Šios komisijos narė opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen Eltai patvirtino, kad vadovauti komisijai bus siūloma socialdemokratui Juliui Sabatauskui, kuris šiose pareigose pakeistų valdančiajai koalicijai priklausančią Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnę Ritą Tamašunienę.

Jei Seimas pritartų, iš Etikos ir procedūrų komisijos būtų išbraukta „valstietė“ Rūta Miliūtė ir „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė.

Seimas dėl Etikos ir procedūrų komisijos sudėties planuoja balsuoti ketvirtadienį.

Trečiadienį etikos sargai posėdžiavo, tačiau toks posėdis, Seimo socialdemokratų vertinimu, buvo neteisėtas. Socialdemokratai kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir informavo jį apie tai.
Socialdemokratų nuomone, dabartinė šios komisijos sudėtis neatitinka Seimo statuto nuostatų, o tai reiškia prieštarauja įstatymui ir jos veikla bei sprendimai yra neteisėti.

Vadovaujantis Seimo statuto 77 straipsniu, penki nariai (pasiūlyti daugumos) turi būti iš Seimo mažumos, o šeši nariai (pasiūlyti mažumos) turi būti iš Seimo daugumos. Etikos ir procedūrų komisijos pirmininku gali būti tik Seimo mažumai priklausantis Seimo narys, pirmininko pavaduotoju – Seimo daugumos atstovas. Tuo metu dabar Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje yra 8 valdančiosios daugumos atstovai ir tik 3 jos nariai iš mažumos. Komisijai toliau vadovauja dabartinei daugumai atstovaujanti Rita Tamašunienė.

„Tą pačią dieną, kai buvo pasirašyta nauja koalicinė sutartis, turėjo būti performuota ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija. O dabar į posėdžius renkasi senosios sudėties komisija, kurios visi posėdžiai ir sprendimai yra neteisėti. Juos bet kas gali skųsti teismui ir užginčyti. Baikime tyčiotis iš teisės. Jau 3 metai šios kadencijos praėjo, ir net Seimo naujokai turėjo išmokti dirbti ir laikytis įstatymų bei Seimo statuto“, – sako socialdemokratas, buvęs etikos sargų vadovas Seimo narys Algimantas Salamakinas.

Socialdemokratų teigimu, po koalicijos sutarties pasirašymo daugumos ir mažumos santykis neatitinka Seimo statuto nuostatų. Seimo mažuma ir dauguma apibrėžiama Seimo statuto 40 straipsnyje – „Seimo dauguma yra laikomos tos Seimo frakcijos, kurių bendras narių skaičius yra daugiau kaip pusė Seimo narių ir kurios yra pasirašiusios bendros veiklos deklaraciją arba sutartį dėl koalicinės vyriausybės. Seimo mažuma yra laikoma opozicinės bei kitos Seimo daugumai nepriklausančios frakcijos ir Mišri Seimo narių grupė“.

„Informavau Seimo pirmininką, kad, nelaukiant rudens sesijos, būtina inicijuoti Etikos ir procedūrų komisijos sudėties pakeitimus, nes šiuo metu egzistuojanti komisija yra nelegitimi, o jos sprendimai bus negaliojantys“, – teigia Seimo LSDP frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Sysas.