„Aš jau dabar matau, kad yra tam tikros pozityvios tendencijos ir pradinis pateiktas tekstas gerėja, įgyja aiškesnių bruožų. Todėl labai viliuosi, kad visais klausimais pasieksime pažangą, palyginus su Madrido viršūnių susitikimu. Tai yra įmanoma padaryti“, – trečiadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė G. Nausėda.

Prezidentas įsitikinęs, kad NATO viršūnių susitikimo deklaracijos tekstas dar gali būti pagerintas.Paklaustas apie galimas Ukrainos perspektyvas NATO, prezidentas patikino, kad šiuo klausimu deklaraciją dar galima būtų patobulinti.

„Lietuva arba Lenkija čia nėra vienišos, mes turime platų klubą valstybių, kurios nori stipresnio teksto dėl Ukrainos ir visi bendrai kartu surėmę pečius mes galime įtikinti arba argumentuoti pakankamai įtikinamai toms atsargesnėms valstybėms, kad tekstas dar gali būti pagerintas“, – sakė jis.

G. Nausėda taip pat teigia, kad tol, kol deklaracijos tekstas nėra parengtas, jį kritikuoti yra ankstyva.

„Teigti, kad tekstas nepakankamas arba kad tai nieko naujo yra pernelyg ankstyva ir, sakyčiau, netgi neatsakinga, nes paprasčiausiai tekstas dar net nėra dar parengtas. Todėl niekas šiandieną negali žinoti, kaip jis atrodys NATO viršūnių susitikimo metu“, – akcentavo prezidentas.

A. Duda: neturime abejonių, kad Ukraina nusipelnė būti priimta į NATO

Tuo metu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda akcentavo, kad Lietuva ir Lenkija jaučia įsipareigojimą remti Ukrainos narystę NATO.

„Tos paramos mūsų prašė Volodymyras Zelenskis, kai susitikome Liublino trikampio formate. Kalbėjome labai aiškiai – jis mums sakė, kokie yra Ukrainos lūkesčiai NATO perspektyvoje“, – trečiadienį Prezidentūroje surengtos spaudos konferencijos metu sakė A. Duda.

Andrzejus Duda

Jis pabrėžė, kad Ukrainos kariai yra pasirengę tapti transatlantinio karinio aljanso dalimi, mat, pasak jo, bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karių pratybos bei formuojama brigada kartu treniruojasi ir moko ukrainiečius veikti NATO standartais.

„Visiškai atvirai galima pasakyti mūsų sąjungininkams, kad taip – ukrainiečių kariai yra pasirengę tapti NATO dalimi. Šiandien niekas neabejoja, kokie jie yra didvyriški“, – teigė politikas.

„Mes neturime jokių abejonių, kad Ukraina nusipelnė būti priimta į Šiaurės Atlanto sąjungą, tapti transatlantinės sąjungos dalimi“, – pakartojo jis.

Visgi, A. Duda pripažino, kad kliūtys atsiranda tuomet, kai kalbame apie politinius sprendimus. Todėl, tęsė jis, Vilnius ir Varšuva deda pastangas, kad įtikintų sąjungininkus atverti NATO duris Kyjivui gerokai plačiau.

„Šioje plotmėje turėtume kuo daugiau – dar iki NATO susitikimo – išsiderėti“, – sakė A. Duda.

„Dar nėra jokių paruoštų dokumentų, derybos tebevyksta“, – G. Nausėdai antrino jis.

Kaip skelbta anksčiau, dvi kadencijas Lietuvai vadovavusi Dalia Grybauskaitė teigė, kad sprendimai, dėl kurių ketinama susitarti ateinančią savaitę Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, jau dabar yra nepakankami.

Pasak politikės, Ukraina sulauks „gražių žodžių“, o ne realaus kvietimo prisijungti į karinio Aljanso gretas.

Pesimistiškai į vyksiantį aukščiausio rango pareigūnų susitikimą žvelgia ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Pasak jo, NATO lyderių laukia karštos diskusijos, tačiau kol kas išlieka neaiškumai ir dėl Ukrainos, ir dėl Švedijos narystės Aljanse.

Visgi trečiadienį krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, tęsiantis deryboms dėl NATO viršūnių susitikimo deklaracijos teksto formuluočių, ragina politikus susilaikyti nuo viešai reiškiamo pesimizmo transatlantinės Ukrainos perspektyvos klausimu.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Paklaustas apie galimas Ukrainos perspektyvas NATO, prezidentas patikino manąs, kad šiuo klausimu dar deklaraciją dar galima būtų patobulinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją