Pensijos, jos teigimu, kils, o tėvų, kurie dėl pandemijos ribojimų privalės namuose rūpintis savo vaikais, laukia tokia pati išmokų tvarka, kokia buvo pavasarį pirmosios koronaviruso bangos metu.

„Biudžetas bus subalansuotas. Pensijoms užteks lėšų, pensijos bus keliamos taip, kaip numatyta indeksavimo įstatymų“, – teigė ministrė.

Kaip bus su vaiko pinigais ir kitomis išmokomis, anot M. Navickienės, kol kas nediskutuota, tačiau aišku, kokia bus išmokų tėvams tvarka, ugdymo procesui persikėlus į nuotolį.

„Ligos galimybė tikrai bus tiems tėvams, kurie turės rūpintis savo vaikais dėl pandemijos apribojimų taip, kaip ir buvo pirmojo karantino metu. Jeigu vaikas eina į darželį, tai kompensacija nepriklauso“, – aiškino ji.

Kokios sumos kitų metų biudžete numatytos ligos ir nedarbo išmokoms, ministrė nenurodė. Ji apibrėžė ir galimas papildomas išlaidas, kurių prireiks išmokoms, susijusioms su koronaviruso pandemijos valdymu. Lėšos, M. Navickienės teigimu, bus paimtos iš biudžeto dotacijų.

„Kalbame tik apie tai, kiek reikės papildomų pinigų būtent COVID ligos daliai, tai čia planuojame apie 120 mln. eurų papildomas išlaidas“, – aiškino M. Navickienė.

„Sodros“ vadovė: išlaidoms pajamų užteks

„Sodros” direktorė Julita Varanauskienė sako, kad kitų metų „Sodros“ biudžetas bus subalansuotas.
„Naujausiais makroekonominiais rodikliais ir dabar mūsų daromomis prielaidomis dėl sergamumo kitąmet, 2021 metais, turėtume turėti biudžetą subalansuotą. Išlaidoms pajamų užteks. Visą laiką beveik tris ketvirtadalius išlaidų sudaro pensijos, tai ir kitais metais bus tas pats“, – žurnalistams teigė J. Varanauskienė.

Anot jos, biudžetas bus panašus kaip ir šiemet.

„Panašios proporcijos, nes išlaidos priklauso nuo demografinės ir ekonominės situacijų. Vertinant tai, kad nedarbo tendencijos bus panašios kaip ir šiemet, o demografinė situacija nesikeis, tai kalbame apie nedidelius pokyčius bendroje sumoje“, – sakė „Sodros“ vadovė.

„Vertinant pagal rodiklius, ligos išmokos, jei neskaičiuotume su pandemija susijusių išmokų, kurios šiemet buvo kompensuotos, tai šitos draudimo rūšies biudžetas būtų subalansuotas, įmokų pakanka išmokoms. Motinystės tai čia yra sistema, kad išlaidos motinystės draudimui yra didesnės visą laiką nei pajamos. O pensijos bus teigiamos, vadinasi, pensijų įmokų bus surinkta daugiau nei bus pensijų išmokų“, – tęsė ji.

J. Varanauskienės teigimu, ligos išmokoms kitąmet numatoma išleisti tiek pat, kaip ir šiais metais.
„Šiemet per pirmąją bangą pandeminėms ligos išmokoms išleidome beveik 120 mln. eurų, tai galima prognozuojant dėti tą patį skaičių ir kitiems metams, su ta pačia sąlyga ieškoti galimybių kompensuoti jas iš valstybių biudžeto, kad tai nebūtų socialinio draudimo draudėjų ir apdraustųjų įmokomis kompensuojamos išlaidos“, – teigė J. Varanauskienė.