,,Lietuvos valstybė įvykdė savo pareigą žuvusiems ir sužeistiems jos laisvės gynėjams, įgyvendindama teisingumą. Ir kartu įvykdė pareigą ateinančioms kartoms. Šiandien, nuolat kovodami dėl pokario partizanų atminimo, mes puikiai matome, ką gali ir ko siekia ciniška propaganda. Tad teismo sprendimas Sausio 13-osios byloje yra kertinis akmuo informacijos sienoje, kuri, tikiu, apsaugos ateities kartas nuo faktų iškraipymo ir manipuliavimo. Neabejoju, kad tokių bandymų bus. Ir rytoj, ir po 30-ies metų. Tačiau dabar mes stiprūs tuo, kad ne tik žinome tiesą kolektyvinėje tautos atmintyje, žinome žudynių dalyvius, aplinkybes, bet ir galime tai pagrįsti teisiniais argumentais“, - savo feisbuko paskyroje teigia G. Nausėda.

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad nacizmas Vokietijoje žlugo ne tada, kai buvo užimtas Berlynas ar buvo pasirašytas besąlyginės kapituliacijos aktas, - jis žlugo ,,po Niurnbergo proceso, kai nusikaltimai buvo įvardinti ir įvertinti tesimo salėje“.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį 1991-ųjų sausio įvykių byloje: D. Jazovui skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Visi 67 kaltinamieji pripažinti kaltais ir nubausti laisvės atėmimo bausmėmis nuo 4 iki 14 metų.

Byla savo apimtimi, nukentėjusiųjų ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų, nagrinėjamų šalies teismuose. Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinta daugiau kaip 700 asmenų. Kaltinimai pareikšti 67 asmenims, kuriuos gina 126 valstybės paskirti gynėjai. Teismui nagrinėti buvo perduota daugiau nei 760 bylos tomų. Vien tik kaltinamasis aktas sudaro 16 tomų.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys yra kaltinami dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, kankinimo ar kitokio nežmoniško elgesio su jais ar jų turto apsaugos pažeidimo, draudžiamos karo atakos, uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 m. sovietų kariniams daliniams mėginant užimti Televizijos bokštą, Spaudos rūmus ir Lietuvos radijo bei televizijos pastatą, žuvo 14 žmonių.