G. Nausėdos teigimu, ES į minėtą įvykį sureagavo griežtai.

„Svarbus sprendimas jau padarytas – Europos Vadovų Tarybos sprendimas pirmadienį. Manau, kad diktatorius nesitikėjo šito sprendimo, jis tikrai skausmingas. Jis bus dar skausmingesnis, kai realiai šios sankcijos įsigalios – tiek ekonominio pobūdžio sankcijos, tiek sąrašai dėl asmenų ir juridinių asmenų papildymo“, – ketvirtadienį, lankydamasis Šiaulių regione, žurnalistams sakė G. Nausėda.

Šiandien, pasak jo, yra dėl ko „graužtis pirštus režimui“.

„Jie turi suprasti vieną dalyką – kalbų, pagrūmojimų, gilių susirūpinimų laikas baigėsi ir dabar tokio pobūdžio veiksmai bus baudžiami visu griežtumu. Diktatorius privalo tai žinoti – jo medaus mėnuo baigėsi“, – kalbėjo prezidentas.

Astravo AE gali naudoti šantažui


Paklaustas, kaip vertina A. Lukašenkos grasinimus, neva Baltarusija nebestabdys nelegalių migrantų srautų pasienyje, G. Nausėda teigė, kad „tai yra kriminalinio nusikaltėlio žargonas“.

„Tai tik leidžia suabejoti tuo rojumi, kurį kuria ponas Lukašenka savo žemėje. (…) Tai yra atviras šantažas ir tai dar kartą aktualizuoja Astravo atominės elektrinės klausimą“, – akcentavo prezidentas.

Apie tai jis teigė kalbėjęs ir su Europos vadovais.

„Šis žmogus gali pradėti naudoti atominę elektrinę kaip šantažo įrankį. Ir šantažą ne tik Lietuvai, bet visai Europai“, – tęsė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat kritiškai įvertino A. Lukašenkos versijas, kodėl iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas Minske.

„Pagrindinis šypseną keliantis neatitikimas, kad iš pradžių kažkokiu mistiniu būdu dispečerinė sužino, kad lėktuve yra taip ir taip, o laiškas apie padėtą bombą arba galimą lėktuvo susprogdinimą ateina po pusvalandžio. Savaime suprantama, kad tai yra pigus melas, triukas pamėginti eilinį kartą paskleisti dūmų debesį, bet, turint omenyje to režimo metodus, tai nebestebina“, – pažymėjo šalies vadovas.

Kol kas apie Rusijos dalyvavimą šioje lėktuvo užgrobimo istorijoje, anot jo, akivaizdžių įrodymų nėra. Vis dėlto G. Nausėda atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija taip pat į savo oro erdvę nebeįsileidžia kai kurių Vakarų bendrovių orlaivių, kas, prezidento teigimu, rodo, kad Rusija sveikina tokį Baltarusijos sprendimą.

„Galimas dalykas, kad tai yra savotiškas pagrūmojimas jau Rusijoje veikiantiems žmogaus teisių gynėjams, pilietinės visuomenės, opozicijos atstovams. (...) tai yra represinio režimo vizitinė kortelė, jie mano, kad tokiais būdais gali spręsti savo problemas, bet kaip rodo pasaulio patirtis, galiausiai tokie sprendimo būdai baigiasi ganėtinai liūdnai patiems režimams“, – pridūrė šalies vadovas.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas trečiadienį pareiškė, esą „atakos“ prieš jo šalį peržengė raudonąsias linijas, kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl Minsko režimo priverstinai nutupdyto „Ryanair“ keleivinio lėktuvo ir disidento sulaikymo. Apie tai galite skaityti čia.

A. Lukašenka taip pat pagrasino nereguliuoti narkotikų ir migrantų srautų per šalių sieną. Reaguojant į tai ketvirtadienį Lietuva pranešė apie maksimaliai sustipriną sienos apsaugą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)