Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymu koordinatoriaus pareigybė įvedama tose asmens sveikatos priežiūros įstaigose, prie kurių yra prisirašę 10 tūkstančių gyventojų.

Pacientų globėjais galintys tapti koordinatoriai poliklinikose turėtų atsirasti nuo šių metų lapkričio 1 dienos.

Prie Panevėžio miesto poliklinikos yra prisirašę 40 tūkstančių panevėžiečių. Poliklinika yra viena iš maždaug penkiasdešimties šalies didžiųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Tarp didžiųjų patenka ir Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika, prie kurios prisirašę beveik 30 tūkstančių gyventojų. Iš viso šalyje suskaičiuojama per 80 poliklinikų, teikiančių paslaugas daugiau kaip 10 tūkstančių gyventojų. 

Panevėžio miesto poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė abejoja, ar koordinatorių pareigybė reikalinga.

Panevėžio miesto poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė
„Toks darbas atliekamas ir dabar“, – teigia direktorė. 

Naujas pareigas eisiantis specialistas koordinuos prevencinės ir profilaktinės veiklos plėtojimą, informuos pacientus apie vykdomas valstybines prevencines programas, supažindins su asmens sveikatos priežiūros paslaugomis, apmokamomis Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

Šeimos gydytojui, kiekvienam pacientui galinčiam skirti nedaug laiko, per kurį reikia apžiūrėti, konsultuoti, rašyti receptus, pildyti dokumentus ir kita, nebėra kada viską išsamiai išaiškinti. Todėl šiuo metu švietėjiška veikla užsiima poliklinikos skyrių vedėjai, direktoriaus pavaduotojai ir kiti specialistai.

Atsiras asistentai 

Naujus koordinatorių etatus poliklinikos turės įsteigti iš savų lėšų, papildomai pinigų niekas nepridės. Dabar, pasak poliklinikos direktorės, darbuotojų atlyginimams išleidžiama iki 85 procentų gaunamų lėšų, tad įdiegus papildomą pareigybę būtų sudėtinga išsilaikyti. 

„Sužinojus naujieną, jog įvedama nauja koordinatoriaus pareigybė, kilo labai daug klausimų. Atsakyti, kaip ir kas bus, dar negalima“, – sako miesto poliklinikos vadovė. Ji viliasi, kad ministro nurodymas įsteigti poliklinikoje naują koordinatoriaus pareigybę nėra privalomas.

„Nebent toms poliklinikoms, kuriose prevencinė ir profilaktinė veikla nevykdoma, tokie koordinatoriai reikalingi. Mums – ne“, – teigia direktorė. 

Tačiau, jeigu būtų galimybė, poliklinika nedvejodama įsteigtų papildomą – gydytojo asistento pareigybę. Tokio darbuotojo, pasak I. Čeilitkienės, reikia jau seniai. Asistentas padėtų šeimos gydytojams tvarkyti dokumentus, išaiškintų pacientams apie visas prevencines programas ir nuo gydytojų pečių nuimtų daug kitų darbų.

„Gali būti, kad nelaukdami lapkričio 1-osios naują gydytojo asistento pareigybę įsteigsime anksčiau. Pirmieji asistentai gali pradėti dirbti jau nuo rugsėjo 1 dienos. Kol kas tai būtų tik bandymas siekiant išsiaiškinti, kaip šis darbas seksis. Aiškinsimės, ar dviem gydytojams skirtas vienas asistentas spės susidoroti su darbais, o galbūt ir trims gydytojams užteks vieno asistento?“ – svarsto direktorė.  Ji teigia, jog dėl patalpų problemų nebus, kabinetų užteks. Kiekvienam gydytojo asistentui bus skirtas atskiras kabinetas, kuriame jis galės bendrauti su pacientais, susitikti su gydytoju.

Neaiškumų daug

Kalbant apie galimybę įsteigti koordinatorių pareigybę, pasak I. Čeilitkienės, iš karto kyla daugybė klausimų: kas šiuos specialistus parengs, kas jiems mokės, kiek koordinatoriaus etatų poliklinikai reikės? 

„Pats pareigybės pavadinimas tarsi sako, kad naujas darbuotojas konkrečios veiklos nevykdys, o tik koordinuos, kad kitų vykdoma veikla eitųsi sklandžiai. Toks koordinuojamasis darbas jau dirbamas“, – sako direktorė.

Norint, kad koordinatoriaus veikla būtų efektyvi, etatų reikės nemažai, ko gero, daugiau nei dešimties. Už minimalų atlyginimą specialistai to darbo nedirbs. Vidutinis personalo atlyginimas, atskaičius mokesčius, pasak direktorės, 1500–1600 litų. Nesunku apskaičiuoti, kokios išlaidos susidarytų per metus.

Panevėžio rajono poliklinikos vadovė Irena Janušonienė taip pat mano, kad dėl naujos pareigybės dar reikės daug aiškintis. Tik pradėjus steigti etatus, pradėjus dirbti bus galima spręsti, kokia koordinatoriaus nauda sveikatos priežiūros įstaigai. 

Rajono poliklinikos teritorija labai didelė – daug ambulatorijų, medicinos punktų, tad visur tinkamai pristatyti prevencijos programas, išaiškinti žmonėms apie ankstyvosios diagnostikos naudą gana sudėtinga.

„Koordinatoriai, regis, turėtų vykdyti švietėjišką veiklą: mokyti žmones rūpintis savo sveikata, skatinti neatidėlioti vizitų pas gydytojus, aiškinti, kaip naudotis siūlomų nemokamų programų galimybėmis“ – kalbėjo I. Janušonienė. 

Ji mano, kad iš pradžių rajono poliklinikai reikėtų įsteigti ne mažiau kaip tris etatus.

Koordinatorių nauda

Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime teigiama, jog koordinatoriai taps ne tik gydytojų pagalbininkais, raginančiais poliklinikos pacientus dalyvauti prevencinėse programose, konsultuojančiais sveikatos draudimo klausimais, bet ir pacientų globėjais. 

Jie padės lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms gauti reikiamas sveikatos paslaugas, esant poreikiui registruos pacientus pas gydytojus.

Tikimasi, kad koordinatoriaus veikla sumažins darbo krūvį šeimos gydytojams ir slaugytojams.
Akivaizdžią naudą turėtų pajusti ir pacientai. Padedant koordinatoriams pagerėtų paslaugų prieinamumas ir kokybė, dalyvavimas prevencinėse programose padės anksti diagnozuoti ligas, kurias laiku gydant pasiekiama gerų rezultatų.