„Paslaugos esmė, kad tėvų ar globėjų funkcijas namuose ar jaukiame viešbutėlyje (bute) atlieka samdomi darbuotojai. Sutrikusio intelekto žmogaus gyvenimas iš esmės nesikeičia, nes ji ar jis lankys tą pačią užimtumo ar ugdymo įstaigą, susitiks su tais pačiais draugais, tik vietoje tėčio ar mamos juos lydės ir jais rūpinsis socialinio darbuotojo padėjėjas. Geriausiai, kai sutrikusio intelekto asmens gyvenime pokyčiai vyksta minimaliai, jiems lengviau prisitaikyti prie kitų žmonių pažįstamoje aplinkoje“, – idėją aiškina bendrija.

Jos atstovų teigimu, lanksčių ir individualizuotų paslaugų, ypač asmens namuose, vakarais ir savaitgaliais niekas neorganizuoja ir neteikia.

„Tėvai, dažniausiai mamos, neturi teisės sirgti, negali nueiti apsipirkti, negali dirbti, jeigu darbo grafikas yra ne pastovus. Spektaklis, koncertas – svajonė. Komandiruotės – išimtini atvejai. Atostogos be sutrikusio intelekto asmens neįmanomos, jeigu kiti šeimos nariai nepadeda prižiūrėti neįgalaus. Ir tai tęsiasi metais, dešimtmečiais“, – teigia jie pridurdami, kad dėl to artimieji labai pavargsta ir emociškai, ir fiziškai.

Siūloma paslaugos trukmė – nuo 3 valandų per parą iki realaus ir protingai sutarto laiko. Šeima gali tikėtis pagalbininkų iki 2 mėnesių per metus.

Paslaugos kaina – 2,5 euro už 1 val namuose ir apie 7 eurus už valandą įstaigoje (nuomotame bute). Tikimasi, kad paslaugas pirks savivaldybių atstovai, dalinai mokės ir tėvai.

LAT paslaugos Lietuvoje laikinojo atokvėpio paslauga įteisinta, tačiau nėra pakankamai specifikuota, tačiau užsienyje tai pakankamai populiari paslauga.