Šiemet Kaunas poilsiautojus pasitinka ne tik atnaujinęs dviračių ir pėsčiųjų takus, bet ir kviesdamas aplankyti gražias, tačiau lankytojų pamirštas vietas. Apie jas pasakoja Kauno turizmo centrų atstovai.

Džiaugiasi piliakalnių žiedu

Kauno jaunųjų turistų centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Laimutė Nakutienė ypatingai džiaugėsi kasmet tvarkomu ir atnaujinamu Kauno piliakalnių žiedu. Jo trasą įveikiant automobiliu ar dviračiu galima aplankyti net 8 piliakalnius.

„Galima pamatyti apie 8 piliakalnius nuo Lentainių, Veršvų, Marvelės, Napoleono, Aukštųjų Šančių, Eigulių. Galima įtraukti ir Pakalniškių piliakalnį. Pėstiesiems vasarą labai patrauklus turėtų būti Girionių pažintinis takas. Prie Panemunės bažnyčios yra naujas Meilės parkas. Jį tikrai ne visi žino“, - patikino L. Nakutienė, supažindindama su maršrutais pėstiesiems ir dviratininkams.

„Prie Kauno marių smagu pasivaikščioti Kadagių slėnyje. Jis gal ir žinomas, bet labai įdomus. Nuo rugsėjo pirmos Rotušės keramikos muziejus bus iškeltas, tad yra visai nebe daug laiko jį pamatyti. Kauno pilyje yra atidaryta labai graži nauja ekspozicija. Nors pilį visi žino, į joje vykstančias ekspozicijas retai vaikšto. Nuo 14 iki 18 valandos galima įeiti ir į Kunigų seminarijos vidinį kiemelį. Yra Žaliakalnis, jame labai graži medinė architektūra“, - pasakojo L. Nakutienė.

Atvertos naujos terasos, atnaujinami muziejai

Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro Turizmo informacijos vadybininkė Ernesta Rainytė pasakojo, kad Kaune tikrai verta aplankyti atsinaujinusius objektus.

Ji priminė, kad Rotušės a. šį sezoną buvo naujai atverta Jėzuitų bažnyčios terasa. Iš jos atsiveria Rotušės aikštės ir visas senamiesčio panoramos grožis. Rugpjūčio mėnesį bus atnaujintas turistų pamėgtas Maironio lietuvių literatūros muziejus. Vasaros pabaigoje jo rūsiuose bus įrengta nauja ekspozicija.

„Kalbant apie sutvarkytus pažintinius takus, žinoma, pirmoje vietoje yra Santakos parkas ir dviračių takas. Pastačius Žalgirio areną, Nemuno salos parkas tampa vis lankomesnis, nes jis pritaikytas tiek aktyviam sportui, tiek pasyviam laisvalaikiui“, - pasivaikščioti po Kauną patarė E. Rainytė.

Ji patikino, kad tikrai verta pamatyti ir Pažaislio vienuolyno ansamblio sakralinį muziejų. Anot E. Rainytės, tai unikali galimybė susipažinti su pašaukimo fenomenu ir netradicine – vienuolio profesija bei jos raiška laike ir erdvėje.

„Pažaislio vienuolyno ansamblio sakralinis muziejus - T. Masiulio g. 31. Pažaislio kamaldulių vienuolyno pietinėje oficinoje atidaryta vienuolyno paveldo muziejinė ekspozicija ir edukacinė klasė, skliautiniame rūsyje įrengta maža kino salė. Vienuolyno paveldo muziejinės ekspozicijos pagrindas – dvasinės ir materialinės kultūros patirties ženklai, palikti čia gyvenusių ir gyvenančių vienuolijų: kamaldulių, ortodoksų, seserų kazimieriečių. Dėmesys skiriamas ir vienuolyno istorijai, atspindinčiai kultūrinių epochų valstybinio ir net politinio mąstymo raidos faktus“, - pasakojo E. Rainytė ir rekomendavo lankytinų vietų trejetuką.

 TOP 3 vietos, kurias verta pamatyti Kaune:

1. Kauno pilis
Nemuno ir Neries santakoje esanti pilis buvo pastatyta XIV a. kryžiuočių antpuoliams atremti. Tai buvo pirmoji Lietuvoje mūrinė pilis, tapusi svarbia miesto gynybinės sistemos dalimi. Kauno pilis yra gotikinis gynybinis statinys, turintis dvi eiles gynybinių sienų - vienintelė tokio tipo pilis Lietuvoje. Konservuotos pilies liekanos byloja apie jos pirmykštę erdvinę struktūrą, statybos techniką, formas, teikia svarbių duomenų XIV amžiaus Lietuvos architektūros raidai pažinti.

2. Rotušė
1542 m. liepos mėn. buvo padėtas kertinis Rotušės pastato pamatų akmuo. Statybą vykdė architektas Benediktas Choinauskas. Šiuo metu Rotušėje vyksta ne tik santuokos, bet ir priimami garbingi miesto svečiai, pasirašomos sutartys, vyksta oficialūs renginiai. Kauno Rotušė, vadinama „Baltoji gulbė", jau 460 metų stovi Senojoje miesto aikštėje džiugindama kauniečius bei miesto svečius savo nepakartojamu grožiu.

3. Perkūno namas
Tai vienas originaliausių ir įspūdingiausių gotikos statinių Lietuvoje. Manoma, kad namas pastatytas XV a. II pusėje, siejamas su Hanzos bendruomenės pirkliais. XIX a., romantizmo laikotarpiu, sienoje rasta Perkūno statulėlė, todėl pastatas imtas laikyti pagonių šventove. 1843 m. čia įsteigtas pirmasis Kauno Dramos teatras. Dabar Perkūno namas priklauso Jėzuitų gimnazijai.