiai buvo grįsti abipuse pagarba. Gediminas buvo veiklus politikas, sugebėjęs reikiamais momentais telkti ir susitarti dėl svarbiausių mūsų valstybės saugumo ir gynybos klausimų.

G. Kirkilas vadovavo Krašto apsaugos ministerijai 20042006 metais prieš tapdamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės vadovu.

Nuoširdi užuojauta artimiesiems ir bendražygiams“, – feisbuke rašė konservatorius krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

G. Kirkilas buvo ryški politinė asmenybė, pastaraisiais metais, nebeidamas Seimo nario pareigų, aktyviai dalyvaudavo įvairiose laidose, dalindavosi įžvalgomis, komentuodavo aktualijas. Pastaraisiais metais G. Kirkilas publikavo komentarus Delfi Nuomonių ringe. Jo publikacijas galite rasti čia.

Kartu su kitu buvusiu premjeru, Andriumi Kubiliumi, pernai Delfi vedė tinklalaidę 2K. Visas buvusių premjerų tinklalaides 2K galite žiūrėti čia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)