„Lietuvos valstybė yra pasirengusi maksimaliai apsaugoti savo sienas, naudodama tam reikalingus karinius resursus. Pirmiausia kalbame apie karių įgalinimą“, – sakė prezidentas.

G. Nausėdos teigimu, jam buvo pristatyti planuojami įstatymų pakeitimai, kuriuos Seimas turėtų priimti kitą savaitę.

„Manau, kad jie yra ir reikalingi, ir operatyviai reaguojantys į susiklosčiusią situaciją“, – įvertino prezidentas.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad kariai jau šiandien yra įsitraukę į sienos apsaugos ir kitas funkcijas.

„Visiems tikslams karių pastangos bus naudojamos taip pat. Kalbėjome, kiek galėtume ir kokios yra galimybės pasitelkti papildomų karių nuo liepos 31 dienos. Matome, kad tokios galimybės yra ir jos bus pasitelktos, kad nekiltų grėsmių normalioms kariuomenės funkcijoms vykdyti“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Didžiausias prioritetas, kurį Lietuvą šiuo metu turi įgyvendinti, yra sienos statyba. ES ieškos tikrai visų galimybių ir lanksčiai reaguos į susiklosčiusią unikalią situaciją, kad savo resursais ir ištekliais prisidėtų prie pakankamai brangaus projekto“, – sakė prezidentas.

G. Nausėda teigė, jog palaiko Vidaus reikalų ministerijos sprendimus dėl neteisėtų migrantų ant sienos grąžinimo atgal į Baltarusiją , nurodant jiems teisėtas sienos kirtimo vietas. Šis pirmadienio vakarą priimtas sprendimas, kaip sakė šalies vadovas, buvo derintas su juo.

„Šiandien neturėtume turėti jokių kitokių įsivaizdavimų, mes dirbame kartu“, – sakė jis.

Prezidentas dar kartą pakartojo, kad kadangi kariams įgaliojimų jau dabar bus suteikta daugiau, tad nepaprastosios padėties nereikia.

„Šiandien tokia mūsų pozicija. Be jokios abejonės, ši galimybė išlieka, mes esame visomis prasmėmis pasirengę – ar prezidento dekretas ar sesijos metu Seimo sprendimas – įvesti nepaprastąją padėtį, kai tai bus reikalinga ir kai to reikalaus susiklosčiusios aplinkybės“, – sakė jis.

Anušauskas apie naujus įgaliojimus kariams: sutampa su suteikiamais esant nepaprastajai padėčiai

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, jog naujausi įstatymo pakeitimai sutampa su tais įgaliojimais, kurie kariams būtų suteikti nepaprastosios padėties metu.

„Jie įgytų teisę duoti privalomus nurodymus fiziniams asmenims, persekioti ir sulaikyti asmenis, kurie nevykdytų jų nurodymų ir vykdytų teisės aktų pažeidimą, tikrinti asmenų dokumentus, daryti jų asmens apžiūrą, daiktų patikrinimą. Esant reikalui, jei tai vyktų pasienio ruože ir kažkokia įtartina transporto priemonė judėtų, jie galėtų pažiūrėti tą transporto priemonę, taip pat galėtų naudoti specialias priemones“, – pažymėjo ministras.

Papildomi įgaliojimai kariams, pasak A. Anušausko, galiotų tris mėnesius, bet juos būtų galima pratęsti.

Jis teigė, jog dabar mes kalbame apie labai plačius įgaliojimus kariams, o jei prasidės grėsmė gyvybei dėl ginklo panaudojimo, tada reikės kalbėti apie kitus režimus.

Arvydas Anušauskas

„Kalbate apie situaciją, kuri nėra ekstremali. Kai atsiranda grėsmė gyvybei dėl ginklo panaudojimo, ginklas panaudojamas kitos pusės. Tai jau visai kitas teisinis režimas įsijungti turėtų ir visai kitaip. Jūs kalbate apie tą situaciją, apie kurią aš kol kas nekalbu“, – spaudos konferencijoje sakė krašto apsaugos ministras.

Kalbėdamas apie galimas provokacijas iš Baltarusijos pusės, krašto apsaugos ministras sakė, kad to tikimasi išvengti.

„Mes tikimės, kad jų nebus. Pratybos vyksta toliau nuo Lietuvos sienų ir dabar prielaidų, kad iš Baltarusijos pusės prie Lietuvos sienos išsidėstytų kokie nors papildomi kariniai pajėgumai nei yra, nematau. Jie šią situaciją su migrantų krize sukūrė patys“, – teigė A. Anušauskas.

Baltarusijos pareigūnai, pabrėžė ministras, talkina neteisėtos migracijos organizatoriams.

„Tai yra dokumentuota. Jie situaciją yra susikūrę patys, tai yra taip pat didelio masto provokacija Lietuvos atžvilgiu“, – patikino jis.

Jis teigė, kad jei prasidėtų ginkluotos provokacijos, pradėtų galioti visai kitas režimas.

„Ir kariuomenė yra pasiruošusi bet kokiai įvykių raidai“, – sakė ministras.

Kariuomenės vadas: esant ginkluotai provokacijai, įsigaliotų kitas režimas

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys spaudos konferencijoje teigė, jog jei prasidėtų provokacijos ir ginklų panaudojimas, būtų pereinama į kitą režimą.

„Jeigu kalbant konkrečiai apie šiandien diskutuojamas įstatymo pataisas, tai jos tikrai nekeičia šaunamojo, letalinio ginklo panaudojimo taisyklių, jos lieka tos pačios: arba naudojame ekstremalios situacijos atveju savisaugai, arba ginamam asmeniui apginti. Mes dabar daugiau kalbame, kad įgaliojimus įgiję kariai, jei bus šios pataisos priimtos, naudotų spec. priemones, bet ne šaunamąjį ginklą“, – sakė V. Rupšys.

Valdemaras Rupšys

„Jei Baltarusijos pusė panaudotų kažkokias provokacijas ar šaunamąjį ginklą, tai tikrai yra specifiniai atvejai. O jeigu tai būtų Lietuvos Respublikos sienos pažeidimas ir ginklo panaudojimas, būtų pereinama į kitą režimą. Tai yra numatyta ir mūsų teisės aktuose – karinės teritorijos paskelbimas ar kiti teisiniai režimai gali būti“, – teigė kariuomenės vadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (318)