„Be jokios abejonės reikia padėti Ukrainai ir netiesioginiu būdu, tai yra pirmiausia kalbant apie tolesnes sankcijas Rusijai – 12-ąjį sankcijų paketą. 11-asis sankcijų paketas, žinoma, yra sveikintinas, bet jis dar neatspindi viso to, kas galėjo būti įgyvendinta“, – trečiadienį, grįždamas iš Kyjivo, sakė G. Nausėda.

Jis pažymėjo besiviliantis, kad su sekančiu sankcijų paketu nebus delsiama.

„Norėtųsi, kad 12-asis sankcijų paketas neatsidurtų tolimoje ateityje“, – sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę, penktadienį, buvo patvirtintas jau 11-asis ES sankcijų rinkinys Rusijai, kurio dėmesys skirtas spręsti sankcijų apeidinėjimo per trečiąsias šalis problemą.

Kaip teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, pakete didžiausias dėmesys skiriamas kovai su sankcijų apėjimu sukuriant ES teisinę galimybę nustatyti ribojimus trečiosioms šalims, kurios sistemingai padeda Rusijai gauti jos karinių pajėgumų stiprinimui būtinų, bet ES draudžiamų, prekių.

Anot Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos, 11-ajame sankcijų pakete taip pat išplėstas sankcionavimo kriterijus, leidžiantis sankcionuoti fizinius ir juridinius asmenis už sankcijų apeidinėjimą ir nustatytas naujas sankcionavimo kriterijus, leisiantis sankcionuoti informacinių technologijų įmones, turinčias FSB licenciją. Papildytas karinės paskirties gavėjų sąrašas, kurioms draudžiama tiekti dvigubos paskirties ir kitas jautrias prekes.

Be to, pastarajame pakete nustatytas papildomas draudimas parduoti ar kitaip perduoti intelektinės nuosavybės teises ar komercines paslaptis, susijusias su prekėmis ir technologijomis, kurių pardavimas, tiekimas, perdavimas ar eksportas asmeniui arba įstaigai Rusijoje yra jau draudžiamas.

Taip pat šiuo sankcijų paketu išplėstas draudimas vežti krovinius ES keliais Rusijoje registruotomis priekabomis ir puspriekabėmis, įskaitant tuos atvejus, kai jas veža ne Rusijoje registruoti sunkvežimiai bei priimtas transliacijų draudimas papildomiems rusiškos propagandos kanalams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją