Susitikime Lietuvos vadovas pabrėžė, kad Lietuva tvirtai palaiko Ukrainos kelią į NATO, ir teigė, kad šis klausimas bus vienu svarbiausių jau liepą vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

„Lietuva remia Ukrainos narystę NATO. Vilniuje, Aljanso viršūnių susitikime, turi būti aiškiai pasakyta, kad Ukraina yra transatlantinės saugumo architektūros dalis ir sutartas kelias narystei pasiekti. Narystės veiksmų plano atsisakymas šį kelią galėtų ženkliai sutrumpinti, o NATO ir Ukrainos Tarybos įkūrimas supaprastintų ir dar labiau sustiprintų bendradarbiavimą jau šiandien“, – sakė G. Nausėda.

Šalių vadovai taip pat aptarė Lietuvos ir Europos Sąjungos pagalbos Ukrainai klausimus. G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuvos Vyriausybė jau artimiausiu metu turi parengti ilgalaikę paramos Ukrainai programą.

„Remiame ir remsime Ukrainą kare tiek, kiek reikės, iki pergalės.

Karinėje, politinėje, ekonominėje, humanitarinėje srityse Lietuva daro viską, kad padėtų su agresoriumi kovojančiai Ukrainai. Tai mūsų valstybės, mūsų tautos apsisprendimas. Lietuva tiekia ir tieks ginkluotę Ukrainai. Lietuva dalyvauja ir dalyvaus atkuriant Ukrainą.

Nuo karo baisumų pasitraukę Ukrainos žmonės Lietuvoje yra ir bus laukiami“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas dar kartą užtikrino Lietuvos paramą Ukrainai siekiant narystės Europos Sąjungoje.

„Tikiu, kad dar šiemet – karo metais! – Ukraina pradės derybas dėl narystės ES. Visi matome, kiek pastangų, nepaisant itin sudėtingos situacijos, deda Ukraina įgyvendindama narystei reikalingas reformas. Tikiu, kad Europos Komisija įvertins šį ryžtą siekti pokyčių“, – sakė Lietuvos valstybės vadovas.

Kaip praneša Prezidentūra, iš Kyjivo prezidentas vyks į Briuselį, kur ketvirtadienį prasidedančiame Europos Valstybių Tarybos posėdyje bus aptariama tiek tolesnė ES parama Ukrainai, tiek sankcijų Rusijai klausimas.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją